EDGE - internet ve stínu CDMA

O vysokorychlostním připojení k internetu prostřednictvím technologie CDMA jsme napsali už hodně. V jeho stínu se tak ocitlo EDGE - připojení prostřednictvím vylepšeného GPRS, které nabízí rychlost až 236 kb/s. Právě tuto technologii nabízenou T-Mobilem jsme o víkendu vyzkoušeli.

Související odkazy

Slovník
bluetooth
CDMA
download
GSM
Linux
modulace
online
slot
terminál
upgrade
upload

Díky problémům spojeným s povolováním CDMA se o tomto "rychlém internetu", který nabízí společnost Eurotel, psalo více, než by se dalo původně čekat. Úplně stranou zájmu potom zůstalo nasazovaní konkurenční technologie EDGE, která rozvíjí možnosti dnes obvyklé technologie pro datové přenosy GPRS. EDGE slouží operátorům bez licence na provoz CDMA jako mezistupeň pro poskytnutí rychlejších datových služeb před přechodem na síť UMTS, jejíž nástup je celosvětově odkládán kvůli finančním nárokům. To, že EDGE jen mírně vylepšuje standardní GPRS, je svým způsobem výhodné, síť mobilního operátora není nutné náročně upgradovat, nutné jsou pouze terminály (mobilní telefony a modemy), které EDGE podporují.

Trocha teorie

Zkratkové slovo EDGE skrývá označení Enhanced Data Rates for Global Evolution, technologie používá pro svůj provoz stejné spektrum používané GSM telefony. Díky začlenění pěti nových kódovacích schémat a jinému způsobu modulace (8PSK) je možné v síti podporující EDGE dosáhnout maximální rychlost downloadu i uploadu 236,8 kb/s při použití osmi timeslotů, čtyři pro upload a čtyři pro směr k uživateli. V praxi je ale zatím nasazováno EDGE (EGPRS) Class 10, které nabízí 4+2 timesloty a rychlost uploadu je tak poloviční ve srovnání s downloadem. Ve srovnání s CDMA, které nabízí Eurotel, má EDGE výrazně horší dobu odezvy (ping), typicky u CDMA se tato hodnota pohybuje kolem 150 ms, u EDGE je čtyřikrát vyšší, což znemožňuje aplikaci technologie voice over IP (internetová volání) nebo hraní online akčních her. Výhodou ale je rozšířená podpora EDGE v nových telefonech, kdy nejsou potřeba žádné specializované ovladače, které způsobují u CDMA problém uživatelům Linuxu.

EDGE v praxi

Pro člověka, který běžně používá GPRS nebude přechod na EDGE v podstatě vůbec znatelný, protože se o datové přenosy se stará telefon, stačí stejně jako v případě GPRS jen vytočit spojení na mobilní telefon a dojde k uskutečnění spojení, které podle dostupnosti technologií pojede přes GPRS s rychlostí srovnatelnou k dial-upu nebo přes EDGE, kdy bude dosahovaná rychlost výrazně vyšší. Pro nového zájemce je nastavení služby také poměrně jednoduché. My jsme testovali službu od T-Mobile s telefonem Nokia 6230 s podporou 4+2 slotů a notebookem IBM Thinkpad R50 s operačním systémem Windows 2000.

Telefon je pro datové přenosy možné nastavit konfigurační SMS zprávou, propojení s osobním počítačem obstarává aplikace T-Mobile Communication Center, které uživatele provede i nastavením telefonu, pokud je potřeba, a automaticky nastaví parametry pro síťové připojení v operačním systému. Telefon i notebook umožňují komunikaci prostřednictvím infračerveného portu a bluetooth. Vyzkoušeli jsme samozřejmě obě možnosti, ale i když má notebook IR port na přední hraně notebooku, takže telefon leží před notebookem, je pořád pohodlnější využít komunikace přes bluetooth a nechat mobil v kapse. Pro bluetooth přenosy je nutné zařízení spárovat, což je možné prostřednictvím software v PC, v našem případě IBM Access Connection manageru. Po těchto přípravách už stačilo navázat spojení s modemem v mobilním telefonu a začít službu používat.

Podivné rychlosti

Několik hodin testování v rámci prvního seznámení s touto technologií v praxi ukázalo, že vše ještě nefunguje ideálně, ačkoliv v některých oblastech Prahy lze dosáhnout v reálném provozu rychlosti kolem 200 kb/s, nám se povedlo dosáhnout maximálně poloviční rychlosti, běžná rychlost se pohybovala kolem 80 kb/s, což je výrazně lepší než připojení přes klasický modem (a srovnatelné s IDSN), na využívání multimediálních služeb jde ale stále o rychlost nízkou. Protože od kolegů z Brna víme, že tam EDGE běhá rychleji, snažili jsme se od zástupců T-Mobile zjistit, v čem může být problém. Dozvěděli jsme se, že se na síti v naší lokalitě pracuje. Že je něco lehce v nepořádku naznačoval i test uploadu, který při konfiguraci 4+2 (čtyři na stahování, dva na odesílání dat) vykazoval vyšší rychlost uploadu než stahování.

Zkoušeli jsme nejen různé testy připojení, ale také praktické testy v podobě stahování souborů. Zde se ukázala zajímavá vlastnost EDGE, kterou je poměrně stabilní rychlost stahování bez velkých výkyvů. Bez problémů bylo také hraní MMORPG Rubies of Eventide, což není nijak překvapivé, řada hráčů z ČR pro hraní MMORPG používá technologii GPRS, hraní online stříleček je ale v podstatě nemožné.

Lepší než dial-up

V tuto chvíli je služba nabízena v nedokonalé podobě, na nasazování EDGE se stále pracuje a plnohodnotný komerční provoz by měl být spuštěn v únoru 2005. T-Mobile proto stejně jako v dobách Paegasu nabízí testovací přístroje pro ověření dostupnosti služby před zakoupením. I přes to, že jsme ani zdaleka nedosáhli maximální možné rychlosti je zřejmé, že EDGE je pro běžné lepší řešení než klasický dial-up, jak díky rychlosti, tak díky paušální platbě, která umožňuje časově neomezený pohyb na internetu. Zajímavá je i skutečnost, že služba není omezována datovými limity. K testování EDGE se určitě ještě vrátíme.

Diskuze (27) Další článek: Téma týdne: Jak na vánoční pohlednici v Photoshopu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,