Microsoft | Prohlížeče | Edge

Edge chystá automatické uspávání záložek. Ušetří systémové prostředky

Microsoft chystá pro svůj prohlížeč Edge zajímavou vychytávku – bude automaticky uspávat nepoužívané stránky. Díky tomu ušetří systémové prostředky. Při opětovném otevření je pak obnoví do původního stavu.

Podobnou funkci můžete znát i z dalších prohlížečů. Chrome například uvolňuje nepoužívané stránky v případě, že je nedostatek systémových prostředků a podobně se chová Firefox. V rámci Edge chystá ale Microsoft něco trochu jiného – záložky se totiž uspí po chvíli nepoužívání nehledě na to, zda je k dispozici dostatek výkonu, či nikoliv. 

image_2020-09-21_16-28-40.png 
Edge dá vědět, kdy konkrétní stránku uspal.

Novinku si můžete vyzkoušet v rámci Canary verze prohlížeče po zadání adresy edge://flags. Zde stačí vyhledat sleeping a zobrazí se tři dostupné volby. Funkce je tak prozatím experimentální, již nyní si ale můžeme vyzkoušet, jak funguje. Po jejím aktivování se začnou uspávat záložky, což poznáte snadno – jsou zašedlé a po najetí myší se zobrazí i dodatečná informace, že je záložka uspaná.

Díky aktivování je tak možné předejít tomu, aby si prohlížeč vzal příliš mnoho z výkonu počítače, a ovlivnil tak i jiné programy. Nevýhoda ale spočívá v opětovném načítání stránek – je pomalejší, než jak jsme zvyklí. Prozatím se ale jedná o betaverzi a konečný produkt se může značně lišit v provedení.

Novinka je aktuálně dostupná v Canary verzi prohlížeče, do finální se tak dostane nejdříve za několik měsíců – pokud se tedy Microsoft nerozhodne funkci zaříznout.

Diskuze (3) Další článek: Unicode ukázal 217 nových emoji: Žena s vousy, srdce v plamenech a zatočená hlava

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,