Nejlepší programy | PDF | Adobe

Editace, prohlížení, rozdělování nebo vytváření PDF: Přehled nejlepších aplikací

  • Formát PDF je zavedeným standardem elektronických dokumentů
  • Potřebujete ho prohlížet, vytvářet, rozdělovat, spojovat či upravovat?
  • Našli jsme nejlepší aplikace a služby pro práci s PDF dokumenty

Prohlížení PDF dokumentů

S formátem PDF přišla před bezmála třiceti lety společnost Adobe. Od té doby se stal nepsaným standardem pro vytváření dokumentů, jejichž správné zobrazení nebo tisk nezávisí na operačním systému, hardwaru, ani softwaru.

Obsah dokumentů ve formátu PDF dnes zvládne zobrazit naprostá většina webových prohlížečů. Pokud nevyužijete různé pokročilé funkce, pak teoreticky nepotřebujete žádnou další aplikaci – stačí si asociovat soubory s příponou .pdf například s prohlížečem Chrome.

S prohlížením PDF dokumentů si poradí například Chrome 
S prohlížením PDF dokumentů si poradí například Chrome

Oficiální „čtečkou“ PDF dokumentů je bezplatný Adobe Acrobat Reader, který by měl zajišťovat stoprocentně správné zobrazení za všech okolností. Je k dispozici prakticky pro všechny verze Windows, macOS na platformě Intel a Android. Instalační balíček velký 156 MB můžete stáhnout i v češtině z oficiálních stránek. Aplikace si poradí například s vyplňováním formulářů, přidáváním komentářů a elektronickým podepisováním dokumentů.

Adobe Acrobat Reader 
Adobe Acrobat Reader

Velmi populární alternativou je taktéž bezplatný Foxit Reader. Z hlediska nabízených funkcí nechybí nic podstatného – dokumenty v něm můžete nejen číst, ale také vytvářet, podepisovat, komentovat a vyplňovat formuláře. Instalační balíček je ve srovnání s Adobe Readerem o více než polovinu menší a je k dispozici také pro Linux. Bohužel však nepodporuje češtinu a v průběhu instalace je nutné odmítnout nabídku nevyžádaného antivirového řešení.

Foxit Reader 
Foxit Reader

K prohlížení dokumentů PDF lze použít také open-source program Sumatra PDF, vyznačující se minimalistickým rozhraním a nízkými nároky na hardware. Autor razí filozofii, že jednoduchost má vyšší prioritu než mnoho funkcí. Kromě formátu PDF si poradí také s dalšími typy souborů, používanými k ukládání elektronických textů: DjVu, EPUB, XPS, CHM, CBR, CBZ, MOBI či FB2. Instalační balíček je k dispozici pro 32- i 64bitové verze Windows, počínaje XP a Vista a konče Windows 10.

Sumatra PDF 
Sumatra PDF
Diskuze (24) Další článek: Astronaut během vesmírné procházky vyfotil Crew Dragon kotvící u ISS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,