Eizo FlexScan L66: Jeden z prvních

18palcový panel LCD FlexScan L66, jedna z prvních osmnáctek na českém trhu, je stejný jako ostatní Eiza – velmi kvalitní, ale se svou cenou.
Petr Broža: Pokud bych si měl vybrat monitor nebo panel LCD a nehledět přitom na cenu, určitě bych šel pro značku Eizo. Říkám záměrně bez ohledu na cenu, protože i když jsou výrobky značky Eizo velice kvalitní, jsou také jedny z nejdražších na trhu, neřkuli úplně nejdražší vzhledem ke konkurenci. Takový je i 18" panel LCD FlexScan L66, jedna z prvních osmnáctek na českém trhu. Prvotní model byl nyní obohacen o některé funkce, jako např. TCO 99.

Lehčí než čtrnáctka
FlexScan L66 se nabízí ve dvou provedeních: stolním a nástěnném. Stolní panel má masivní stojan, aby se zabránilo jeho převrácení při manipulaci; panel tak není vyloženě lehký, stále je však lehčí než 14palcový monitor. V základně jsou umístěny nejen dva vstupy pro počítač D-Sub, ale také 4portový rozbočovač USB, dnes už standard vyšších modelů monitorů.

Panel je otočný, lze jej v rozsahu několika desítek stupňů natáčet jak horizontálně, tak vertikálně, aby uživatel nemusel hýbat docela masivním stojanem; ani tak není tento rozsah tak velký, jak bych někdy potřeboval.

Ze strany na stranu?
Fyzické rozlišení panelu je 1 280 × 1 024 bodů, maximální obnovovací frekvence je ve všech rozlišeních 85 Hz. Bohužel, v nižších rozlišeních není obraz roztáhnut přes celou obrazovku, ale pouze rozšířen, přičemž je zachován poměr stran rozlišení. Pro lepší představu: textové rozlišení 720 × 400 bodů, které vidíte při startu počítače, vypadá na panelu jako širokoúhlý film, poměr stran je zachován a zbytek obrazovky je šedý. To samé je např. v rozlišení 640 × 480, kdy je obraz roztažen po celé šířce (640 je přesně polovina 1280, tj. každý bod je zobrazen dvakrát), na výšku však nikoliv (480 je méně než polovina 1024), tj. nahoře a dole jsou opět nevyplněné pruhy. Panel bohužel nevyhlazuje nižší rozlišení, jako to už některé panely dnes umí, takže třeba 800 × 600 vypadá trochu kostrbatě. Není však mnoho důvodů, proč používat nižší rozlišení, takže to vlastně vůbec nevadí.

Standardní provedení
Provedení panelu L66 je standardní ve stylu Eizo, zepředu vypadá jako 21palcový monitor, rozdíly prakticky nepoznáte. Nechybí ani možnost přidat multimediální panel – spodní okraj obrazovky je zúžen tak, aby jej bylo možno nasadit. Tento multimediální panel je stejný pro všechny monitory Eizo.

Obrazovkové menu je provedeno stejně jako u jiných modelů Eizo, ovládá se malými kurzorovými klávesami, které jsou umístěny do kříže. Nastavení, která lze přes nabídku provádět, jsou oproti monitorům CRT omezená, ale to již vyplývá z fyzikálních vlastností displeje; úplně třeba chybí ladění geometrie nebo demagnetizace.

Docela fajn kousek
Panel L66 je velice kvalitní, a i když je jeho koncepce starší než u konkurenčních modelů (první panel L66 byl vyroben před více než rokem), má v některých ohledech navrch; někde naopak pokulhává. Jeho cena odpovídá možnostem a funkcím, dovedl bych si jej však představit i o něco levnější.
18,1" panel LCD Eizo
FlexScan L66
Zdroj: Hayward, Praha
Telefon: (02) 22 83 25 11
Cena: 143 000 Kč bez DPH
174 460 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: úhlopříčka 18,1" (459mm), rozteč bodů 0,28 mm, maximální rozlišení 1 280 × 1 024 bodů, maximální obnovovací frekvence 85 Hz, úroveň jasu 200cd/m2, úhel viditelnosti 120 stupňů, TCO99, spotřeba energie 48 W, ve spánku 3 W
Váš názor Další článek: Notebooky Dell s rekordními obrazovkami

Témata článku: , , , , , , , , , , ,