DDoS | Julian Assange

Ekvádor za poslední dny zažil 40 milionů kyberútoků. Jako odvetu za vydání Assangeho

Nepříjemný problém musela poslední dny řešit ekvádorská vláda. Řada jejích oficiálních stránek se stala terčem masivního množství kyberútoků, k pondělnímu večeru jich bylo 40 milionů. Začalo k nim docházet prakticky okamžitě, co se Ekvádor po dlouhých letech rozhodl vydat britské policii zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho. Informuje o tom agentura AFP.

Napadnuty byly stránky jak prezidenta Lenína Morena, tak například centrální banky nebo finančního úřadu, jak oznámil náměstek ministra pro informační a komunikační technologie Patricio Real. Šlo především o DDOS útoky, tudíž číslo 40 milionů neznamená počet individuálních pokusů o protržení bezpečnosti, nýbrž počet kumulativních požadavků.

Útoky pocházely z celého světa, neměly jeden pevný zdroj. Podle Reala bylo většinu možné vypátrat do USA, Británie, Brazílie, Francie, Německa, Rumunska, Nizozemí a dokonce Ekvádoru. Ani jeden nemířil na krádež dat.

Kyberútoky jsou přímou reakcí na rozhodnutí ekvádorské vlády vydat britské policii zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho. Ten posledních sedm let strávil na ekvádorské ambasádě v Londýně poté, co mu tehdejší prezident Rafael Correa udělil v zemi azyl. Dokonce kvůli Assangemu odrážel tvrzení britských bezpečnostní složek, že mají autoritu zatknout zakladatele Wikileaks na půdě ambasády.

Ke změně situace došlo až s nástupem současném prezidenta Lenína Morena, který Assangeho vnímal jako problém a možného špióna. Nejdříve mu začal postupně omezovat práva na ambasádě, až se ho minulý čtvrtek rozhodl vydat policii. Zakladatel WikiLeaks čelí dvěma obviněním, ve Švédsku kvůli údajnému znásilnění a v USA ze spiknutí za účelem získání tajných informací z vládních počítačů.

Diskuze (70) Další článek: Elon Musk: autonomní řízení Tesly má obrovský náskok oproti ostatním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,