eDomácnost s reálnými konturami

Microsoft představil první hmatatelné koncepty z díly své divize eHome. Pro ty, kdo chtějí být obklopeni technikou na každém kroku, se blýská na lepší časy.
Bill Gates měl projev ve stejný den jako Steve Jobs, který představil především LCD iMac. Zatímco Steve Jobs uváděl překvapivé produkty na trh, Bill Gates představoval teprve vize překvapivých produktů, které na trh mohou vstoupit. Microsoft má již tradici představování hardwarových konceptů, ač sám nebude jejich výrobcem. Pochopitelně ne všechny koncepty byly uvedeny v život a ty, které v život uvedeny byly, také nebyly vždy úspěšné. Přesto jsou tyto produkty vnímány jako náznak směru, kudy se bude svět v nejbližších letech ubírat.

Microsoft již dříve deklaroval svůj zájem proniknout do domácností. Nejen do počítačů v domácnostech, ale do televizí, videí, spotřebičů, prostě do celých domácností. Toto by měla budovat divize eHome, jejíž první výsledky byly nyní představeny. Základem všeho je systém Windows XP, jehož vlastnosti pro sítě a multimédia jsou bohatě využívány.

Mira systemsPodobně jako byl před rokem představen koncept Tablet PC, tedy počítače s Windows XP integrovaným do LCD monitoru, přišla nyní řada na chytrý LCD monitor. Nikoli počítač v LCD monitoru, ale prostě jen chytrý LCD monitor. Koncept Mira, jak je označován, totiž vypadá na první pohled jako běžný LCD monitor připojený k počítači. Můžete ale vzít monitor ze stojánku do ruky a volně s ním chodit po místnosti. Stále zobrazuje to, co do něj počítač posílá. V monitoru je totiž obsažen chystaný operační systém Windows CE .NET, komunikace probíhá přes 802.11 a obsah obrazovky je zobrazován přes podporu Terminal Services z Windows XP. Obrazovka je dotyková, takže přes ni můžete počítač i ovládat. Sedíte si tak u počítače, naráz vás napadne, že by bylo pohodlnější sledovat film v křesle a tak si prostě vezmete obrazovku sebou. Případně se přesouváte po celém bytě a výkon stolního počítače máte stále sebou. Mira by měl sloužit i jako prostředek pro dálkové ovládání domácnosti.

Kromě Mira byl představen i Freestyle, což je kombinace možností Windows XP, jednoduchého uživatelského rozhraní vhodného pro zobrazení na televizi a běžného dálkového ovládání. Televize by tak měla získat možnosti Windows XP a současně počítač s Windows XP možnosti televize. Příkladem může být nahrávání pořadů na pevný disk či prohlížení fotek z digitálního fotoaparátu na televizi.

Pochopitelně zůstává otázkou zejména cena takového řešení. Internetové terminály, tedy do dotykového LCD integrované Windows CE se základním internetovým prohlížečem, na trhu přes velkou snahu firem totálně propadly. Nikdo nechce očesaný počítač, když si může mírně připlatit za plnohodnotný kvalitní počítač. Podobná situace hrozí i konceptu Mira. LCD monitory se dostávají nyní na ceny přitažlivé i pro obyčejné uživatele. Ovšem představa monitoru se zabudovaným procesorem, pamětí, operačním systémem, bezdrátovou sítí a akumulátory prostě přímo budí dojem drahého řešení. Pokud bych měl zaplatit v podstatě druhý počítač jen na to, aby se tvářil jako přenosný monitor, velmi bych si to zatím rozmýšlel.

Dostáváme se do situace, kdy není problémem vyrobit lákavé zařízení s báječnými možnostmi. V případě konceptů pro domácnosti je však jejich neúspěšnost hrozivá. Přes veškerou snahu firem za posledních pár let, je nadále králem běžný počítač s monitorem. Snad jen CRT monitor je nyní nahrazován ve větším počtu LCD variantou. Různé tablety, chytré ovladače a udělátka pro domácnosti se rozšířily jen minimálně. Mira v tom může být jiný. Například ViewSonic již přislíbil, že první produkty na základě konceptu Mira, by mohly být na trhu již koncem tohoto roku. Uchytí se?

Diskuze (42) Další článek: Hackněte si počítač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,