SSD | Sony | Playstation 5

Mikroskop prozradil, kdo pomohl Sony k zázračně rychlému SSD v PS5

Už při představování herní konzole PlayStation 5 se Sony chlubilo tím, že bude mít velmi výkonné SSD úložiště s kapacitou 825 GB, které má rychlost čtení 5,5 GB/s, přičemž při použití kompresní technologie Kraken to znamená teoreticky 8 až 9 GB/s, respektive až 22 GB/s. Ve výsledku to umožňuje stokrát vyšší rychlosti než u PlayStation 4 s pevným diskem.

Samotný výpočetní čip v PS5 pochází od AMD, odkud si ale Sony pomohlo s řadičem SSD? Fotograf Fritzchens Fritz pomocí mikroskopu prozkoumal nejen zmíněný výpočetní čip, o kterém jsme psali nedávno, ale zaměřil se i na řadič SSD.

Nakonec odhalil, že na čipu je označení Marvell Titania 2 s rokem vývoje 2018. Jedná se o 12kanálový řadič, který ale na stránkách Marvellu v oficiálních produktech nenaleznete. Je tak otázkou, jestli se jedná o řadič dostupný jen pro vybrané partnery, nebo byl řadič vyvinutý speciálně ve spolupráci se Sony.

Sony v nejnovější betaverzi operačního systému pro PS5 již spustilo podporu pro rozšíření úložiště i přes slot M.2, do kterého lze vložit kompatibilní NVMe SSD s kapacitou až 4 TB. Doporučená rychlost je minimálně 5,5 GB/s, stejně jako má interní SSD.

Diskuze (15) Další článek: Sonar ČVUT objevil ztracené vltavské srdce. Takhle vypadalo na historických mapách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,