Eizo F520: jiný, i když stále stejný

Eizo FlexScan F520 vychází z koncepce starší a dražší F57, chybí mu videovstupy BNC (tím i přepínání mezi vstupy D-Sub15 a BNC) a tlačítko AutoSize, které je u F57 použito pro automatickou korekci geometrie obrazu.
Petr Broža: Až nepochopitelný může být pro některé uživatele stejný vzhled všech monitorů Eizo. Sundáte z nich nálepku s typem a téměř je od sebe nerozeznáte – tak podobné jsou sedmnáctipalcové modely F57, T550 a F520. Důvodem je možnost připojení multimediálního panelu se dvěma reproduktory na spodní stranu obrazovky; ta je totiž pro všechny monitory Eizo stejná.

Jednoznačně pro náročné
Eizo FlexScan F520 vychází z koncepce starší a dražší F57, chybí mu videovstupy BNC (tím i přepínání mezi vstupy D-Sub15 a BNC) a tlačítko AutoSize, které je u F57 použito pro automatickou korekci geometrie obrazu. Všechno ostatní výrobce k mojí velké spokojenosti ponechal.

Monitor se tak může pyšnit vysokým maximálním rozlišením, 1 600 × 1 200 bodů při 76 Hz, a to při zachování ostrosti a detailů obrazu, kterých monitory se štěrbinovou obrazovkou (nejčastěji Trinitron nebo FD Trinitron) nedosáhnou. I když je takto vysoké rozlišení pro běžnou práci kvůli své titěrnosti prakticky nepoužitelné, možnost tu je a v případě nutnosti ji lze využít, i když ne při ergonomické obnovovací frekvenci. Monitor je tak vhodný i pro pracoviště DTP nebo aplikace CAD, které vyžadují vysoká rozlišení při zachování detailů.

I když výrobce tvrdí, že je monitor vhodný pro kancelářské a domácí použití, domů se kvůli své ceně příliš nehodí; tam lze, samozřejmě za cenu nižší kvality, pořídit 17" monitor asi dvakrát levněji. A navíc, doma by ho byla opravdu škoda – jeho možnosti by zůstaly pravděpodobně nevyužity. A i když Eizo tvrdí, že monitor je na rozdíl od F57 v tzv. kategorii Low Cost, měla by také dodat, co tato kategorie podle ní znamená, neboť u jiných značek je monitor těchto kvalit spíše v kategorii High End.

Jemná a kontrastní
Jak už jsem naznačil, kvalita obrazu je na vyšší úrovni. Maska In-line s velmi malou roztečí bodů (0,22 mm horizontálně a 0,14 mm vertikálně) umožňuje detailní zobrazení. A nejen to – když jsem v nabídce OSD hledal bez úspěchu možnost ladit konvergenci, zjistil jsem, že žádnou takovou funkci monitor nepotřebuje. Není totiž co ladit – konvergence je dobrá ve všech rozích, na středu obrazu, ve všech rozlišeních a obnovovacích frekvencích; a to jsem hledal opravdu důkladně. Obraz má vynikající kontrast, na invarovou obrazovku prakticky nevídaný (alespoň mnou). Ten se podle společnosti Eizo blíží kontrastu štěrbinových obrazovek.

Počkej, až se vypnu
Ostatní parametry a vlastnosti monitory jsou provedeny klasicky, ve stylu Eizo: Standardní ikonová nabídka OSD ovládaná jednotlačítkovou klávesou, která simuluje malý joystick. Vychýlením ve směrech se v nabídce pohybujete a nastavujete parametry, stisknutím výběr potvrzujete. V nabídce kromě zmíněného ladění konvergence najdete nastavení velikosti a posunu obrazu, geometrie, nechybí ani potlačení moaré a rotace obrazu. Samozřejmostí je nastavení barevné teploty 4–10 tisíc kelvinů a funkce Off Timer, která zajišťuje automatické vypnutí monitoru v případě, že zobrazovaný signál je po určitou dobu kon-stantní, tj. když např. odejdete od počítače. Není tak nutné aktivovat žádný šetřič obrazovky apod.

Kvalita za přiměřenou cenu
Je zvláštní, že tentýž výrobce zařadí model s určitou kvalitou do nižší kategorie a druhý model s toutéž kvalitou do kategorie vyšší. FlexScan F520 je jednoznačně monitor vyšší třídy, i když ho výrobce prezentuje jako levnější alternativu modelu F57. Eizo má obecně vyšší ceny monitorů na trhu než konkurence, ty se však projevují na vyšší kvalitě – a u tohoto modelu to platí dvojnásob.
17" monitor EIZO
FlexScan F520
Zdroj: Hayward, Praha
Telefon: (02) 22 83 25 11
Cena: 13 940 Kč bez DPH
17 000 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: invarová obrazovka typu In-line, maximální rozlišení 1 600 × 1 200 při 76 Hz, 1 280 × 1 024 při 89 Hz, hmotnost 17 kg, hloubka 44 cm, dvě antireflexní a jedna antistatická vrstva, vysoký kontrast
Diskuze (1) Další článek: Cesta do minulosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,