Facebook | Elon Musk | WhatsApp

Elon Musk podpořil Signal jako náhradu WhatsAppu. Aplikaci okamžitě zavalili uživatelé

Změna podmínek užívání WhastAppu není lidem příliš po chuti. Fakt, že data budou nově sdílena s Facebookem, mnoho uživatelů inspirovalo k tomu, aby se začali poohlížet po náhradě. Elon Musk v této souvislosti přispěchal s radou - doporučil na Twitteru používat místo WhatsAppu šifrovaný komunikátor Signal. A ten okamžitě zažil takový nával, že přestal stíhat

Sdělení bylo naprosto stručné - „Use Signal“, napsal Musk, nově nejbohatší muž planety. Jeho slova pak sdílel whistleblower Edward Snowden a osvětlil, že šéf Tesly tím myslel šifrovaný komunikátor Signal. Ten se totiž může stát alternativou WhatsAppu pro lidi, kteří nesouhlasí se změnou jeho podmínek, ke které došlo tento týden.

Jednoduchá zpráva, ale od dvou významných mužů. Stačilo to k tomu, aby Signal během posledních hodin zažil masivní zájem, dokonce v jeden moment vznikla čekací listina pro nově přihlášené. Aplikace nestíhala rozesílat verifikační SMS.

Co je Signal a proč láká zrovna teď

Signal je komunikační aplikace nabízející posílání textových zpráv a multimediálního obsahu zabezpečených pomocí koncového šifrování. Dostupná je na iOS, Android a další platformy. Zprávy se posílají přes internet, na Androidu je možné posílat i SMS. Konverzace jsou buď mezi dvěma lidmi, nebo hromadné. V mobilní verzi je možné činit i videohovory mezi dvěma osobami. Základní funkce jako WhatsApp tedy nabízí. 

Ale hlavně není vlastněna Facebookem, což je fakt, který v základu zapříčil současný zájem. Počínaje 8. lednem, kdo nesouhlasí s novými podmínkami užívání WhatsAppu, musí si smazat účet. Souhlasit přitom znamená dát svolení k tomu, že k určitým datům dostane přístup Facebook - pro mnohé lidi nepříliš atraktivní aspekt. 

Že Signal doporučil zrovna Elon Musk, není překvapující. Dlouhodobě se netají svou nelibostí k největší sociální síti a že o konkurenční aplikaci začal mluvil v době kontroverze kolem WhatsAppu, byl jasný odkaz, minimálně to tak všichni vnímají. 

Facebook již na kritiku reagoval, podle něj změny v podmínkách byly avizované dlouho dopředu. Navíc se dle jeho slov mají týkat hlavně sdílení dat o firemních uživatelích, soukromým se převážně vyhnou. Podmínky prý musely být aktualizované hlavně kvůli relativně nové funkci nakupování na WhatsAppu. Zástupkyně aplikace také na Twitteru sdělila, že v Evropě nebudou „za žádných okolností“ sdílena data mezi WhatsAppem a Facebook k reklamním účelům. 

Těžko říct, jestli to uživatele utěší, vzhledem k plánu Facebooku integrovat všechny své služby dohromady ale podobný krok musel přijít. Alespoň alternativy existují a Signal je jedna z nich. Společnost, která za ním stojí, spolufinancoval jeden ze zakladatelů WhatsAppu právě poté, co mu znelíbilo, tak Facebook s jeho „dítětem“ zachází. 

Diskuze (49) Další článek: Mazda příští rok znovu nasadí rotační Wankelův motor. Ale jinak, než by fanoušci čekali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,