Technologie | Technika | Elektřina

Elektrické inline brusle ujedou na jedno nabití až 15 kilometrů. Nezaleknou se ani prudšího kopce

Elektrický pohon se v průběhu času prosazuje v dalších a dalších segmentech. Po elektrických autech, kolech, koloběžkách a jiných „samohybech“ přicházejí na scénu elektrické inline brusle. Jako údajně první na světě představila tento typ elektrifikovaného produktu britská firma Escend, která hodlá zahájit prodeje 1. října tohoto roku.

Pohon inline bruslí Escend Blades zajišťují elektromotory (každý s výkonem 400 wattů) integrované v zadních kolečkách. Brusle jsou díky nim schopné bez odrážení dosáhnout rychlosti až 25 km/h a zvládnou vyjet kopec se stoupáním až 20°.

Inline brusle Escend Blades

Výrobce deklaruje dojezd až 15 kilometrů na jedno nabití, přičemž, podobně jako u elektromobilů, nechybí rekuperace elektrické energie při brzdění. Energii zajišťují uživatelsky vyměnitelné akumulátory s kapacitou 5 200 mAh, které lze díky podpoře rychlého nabíjení dobít ze 20 % na plnou kapacitu za dvě a čtvrt hodiny. Nabití ze 20 na 80 % trvá jen hodinu a čtvrt.

Tělo bruslí je vyrobeno z hliníku, na jeho spodní části jsou dvě kolečka s pneumatikami o průměru 105 mm, která tlumí nárazy, snadno překonávají nerovnosti a při jízdě po silnicích a chodnících poskytují mimořádně plynulý zážitek. Pláště si firma nechává vyrábět na zakázku a údajně by měly vydržet minimálně 1000 kilometrů.

Součástí balení je také dálkový ovladač, na kterém lze volit jeden ze tří jízdních režimů (eko, běžný, nebo turbo), nastavovat požadovaný směr a palcem řídit rychlost jízdy. Z jeho OLED displeje pak lze zjistit aktuální stav baterie, rychlost a ujetou vzdálenost.

Na začátku byli dva nadšenci

Firmu Escend založili v říjnu roku 2020 Anton Larin a Rashid Mustafa. Oba původně nezávisle na sobě pracovali na prototypu elektrických bruslí vhodných pro osobní použití a zároveň snili o tom, že je uvedou na trh. Později opustili své zaměstnání ve firmě Arrival a rozhodli se uvést své sny do praktického života.

„V posledním desetiletí došlo k rychlému vzestupu mikromobility, kdy se produkty jako elektrické koloběžky, jízdní kola a skateboardy staly novým standardem dopravy po městech. Tyto způsoby dopravy jsou pohodlné, zábavné, úsporné a šetrné k životnímu prostředí. “ uvádějí dnes na firemních stránkách. „Jakkoli je současný trh s mikromobilitou rozmanitý, stále je zde významná mezera v podobě produktů pro lidi se zálibou v bruslení. Proto jsme ve společnosti Escend vyvinuli první elektrické inline brusle – skutečně zábavný a inovativní produkt.“

Escend Blades jsou kompatibilní s téměř všemi inline bruslařskými botami na trhu. Mají dvoubodový montážní systém s montážními body v rozmezí od 160 mm do 195 mm. Budoucí zákazníci mohou vybírat ze tří variant: brusle včetně bot vyjdou na 886 amerických dolarů (cca 22 170 Kč), nazouvací varianta stojí 926 dolarů (cca 23 170 Kč) a samotná základna přijde na 830 dolarů (cca 20 770 Kč).

Diskuze (54) Další článek: GraphenePads jsou brzdové destičky s mřížkou jako ze Starship. K čemu slouží a proč je uvnitř grafen

Témata článku: , , , , , , , , , ,