ECS K7S6A - potenciálně potentní

13. února 2002
mIRC v6.01 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Poté, co se předchozí čipset SiS735 stal menším překvapením roku 2001 a spousta lidí se vrhla doslova "po hlavě" do námi recenzované základní desky Elitegroup ECS K7S5A - přičemž se zúčastněni téměř okamžitě rozdělili na nekompromisní zastánce a odpůrce tohoto SiS-u, je čas zklidnit rozvířené vášně a tentokráte z ledově chladnou hlavou "rozpitvat" jeho následovníka. Čipset se jmenuje SiS745 a dlí na palubě ECS K7S6A.

Poznámka: V první části článku rozebereme vlastnosti čipové sady SiS745 - na konkrétní implementaci se podíváme až v dalších kapitolách. V dalších částech se budeme stručně zabývat i problémy, již někteří měli s předchozí deskou ECS K7S5A.

Minuloroční nástup na svou dobu poměrně výkonného čipsetu SiS 735 byl příjemným osvěžením faktické hegemonie VIA v oblasti čipových sad pro procesory AMD. Pokud byla 735-ka překvapením, pak následující čipset SiS 645 - tentokrát směřující do oblasti základních desek pro Pentia 4 - byl doslova šokem. Při svém nástupu deklasoval tehdejší konkurenci a dnes, zejména díky své nízké ceně a příznivému výkonu, jej implementovali do svých výrobních řad téměř všichni výrobci základních desek - tedy i ti, kteří se v minulosti k firmě SiS chovali přezíravě (desky se SiS645 dnes nabízí i ASUS, i MSI, i Gigabyte...). Tento čipset nažhavil příznivce AMD téměř doběla - ti volali: chceme obdobný čipset pro své Athlony a Durony - chceme SiS 745!

SiS 745

Koncepce čipsetu SiS 745 je mírným zklamáním: očekával se čipset spíše podobný sadě SiS 645 (northbridge) + SiS 961 (southbridge), avšak nový čipset je spíše zdokonalením a "prodloužením" starší SiS 735-ky. I v tomto případě se tedy jedná o "čipset" sestávající z jednoho čipu typu "2v1". Běžnou funkci čipu northbridge (zajišťuje komunikaci s procesorem, pamětmi a AGP) i southbridge ("obstarávání" vstupů a výstupů, management IDE a USB) zde plní opravdu jediný čip - kontrolér SiS 745.  Ten je v provedení BGA s 682 vývody - v praxi jej však nevidíte, neboť se běžně skrývá pod chladičem. Poznámka: příjemné je, že čipu SiS 745 stačí ke chlazení pasivní (a tím prakticky nehlučný) žebrovaný "radiátorek".


...jako by vypadl SiS-u 735 "z oka" - na první pohled přibylo rozhraní IEEE1395 / FireWire
(viz. modrá šipka)

Jednočipové řešení má své určité výhody - jednak snižuje cenu takovéto "sady", jednak mírně zjednodušuje (a tím i zlevňuje) konstrukci základní desky. Také komunikace mezi interními částmi čipu může být rychlejší. SiS používá na propojení severního a jižního mostu (north- a south- bridge) uvnitř čipu zvláštní "vícevláknovou" obousměrnou sběrnici Multi-Threaded I/O Link (MuTIOL) s teoretickou propustnosti 1.2GB/s (srovnejte s propustností sběrnice PCI - 133 MB/s nebo s V-Linkem od VIA či s Hub architekturou Intelu - ty nabízejí propustnost 266 MB/s).

Poznámka: Interní komunikační propojení části south- a north- bridge "pumpuje" data ze sběrnice PCI, IDE disků, USB zařízení, audio kodeku i případné integrované síť. karty nebo SW modemu. Rychlá sběrnice umožní menší zatížení procesoru při práci s periferiemi - obecně však vzato, větší vliv na výkon má paměťová sběrnice a sběrnice AGP, ty jsou zde, stejně jak i v jiných čipsetech, zcela samostatné.

SiS 745 - základní vlastnosti

Podívejme se na možnosti čipové sady 745 trochu blíže (kvůli jednoduchosti budeme raději používat klasické označení "čipová sada").

Čipset podporuje pouze paměti typu DDR (starší SDRAMy PC133 umí čipset 735) - ty mohou být jak v provedení DDR 266 (PC2100, takt sběrnice 133MHz, přenos dat 2x za takt), tak i v provedení DDR 333 (takt sběrnice 166MHz, dtto.). Zdá se, že právě podpora pamětí DDR 333 má být největším lákadlem této čipové sady. Bohužel, i zde zřejmě bude platit omezení dané současnou sběrnicí procesorů AMD, která data "pumpuje" v taktu 266MHz (červená šipka na grafu). Data z paměti DDR333 tak nikdy nebudou využita optimálně, neboť budou muset stejně "čekat" na pomalejší sběrnici procesoru.

Sběrnice AGP podle specifikace 2.0 podporuje režim 4X, rychlé zápisy (Fast Writes) i adresaci SBA. Interní dvoukanálový diskový řadič (zvládne max. 4 disková IDE / ATAPI zařízení) podporuje přenosové režimy Ultra DMA/33 /66 /100. Nechybí dnes již běžný integrovaný audiokodek AC97, portů USB 1.1 může být až šest. Specialitou čipsetu je podpora rozhraní IEEE 1394 / FireWire / SONY i-link (tímto rozhraním jsou np. dnes vybavené veškeré digitální videokamery). Při vybavení obvody PHY je možno použit tři standardní kanály.

Pojďme se nyní podívat, které z vlastností SiS 735 si vybrala firma ECS, když připravovala model K7S5A...

Poznámka: Od firmy Microstar (MSI) jsme dostali nabídku na recenzi plně vybavené (vč. rozhraní IEEE 1394) základní desky s čipovou sadou SiS 745.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,