Efektivně mrtvý Scour Exchange

Scour Exchange, kdysi konkurent Napsteru, pod hrozbou soudů vyhlásil bankrot, aby se ho ujala firma CenterSpan. Ta nyní rozjela betaverzi svého připravovaného systému výměny souborů a dá se říci, že z dřívější slávy má opravdu jen jméno.
CenterSpan v současné době startuje betaprovoz své služby Scour Exchange a dává tak pohled na představu budoucího řešení nabízení hudby a videa přes Internet.

To, co vás zcela jistě zarazí nejdříve, je totální eliminace vzájemného sdílení souborů. Není to peer-to-peer, je to prostě client-server. Můžete stahovat jen ty skladby a videa, která jsou umístěna přímo na serveru, nemáte žádnou šanci jak dostat své skladby do systému. Můžete se sice podívat na skladby jiných uživatelů, to se ale jedná jen o skladby, které si tito uživatelé ze Scour Exchange stáhli. Neuvidíte žádné jejich soubory. Na serveru se uvádí, že vkládání vlastních skladeb do systému bude možné možná v budoucnu, pokud se podaří vyřešit právní náležitosti.

Všechny soubory, které stáhnete ze Scour Exchange jsou ve formátu WMA nebo WMV a mají zapnutou licenční ochranu, přehrát se tedy dají pouze v případě, že máte Windows Media Player 7 nebo novější. Skladby jsou navíc zamknuty na váš účet a to i v případě, že jsou jinak volně dostupné (například trailery k filmům). Na jiném počítači je tak nepřehrajete.

V současné době si na jeden účet můžete stáhnout nejvýše 30 souborů a na jednom počítači můžete mít nejvýše tři účty, v budoucnu se počítá se zrušením těchto omezení, ale s placeným přístupem přes kreditní kartu.

Klientský software je také na hony vzdálen tomu, co jsme znali pod označením Scour Exchange. Výběr skladeb probíhá jen přes webové stránky a nahrávají se přes ActiveX komponentu (té musíte ručně povolit instalaci) a malou aplikaci zobrazující jen stav stahování skladeb.

Pokud tedy toto nahrávací společnosti budou označovat jako legální podobu peer-to-peer aplikací, nemají pravdu, jedná se o tradiční elektronický prodej skladeb s ochranou autorských práv pomocí Media Playeru. Je také překvapivé, že i soubory, které jsou jinak na Internetu volně dostupné, jsou zde pasovány do role komerčně nabízených aplikací.

Doufám, moc pevnou víru v to ale po shlédnutí nového Scour Exchange nemám, že komerční Napster bude přece jen více orientován na výměnu skladeb mezi jednotlivými uživateli. Tradičních prodejců skladeb tu je a bude dost.

Diskuze (3) Další článek: Příští verze FireWire by měla být na optice rychlostí 3,2 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,