Eken M001: malý tablet PC s Androidem za dva tisíce

V prodeji se objevil jeden z prvních malých tablet PC se 7" displejem a operačním systémem Android. Co dostanete za pouhé dva tisíce korun? +VIDEO

Jak už jsme vás několikrát informovali, tento rok bude patřit především nejrůznějším dotykovým přístrojům, které budou sloužit například pro multimediální a internetovou konzumaci rozličného obsahu. Po uvedení iPadu se trh začíná probouzet z úspěšného netbookového období a objevují se nejen konvertibilní tablet PC, které vychází z klasických netbooků, ale také jednoduché tablety s dotykovou vrstvou a „mobilním“ operačním systémem.

Jedním z prvních tablet PC Eken M001 sice nemůže se svou 7" obrazovkou konkurovat větším modelům, za málo peněz však poskytuje „hodně muziky“. První fotografie se objevily na serveru Shanzai.

Eken M001: malý ale levný

Čínský Tablet PC Eken M001 by bylo sice možné kvůli velikosti označit také jako MID (Mobile Internet Device), ale pojem tablet PC přeci jen táhne více. Uvnitř tohoto malého 7" zařízení s poměrně čistým a elegantním designem se nachází ARM procesor VIA MW8505 na frekvenci 600 MHz, který má k dispozici 128 MB paměti. Zmíněný 7" displej má rozlišení 800 × 480 (poměr stran je tedy filmových 16:9) a používá kapacitní (dotykovou) technologii.

eken-m001-tablet-3.jpg

Na interní flash paměti o kapacitě 2 GB, která může být díky SD slotu rozšířena až na 32 GB, je předinstalován operační systém Google Android ve verzi 1.6. Zařízení tak zvládne bez problému jednoduché prohlížení internetu, poslech hudby, přehrávání filmů, čtení elektronických knih a PDF souborů, stejně tak kancelářských dokumentů (Microsoft Office).

eken-m001-tablet-12.jpgeken-m001-tablet-10.jpg eken-m001-tablet-11.jpg
 

Eken M001 má zabudované stereo reproduktory, mikrofon a 3,5mm jack pro připojení sluchátek, ale 1,3MPix webkamera bude až u většího 10,2" modelu, který zatím není v prodeji. Pro síťové připojení lze využít pouze WiFi (802.11b/g). Všechny porty včetně SD slotu jsou umístěny na spodní straně, kde je také 30pinový konektor pro připojení k počítači (připraveno i pro dok), klasický USB port přímo na přístroji tak nečekejte. Pro rotaci obrazovky dle natočení slouží integrovaný akcelerometr.

eken-m001-tablet-5.jpg eken-m001-tablet-6.jpg eken-m001-tablet-7.jpg
 

Na tenkém a oblém těle se pod displejem nachází kurzorové ovládání včetně samostatného vypínače a indikačních diod. Cena tohoto přístroje se pohybuje kolem 100 USD (přibližně 2 300 Kč s DPH), což je vzhledem k velkému množství využití opravdu zajímavá cena.

eken-m001-tablet.jpg eken-m001-tablet-8.jpg eken-m001-tablet-9.jpg
 

Díky operačnímu systému Android OS 1.6 poslouží Eken M001 nejen jako multimediální přístroj (hudba, video, fotografie), ale s množstvím nejrůznějších aplikací a her také jako jednoduchá herní konzole včetně možnosti provozovat běžné pracovní činnosti, jako je čtení a psaní mailů, prohlížení PDF souborů nebo různých dokumentů. Jedinou větší slabinou by měla být výdrž na baterie, která dle neověřených informací nepřekročí ani 2 hodiny, v případě přehrávání filmu pak vydrží přibližně hodinu.

Video

Jak přístroj vypadá včetně ukázky bohatých možností, které samozřejmě vychází z použitého systému Android OS, si můžete prohlédnout na tomto videu, kde si redaktor vychvaluje především relativně dobrou odezvu systému a obstojný zvuk:

Diskuze (82) Další článek: Aperture 3: jak to s fotkami umí Apple (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,