SSD | Úložiště

ElecGear M11: výkonný miniaturní chladič s ventilátorem pro SSD srazí teploty a udrží výkon

Moderní velmi výkonná SSD pro PCI Express 4.0, která dosahují rychlostí i přes 7 GB/s, se při vysoké a dlouhé zátěži dokáží i pěkně rozpálit. Doporučuje se tak použití například pasivních chladičů, které lépe odvádí teplo od čipů. S vysokou teplotou totiž může docházet k cílenému zpomalování, podobně jako u procesorů nebo grafických karet.

Výrobce ElecGear ale prodává opravdu nekompromisní řešení v podobě chladiče M11, který proti teplu bojuje aktivním způsobem. Základní blok, který se přilepí na M.2 SSD (2280), je z hliníku, avšak od něj vede heatpipe do speciálně tvarované části nad ním, která je chlazena malým 30mm kulatým ventilátorem (3,16 CFM).

Vzhledem k tomu, že je na základní desce občas problém s umístěním něčeho takového kvůli dalším komponentám, je možné horní část natočit v rozmezí úhlu 145 stupňů. Samotný ventilátor se točí rychlostí až 9 300 otáček za minutu a připojuje se pomocí čtyřpinu. Spotřeba při maximální rychlosti je 4,8 W.

Pokud jde o přínos, výrobce slibuje snížení teploty SSD o 12 až 25 stupňů Celsia, ale otázkou je pochopitelně hluk při tak vysokých otáčkách malého ventilátoru. Chladič se prodává například na Amazonu za přibližně 900 korun.

Diskuze (11) Další článek: Máma a táta na síti. Zpověď Youtubera a hráče Fortnitu Alkana o tom, jak náctiletí hraním vydělávají statisíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,