ECS K7S5A - za málo peněz hodně muziky

Nadpis by měl spíše znít: "Za málo peněz poměrně hodně muziky" - jsou totiž věci, které tuto jinak vynikající a superlevnou základní desku platformy AMD / Socket A odsouvají z absolutního vrcholu. Chybí zde například možnost... ale na druhou stranu - když znovu zvážím tu cenu... hmmm.. víte co? - přečtěte si recenzi a klady a zápory této základní desky posuďte sami.
Kapitoly článku

Na test této desky jsem se poměrně těšil - předcházela ji totiž poměrně dobrá pověst a pro SiS a ECS nezvyklý "opar mírného kultu" (hlavním důvodem popularity K7S5A je však fakt, že se jedná o celosvětově nejrozšířenější desku s čipsetem SiS 735 - je evidentní, že SiS se z low-endu probojovává velmi pomalu).

Základní deska je dodávána v poměrně elegantní "dvorní" krabici Elitegroup. Typ je uveden na boční nálepce s čárovým kódem. 

"Náplň" krabice je pouze základní - nalezneme zde desku :-) kabelový set (IDE + FDD), poměrně kvalitní, anglicky psaný manuál a jedno CD s ovládači a utilitami (ty byly v době testů poměrně aktuální).

(Elitegroup) ECS K7S5A

Platforma: AMD, Socket A (426)
Kompatibilita: AMD Duron, Athlon vč. Athlonu XP
Externí frekvence CPU: 200 i 266MHz

Čipová sada / Northbridge:
SiS 735
Southbridge: integrován

Paměti:
SDRAM / DDR SDRAM (max. 1GB)

DIMM sloty: 2x 184-pin DDR, 2x 168-pin SDRAM
AGP slot: v2.0, režim AGP 1X až 4X, FW, SBA
PCI sloty: 5, všechny Busmaster
ISA / AMR / CNR sloty: 0 / 1 / 0
USB: 4, 2 porty jsou na desce, 2 na zadním panelu
Kanály ATA:
2 UltraATA/33/66/100

Integrovaný zvuk:
ano, kodek AC97 (čip ALC200)
Integrovaná grafika: ne

Pokročilé ladění: nastavení FSB (pouze 8 stupňů) - pouze s OC BIOS-em

Speciality: kaskádový "3 phase" stabilizovaný zdroj

Výrobce: ECS
Hlavní dodavatelé v ČR: LEVI, 100mega

Co je na palubě?

Osazení základní desky (ta je "full-size" ATX - má tedy tři řady montážních otvorů) je překvapivě precizní a čisté. Elegantní, černě lakovaná deska (takové jsme dříve obdivovali u AOpen) působí tak trochu poloprázdným dojmem - není divu, že rozmístění součástí a konektorů je poměrně logické a přehledné (ani posunutí slotu ATX o pozici dolů není na závadu - sníží se tím "koncentrace" tepla v horní části desky). Příjemné je i umístění procesorového socketu na poměrně volné ploše - v této konfiguraci pojme i ty největší chladiče. Jediná má poznámka směřuje k umístění audiokonektoru CD-IN - ten se nachází u horní hrany desky mezi slotem AGP a prvním PCI slotem. V případě karty AGP s výstupem v provedení "dceřiná karty" (daugterboard) může být instalace CD káblíku problematická. 

Vlastní čip "735" se skrývá pod zlato-měděně eloxovaným chladičem (ten je k povrchu čipu přilepen tepelně vodivým tmelem). Deska je paměťově "obojetná" - lze ji osadit jak klasickými SDRAMy, tak i pamětmi DDR. K dispozici jsou dva 184 pinové sloty modré barvy pro paměti DDR + dva klasické černé 168 pinové sloty pro paměti SDRAM. Tato konfigurace, přesto že paměti DDR + klasické SDRAMy nelze obecně kombinovat, přináší této desce nadstandardní pružnost ve volbě pamětí. Největším omezením v této situaci jsou pouze dva současně využitelné moduly.

Poznámka: Dokážu si představit situaci, kdy při upgrade budou nejdříve použity moduly SDRAM z "minulé" základní desky a přitom zde stále zůstane cesta k budoucímu přechodu - například na paměti DDR typu PC266 (o maximální propustnosti 2.1 GB/s).

Integrovaná "dobra" 

Deska je vybavena dnes již téměř obligátní integrovanou zvukovou kartou - dvoukanálovým zvukovým kodekem typu AC97. Pokud hodláte osadit externí zvukovou kartu, máte možnost kodek zcela deaktivovat.

Přesto že se jedná o velmi levnou základní desku, najdeme na ni plnou implementaci HW monitoringu. Měřená jsou veškerá napětí, teploty (procesoru i okolí) + otáčky ventilátorů.

Kaskádový "3 phase" zdroj sestávající ze šesti tranzistorů má - mezi jinými - zaručit kompatibilitu základní desky K7S5A s procesory Athlon nové řady XP (AthlonXP 2000+ má spotřebovávat až 77W energie). Co se týče funkčnosti, na desce jsme zkoušeli jak "klasické" procesory Athlon (jádro Thunderbird) tak i nového Athlona MP (jádro Palomino) - vše probíhalo bez problémů.

BIOS a overclocking

BIOS základní desky pochází od AMI a je poměrně strohý na možnosti nastavení - o to příjemnější je zjištění, že ladění pamětí je docela na výši (nastavit můžete jak "latence", tak i časování modulů - k dispozici je i "tajming" Ultra). Jednoduchý BIOS je výhodou pro relativní laiky, notoričtí "tuneři" a labužničtí hardweraři budou však v něm pokročilé ladičské funkce hledat marně :-(

Overclockerům bude na této desce bolestně chybět zejména možnost změny násobitele otevřených procesorů. Také změnu napětí jádra procesoru budete v BIOS i na desce hledat marně (změnu lze realizovat "ručně" na procesoru spojováním "napěťových" můstků L7).

Jedinou možností, jak na této desce případně přetaktovávat procesory Socket A je změna (zvýšení) externí frekvence sběrnice FSB. Tuto možnost umožňují pouze speciální "overclockerské" BIOSy (ty je třeba nahrát z Internetu a "preflashovat") - k dispozici jsou pouze tyto páry frekvencí (FSB/paměť): 100/100, 100/133, 112/112, 124/124, 133/133, 138/138, 150/150, 133/166. To je teda nic moc - zejména ve srovnání s overclockerskou konkurencí, která již nějaký ten pátek umí FSB měnit po 1MHz. Z praktického hlediska jsou zajímavé frekvence 112/112 a 124/124 pro procesory vycházející z taktu 100MHz, pro 133MHz Athlony je volbou pár 138/138 (narůst oproti 133/133 je však minimální - 4%) a dále pak 150/150 (13%) - tato frekvence však může být pro mnoho 133MHz paměti oříškem.

*Poznámka: Speciální DDR paměti Kingmax PC300 (takt 150MHz, double data rate), které k testu dodala firma LEVI (ta nám zaslala i níže testovanou desku K7S5A), neměly s taktem 150MHz žádné problémy :-))

Jiný pohled na věc: Základní deska K7S5A je od svých "kultovních" konkurentu levnější o 1500 až 2500 Kč. Není tedy nic snazšího než tyto peníze převést do fondu pro nákup procesoru a ve výsledku si koupit výkonnější nepřetaktovaný procesor (za ty peníze si koupíte cca 300 až 400MHz). Navíc je zde stále obrovská skupina, která procesory prostě ze zásady nepřetaktovává.  

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,