Elon Musk: „Neregulovaná AI by mohla být největším rizikem pro naši civilizaci“

Zakladatel Tesly a SpaceX je přesvědčen, že neregulovaná umělé inteligence představuje potenciálně největší riziko, jakému coby civilizace čelíme. Z tohoto důvodu na letošním National Governors Association Summer Meeting vyzval americkou vládu, aby zavčas přijala příslušná opatření, upozornil magazín Futurism.

Musk samozřejmě nemá strach z AI jako takové, ale z toho co by se mohlo stát, kdyby její vývoj nebyl dostatečně kontrolován. Podle něj by regulace v této oblasti měla být prováděna mnohem důsledněji, než tomu až dosud bylo v jiných případech.

„Trvá to věčně. To bylo v minulosti samozřejmě špatně, ale nejednalo se o něco, co představovalo fundamentální riziko pro existenci civilizace. AI fundamentální riziko pro existenci lidské civilizace představuje,“ konstatoval.

Několik guvernérů se Muska zeptalo jak regulovat průmysl, který je tak mladý. Odpověď zněla, že v první řadě se toho o dané problematice musíme co nejvíc naučit, abychom dokázali pochopit povahu problémů. Právě z tohoto důvodu známý vizionář založil neziskovou výzkumnou společnost OpenAI.

„Dokud lidé neuvidí roboty, jak chodí po ulicích a zabíjejí lidi, nebudou vědět jak reagovat, protože se to zdá být tak éterické,“ řekl guvernérům.

„AI je však vzácný případ, kdy si myslím, že musíme být v regulaci proaktivní a nikoliv reaktivní. Protože se domnívám, že když budeme AI regulovat reaktivně, tak už bude příliš pozdě, “ dodal.

O vizionářství Elona Muska a jeho aktivitách jsme nedávno diskutovali:

Diskuze (30) Další článek: Samsung začne ve velkém vyrábět rychlé paměti HBM2 s kapacitou 8 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,