EF Duplicate MP3 Finder: konec duplicitním písničkám

S vynálezem a rozšířením MP3 a dalších formátů pro ukládání komprimovaného zvuku do počítače, si mnoho uživatelů začalo budovat svou digitální hudební sbírku. Při stahování písniček z internetu nebo při častém převodu cédéček do počítače může v této sbírce vzniknout chaos. Zkuste si ji někdy zkontrolovat pomocí speciálního programu, který vyhledá duplicitní skladby.

 Plusy / minusy
 + jednoduché ovládání
 + export seznamu
 – rychlost

EF Duplicate MP3 Finder není obyčejným vyhledávačem duplicitních souborů. Ty zpravidla fungují tak, že na disku vyhledají soubory se stejným názvem, velikostí, případně datem úprav / vzniku. Setkat se můžete s vyhledávačem duplicitních obrázků, který dovede rozpoznat soubory obsahující stejný obrázek, klidně i v různém rozlišení. EF Duplicate MP3 Finder slouží k vyhledávání duplicitních zvukových souborů.

Nastavení vyhledávače

Jako první krok při práci s programem je nutné nastavit vyhledávací šablonu. V celkem přehledném dialogu nejprve zadáte složku, která bude prohledávána. Pro jednoduchost je možné zadat také název diskové jednotky. Standardně je nastaveno rekurzivní procházení složek v zadaném umístění. Kdo nebude chtít, aby program procházel podsložky, může příslušnou volbu vypnout.

Nastavení vyhledávače

Zajímavou možností je nastavení procenta shody u jména interpreta a názvu sklady. Abyste si tuto funkci mohli lépe představit, nabízí program jednoduchý porovnávač dvou výrazů, který určí, na kolik procent jsou si výrazy podobné. Je to vhodné pro případ, kdy máte pocit, že nějaké skladby máte na disku vícekrát, ale v některých může být interpret zadán s překlepem nebo mírně jiným tvarem jména.

Ověření procenta shody dvou výrazů

Další částí vyhledávací šablony je volitelné nastavení filtru názvu souboru. Můžete tedy použít masky typu disko-*.*, a*.mp? a podobně. Masku můžete zadat jak pro soubory, se kterými má program pracovat, tak pro soubory, které chcete při vyhledávání duplicit ignorovat. Komu by to nestačilo, má možnost v nastavení vyhledávání pokračovat zadáním data souboru nebo velikosti. U obou máte k dispozici interval od do. Pro ty nejnáročnější je připravena možnost zadat atributy, které by měly prohledávané soubory mít. Nastavenou šablonu můžete ukládat pod různými názvy.

Nalezené duplicity

Jakmile máte šablonu pro prohledávání nastavenu nebo načtenu z disku, můžete spustit prohledávání. Rychlost programu není zrovna nejvyšší, a tak můžete během prohledávání souborů v klidu pracovat na něčem jiném. Jelikož prohledávání probíhá jako samostatný proces, není program během této doby zablokován, takže můžete zkoušet některé jeho další funkce. Třeba instalaci na přenosný USB disk nebo již zmíněný test podobnosti dvou výrazů.

Po dokončení prohledávání se zobrazí seznam souborů s barevně odlišenými řádky. Pokud se pozorně do seznamu zadíváte, všimnete si, že barvy nejsou zvoleny jen tak náhodně, nebo pro snadné odlišení dvou sousedících řádků. Odlišují totiž nalezené duplicitní záznamy. V seznamu je zobrazeno několik sloupečků, které program naplní informacemi získanými z popisků u zvukových souborů. Je tedy důležité mít jich co nejvíce vyplněno. Při velkém množství nepopsaných souborů může dojít ke zmatení programu.

Nalezené duplicity

V seznamu si můžete všimnout různých ikonek u názvů souborů. Tyto ikonky reprezentují různé typy souborů. Program navzdory svému názvu nepracuje pouze se soubory MP3, ale také s Ogg Vorbis, WMA a FLAC.

Co s duplicitami?

Poté, co program nabídne seznam nalezených duplicit, můžete provést několik akcí. Jako první bych asi volil přehrání označeného souboru v externím přehrávači. Jistota je jistota a případné pozdější nechtěné smazání souboru by mohlo velice bolet. EF Duplicate MP3 Finder nabízí několik základních souborových operací: kopírování, přesouvání, přejmenování a smazání. V nabídce programu najdete i funkci sloužící ke zobrazení vlastností označeného souboru. Ta využívá funkce Průzkumníka, takže nic neobvyklého neočekávejte.

Funkce pro práci s položkami v seznamu

Zajímavější je export seznamu do souboru. Podporované formáty jsou TXT (textový soubor), CSV (je možné jej otevřít v Excelu nebo OpenOffice.org Calcu), nebo HTML. Pro rychlejší výběr duplicitních souborů v seznamu můžete použít nabízenou funkci v nabídce Edit. Jsou tu i funkce pro výběr všech položek, odznačení výběru a obrácení výběru (označené < – > neoznačené). Seznam je možno setřídit podle všech zobrazených položek v jednotlivých sloupečcích. Stačí klepnout do záhlaví konkrétního sloupečku.

Doplňkové funkce

Kdo bude chtít vyhledávat soubory na síťových discích, musí je připojit jako síťovou jednotku. Nemusí kvůli tomu spouštět souborový manažer, příslušný dialog lze vyvolat i z prostředí EF Duplicate MP3 Finderu. Obdobně lze přímo z programu zrušit mapování síťové jednotky.

Připojení síťové jednotky

Známá pravda říká důvěřuj, ale prověřuj. Uživatelé tohoto programu tedy jistě ocení funkci, která vyvolá souborového manažera (Průzkumníka) s náhledem do složky k vybranému souboru.

Program nemá příliš mnoho voleb k nastavování. Při instalaci i kdykoli během používání můžete změnit jazyk jeho rozhraní. Čeština však v testovací verzi nebyla k dispozici. Ostatní nastavení se týkají především způsobu výběru položek v seznamu, zobrazených sloupečků v seznamu a nastavení vyrovnávací paměti. Ta slouží k urychlení opakovaného vyhledávání duplicit. Pokud ji budete chtít z nějakého důvodu vypnout, máte možnost. Poslední část nastavení umožňuje změnit přípony podporovaných typů souborů.

Nastavení programu

Program je jistě užitečný pro každého, kdo chce ve své hudební sbírce udržet pořádek. Podmínkou pro úspěšné vyhledávání duplicit je pečlivost uživatele, který by neměl zanedbávat vyplňování popisků u zvukových souborů. Počáteční prohledávání disku / složky, trvá celkem dlouho (asi 15 minut pro 21 GB souborů na samostatném disku), nicméně s použitím vyrovnávací paměti je opakované prohledávání stejného umístění otázkou několika sekund.

 EF Duplicate MP3 Finder 2.00
 Vyhledávač duplicitních zvukových souborů 
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  Emil Fickel
 web  www.efsoftware.com
 cena  10 Euro
 operační systém  Windows 98/2000/XP

Diskuze (10) Další článek: Další služba Seznamu: encyklopedie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,