Elon Musk okomentoval ruské plány na stavbu částečně znovupoužitelné rakety

Ruská státní korporace pro kosmické aktivity Roskosmos tento týden představila plány na svou částečně znovupoužitelnou raketu Amur. Ta by měla být dokončena do roku 2026 a už nyní je jasné, že v mnoha ohledech bude „kopírovat“ Falcon 9 od společnosti SpaceX. Co o tom soudí její CEO Elon Musk?

„Je to krok správným směrem, ale měli by se opravdu zaměřit na úplnou znovupoužitelnost do roku 2026,“ uvedl na Twitteru.

„Větší raketa by dávala smysl i pro doslovné úspory z rozsahu. Cílem by měla být minimalizace nákladů na dopravu tuny užitečného nákladu na oběžnou dráhu… jinak bude sloužit přinejlepším specializovanému trhu,“ dodal.

Raketa Amur by měla mít menší průměr než Falcon 9 a místo devíti motorů Merlin bude disponovat pěti motory RD-169. Co se týče paliva, její autoři vsadili na methan.

Jinak však Roskosmos hodlá postupovat v podstatě stejně jako SpaceX: první stupně budou dopadat do moře, kde je vyzvedne loď. Každý z nich by měl být znovupoužitelný až desetkrát.

Předběžný rozpočet na vývoj je poměrně nízký – 900 milionů dolarů. Náklady na jeden start, resp. dopravu přibližně 10,4 tun nákladu do vesmíru, by pak v ideálním případě měly činit 22 milionů dolarů.

Diskuze (132) Další článek: Desktopové procesory Intel Core 11. generace s podporou PCI Express 4.0 dorazí začátkem roku 2021

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,