Microsoft | Prohlížeče | Edge

Edge 88 dostal spoustu nových funkcí a Microsoft nepoleví ani v dalších verzích

  • Edge už konečně umí synchronizovat historii a otevřené karty
  • Zlepšila se správa hesel a přibyly vertikální karty
  • Prohlížeč má nové funkce pro ochranu soukromí a zvýšení výkonu

Microsoft koncem ledna vydal Edge 88. Nová verze prohlížeče přinesla řadu funkčních i vizuálních změn, odepsala dvě důležité technologie, opravila několik chyb a povýšila integrované jádro.

Edge jako ostatní prohlížeče postavené na Chromiu odstranil Adobe Flash a rozloučil se také s podporou FTP. Odkazy vedoucí na FTP server prohlížeč přesměruje na externí nainstalované aplikace.

Náročnější uživatelé možná uvítají vertikální/svislé karty, které lépe vyplní prostor širokoúhlých monitorů. Funkci ale Microsoft uvolňuje postupně. Pokud si ji chcete vyzkoušet, v nastavení edge://flags/#edge-vertical-tabs zvolte „Enabled“. V edge://settings/appearance si pak můžete zobrazit tlačítko, kterým se zobrazení karet mění.

Prohlížeč už konečně všem zpřístupnil synchronizaci historie prohlížení a otevřených karet. Funkce je teď dostupná napříč desktopy i aplikacemi pro Android a iOS.

S hesly souvisí i tři další novinky. Edge umí uložená hesla upravovat, dokáže také navrhovat nová silná hesla a upozorní uživatele, pokud se jeho účet objeví v některé z uniklých databází. (Návrh nových hesel vyžaduje zapnutou synchronizaci, ale ani tak mi osobně Edge zatím žádné návrhy neposkytl.)

Dále se zvyšuje ochrana uživatele. Nově je možné spravovat všechna oprávnění pro jednotlivé weby, doposud šlo upravovat jen jednotlivé typy oprávnění napříč stránkami. Uživatelé také mohou zablokovat ukládání cookies třetích stran či hromadně smazat už uložené. Prohlížeč kromě toho přestal zobrazovat obrázky pomocí protokolu HTTP na webech, které jinak běží na HTTPS. Nejprve tedy zkusí načíst obrázek ze stejné adresy přes HTTPS. Když tam není, neukáže jej vůbec.

Edge 88 slibuje rychlejší start, část aplikace už totiž běží na pozadí. Funkce je ale zatím dostupná jen pro vybrané uživatele. Náhodným uživatelům pak Edge zpřístupnil také funkci pro automatické uspávání karet. V Edgi 89 už bude dostupná pro všechny. Karty se podle nastavení uspí po 5 minutách až 2 hodinách nečinnosti, u vybraných webů pak lze nastavit, aby se nikdy neuspávaly. Uspané karty uvolní místo v paměti a v prohlížeči je poznáte tak, že jsou zašedlé.

Přibyly i další drobnosti:

  • Historie zavřených karet si pamatuje posledních 25 „tabů“.
  • Prohlížeč PDF umí zobrazit dvě stránky vedle sebe.
  • Edge 88 dokáže ve formulářích automaticky vyplňovat data narození.
  • Vykreslování písem má být hezčí než dřív.
  • Pro uživatele Windows 7, 8 a 8.1 je dostupné automatické přihlašování na webech Microsoftu a Azure AD.

Co dorazí příště?

Microsoft na své webu nasadil novou roadmapu, která ukazuje budoucí funkce a data vydání Edge. V plánu je další zlepšování prohlížeče PDF, rozšířené možnosti tisku dokumentů nebo vylepšené automatické vyplňování formulářů.

Edge 89 by měl vyjít 4. března, Edge 90 pak 15. dubna a Edge 91 dorazí 27. května. Data vydání i funkce se ale mohou měnit. Ostatně i teď má Microsoft v roadmapě trochu zmatek, protože některé funkce označené jako „ve vývoji“ už nasadil.

Diskuze (25) Další článek: Sledovali jsme živě: Prototyp kosmické lodi Starship zvaný SN9 explodoval při pokusu o přistání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,