Elektronika a voda: Jak zachránit zatopený počítač?

Že vlhkost elektronice nesvědčí asi není žádnou novinkou, pokud už s ní však přece jen přijde do styku, můžete se alespoň pokusit vyhnout nejhoršímu.
Kapitoly článku

Kompletní zatopení: deska, procesor i paměti přežijí

Voda pohlcuje elektroniku většinou odspodu a budeme-li se bavit o běžných počítačových skříních, první je na ráně základní deska. Ta obvykle neobsahuje složité mechanické části, proto pro ni platí totéž, co v případě politého notebooku: důkladně vysušit a vystříkat sprejem na kontakty.

Povodně s sebou však často přinášejí druhotné nebezpečí v podobě jemného bláta nebo písku, v takovém případě budete muset před použitím spreje všechny tyto nečistoty odstranit. Použít lze jemný štětec nebo kartáček a velké množství destilované vody. Pokud si ji napustíte do nádoby, měli byste ji po hrubém omytí elektroniky vyměnit a ještě jednou nebo dvakrát desky plošných spojů opláchnout, ve vodě se budou během omývání rozpouštět nečistoty, které by se mohly v menší koncentraci na desku vracet a způsobit oxidaci.

Základní deska
Pokud nebyla základní deska pod napětím, obvykle zásah vodou přežije, vyžádá si ale kompletní odstrojení a pečlivé vyčištění

Neobejdete se pochopitelně bez kompletního odstrojení, včetně chladičů čipsetu a MOSFETů. Problém může nastat v případě slotů a patic, kde se musíte spolehnout na tlak čisticího spreje, jiným způsobem se do miniaturních štěrbin dostanete jen stěží. U procesorových patic mají výhodu majitelé Intelů, díky kontaktním ploškám jsou samotné procesory takřka nezničitelné a během čištění si musíte dát pozor jen na ohnutí či ulomení některého z pinů na desce. Chyba se pak hledá velmi obtížně a nezřídka už oprava ani není možná.

Patice AM3+
Patice AM3+ má nevýhodu v možnosti zanesení otvorů pro nožičky procesoru, u kontaktních plošek patic LGA od Intelu zase hrozí ohnutí nebo ulomení pinů na desce

U grafické karty postupujte stejně jako u základní desky, pouze s chladičem můžete mít problém. Ten je ale naštěstí možné nahradit za některý z univerzálních modelů, soustřeďte se proto především na samotnou kartu a tlakové čištění výstupních a napájecích konektorů.

Data na prvním místě

Hardware počítače je většinou nahraditelný, data na pevných discích ale často ne, takže by v jejich případě měl být zásah o to rychlejší. Pokud u disku došlo jen k polití nebo zvýšené vlhkosti, vyplatí se uvedeným postupem postarat jen o elektroniku. Pro její demontáž stačí odšroubovat několik šroubů vespod disku, šetrným odejmutím elektroniky nemůžete nic pokazit, vlastní plotny jsou uzavřeny až uvnitř kovového pouzdra.

disk.jpg
Dojde-li k poškození elektroniky pevného disku, nic není ztraceno, plotny jsou mnohem náchylnější a s jejich opravou si zřejmě sami neporadíte

U elektroniky disku dbejte především na pečlivé ošetření dotykových kontaktů připojujících krokový motor. Jsou náchylné na oxidaci a zejména při roztáčení ploten přenášejí velké proudy, které by mohly vést k nežádoucímu jiskření a s tím spojenými ztrátami. Pokud byl disk zaplaven celý, voda se dovnitř jistě dostala – kovová schránka není vodotěsná ani vzduchotěsná, disponuje pouze jemným filtrem pro odstranění prachových částic.

Další postup v takovém případě obvykle znamená návštěvu některé ze specializovaných firem s potřebným vybavením, sami se znečištěnými plotnami nic nezmůžete a otevřením disku dovnitř pustíte další prach z ovzduší. Odborná diagnostika je většinou levná či dokonce bezplatná, za samotnou záchranu dat pak zaplatíte od dvou do pěti tisíc korun. Některé firmy také nabízejí, že pokud data nezachrání, nic neplatíte.

SSD
Voda u SSD znamená podstatně menší problém, postupujte jako při ošetřování jakékoli jiné elektroniky - nic jiného uvnitř SSD disků není

V žádném případě se nepokoušejte utopený disk zapnout, stačí drobná oděrka plotny způsobená nečistotami a můžete se s daty rozloučit. Naopak pokud disk zůstane bez napětí, je vysoká pravděpodobnost úspěšné obnovy – magnetický zápis voda nepoškodí. U disků SSD postupujte stejně jako u jakékoli jiné elektroniky, k datům byste se měli bez větších problémů dostat i svépomocí a při včasném zásahu lze disk i nadále používat.

Zdroj jen pro odvážné

Patříte-li mezi majitele skříní se zdrojem umístěným na dně, nebo došlo-li k zatopení celé skříně, pak budete stát před rozhodnutím, zda se pouštět do opravy zdroje či nikoli. Vyplatí se to jen v případě, že máte kvalitní, výkonný a drahý zdroj, modely za pár stokorun bude lepší oželet – náhle vyhořelý zdroj s sebou může vzít i podstatně dražší základní desku nebo grafickou kartu.

Ve zdroji je mnoho součástek, které se snadno zanesou, jde především o cívky, které budete muset propláchnout a vydrhnout kartáčkem. Následuje klasický postup vystříkání kontaktním sprejem, kterému v případě větších znečištění předchází pořádná koupel v destilované vodě. Dbejte také na chlazení, ventilátor otestujte samostatně nebo rovnou pořiďte nový. Po důkladném kompletním vysušení můžete zdroj začít testovat – zpočátku nejlépe z bezpečné vzdálenosti (zásuvka s vypínačem) pustit do zakrytovaného zdroje zapnutého kolébkovým vypínačem proud. Pokud se nebude dít nic neočekávaného, je to první známka úspěchu.

Zdroj
Pouštět se do neodborné opravy zdroje může být nebezpečné, navíc už si nikdy nebudete stoprocentně jisti jeho spolehlivostí, oprava se tak vyplatí pouze u dražších modelů

V režimu stand-by zdroje je napájena větev 5 VSB (podle specifikace fialový vodič v konektoru ATX) – můžete ji proměřit voltmetrem a pokud vše funguje, přistoupit k dalšímu kroku testování. Tím může být spuštění s lehkou zátěží na 12V větvi (starý pevný disk), propojením zeleného a černého vodiče v hlavním konektoru zdroje dojde k jeho sepnutí. Pokud běží a na připojeném disku naměříte na 12V i 5V větvi správné hodnoty, můžete zdroj zapojit do základní desky. Bylo-li doposud vše v pořádku, riziko jejího zničení je malé, ale mějte na paměti, že i tak stále existuje.

Největším problémem zdroje i všech ostatních komponent je zkrat, všechny výše uvedené tipy tak mají svůj význam především v případě, že byl počítač v době zatopení vypnutý a odpojený od elektrické sítě. Data na pevném disku by ale i v opačném případě mělo být možné zachránit, ať už vlastním zásahem nebo v případě zničené elektroniky odbornou firmou.

Máte zkušenosti se záchranou navlhlých nebo utopených počítačů či jiné elektroniky? Podělte se s námi v diskuzi.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,