ECS K7S5A - za málo peněz hodně muziky

Nadpis by měl spíše znít: "Za málo peněz poměrně hodně muziky" - jsou totiž věci, které tuto jinak vynikající a superlevnou základní desku platformy AMD / Socket A odsouvají z absolutního vrcholu. Chybí zde například možnost... ale na druhou stranu - když znovu zvážím tu cenu... hmmm.. víte co? - přečtěte si recenzi a klady a zápory této základní desky posuďte sami.

Přesněji řečeno nejedná se o čipovou sadu (tedy o "chip set") v obvyklém pojetí. Běžnou "funkci" sady čipů northbridge (komunikace s procesorem, pamětmi a AGP) / southbridge ("obstarávání" vstupů a výstupů, management IDE a USB) zde plní jediný čip - SiS 735.  Ten je v provedení BGA s 682 vývody (v praxi jej však nevidíte, neboť se běžně skrývá pod chladičem - běžně mu stačí pasivní "radiátorek").

Jednočipové řešení má určité výhody - jednak snižuje cenu takovéto "sady", jednak zjednodušuje (a tím i zlevňuje) konstrukci základní desky. Také komunikace mezi interními částmi čipu může být rychlejší. SiS používá na propojení severního a jižního mostu uvnitř čipu zvláštní sběrnici Multi-Threaded I/O Link (MuTIOL) s teoretickou propustnosti 1.2GB/s (srovnejte s propustností sběrnice PCI - 133MB/s nebo VIA V-Link / Hub architektura - 266MB/s).

Poznámka: Interní sběrnice S-N bridge kombinuje data ze sběrnice PCI, IDE disků, USB zařízení, audio kodeku a případné integrované síť. karty nebo SW modemu - větší vliv na výkon má paměťová sběrnice a sběrnice AGP, ty jsou zde, stejně jak i v jiných čipsetech, zcela samostatné.

SiS 735 - základní vlastnosti

Podívejme se na možnosti čipové sady 735 trochu blíže (kvůli jednoduchosti budeme raději používat klasické označení "čipová sada"). Pokud si prohlédnete schéma uvidíte, že podporuje jak "klasické" paměti SDRAM (PC133), tak i "nové" paměti DDR SDRAM (np. PC2100) - i když "osaditelným" maximem je 1GB a moduly DDR a PC133 nelze vzájemně kombinovat.

P.S. Nová revize čipsetu 735 má podporovat dosud nejrychlejší paměti DDR typu PC333 (paměťová "DDR" sběrnice je taktovaná 166MHz, datový takt je 333MHz).

Sběrnice AGP podle specifikace 2.0 podporuje režim 4X, rychlé zápisy (Fast Writes) i adresaci SBA. Interní dvoukanálový diskový řadič (zvládne max. 4 disková IDE / ATAPI zařízení) podporuje přenosové režimy Ultra DMA/33 /66 /100. Nechybí dnes již běžný integrovaný audiokodek AC97, portů USB 1.1 může být až šest. Integrováno je rozhraní MII pro 10/100Mb Ethernet, SIS 735 dále "umí" rozhraní AMR, CNR i ACR - záleží na výrobci dané základní desky, co konkrétně implementuje.

Procesorová sběrnice FSB "umí" jak 100MHz (200MHz "datově" - sběrnice EV6 je totiž typu DDR), tak i 133MHz (266MHz "datově") - použít lze tedy jak procesory AMD Duron, tak i starší a novější Athlony (včetně Athlona XP).

Poznámka: 735-ka je určena pro procesory AMD / Socket A - existuje však "sesterská", téměř identická - až na rozhraní procesoru - čipová sada pro platformu Intel / Socket 340 a jmenuje se SiS 635.

Pojďme se nyní podívat, které z vlastností SiS 735 si vybrala firma ECS, když připravovala model K7S5A...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,