Ebooky v Česku: proč se nakladatelé bojí

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 29

Názory k článku

05. 12. 2010 14:05

Knižní DRM v jakkoliv sofistikované podobě je možné snadno prolomit, pokud pro takový obsah existuje čtečka (SW) na PC.
A protože každý vydavatel, který DRM obsah distribuuje takovou čtečku uživatelům dává, nemá DRM praktický smysl, respektive má stejnou nesmyslnou účinnost jako již zcela rutinně obcházená ochrana DVD.Princip útoku na jakékoliv knižní DRM je přitom neuvěřitelně jednoduchý:Cokoliv zobrazíte na obrazovce v PC SW čtečce jde bez problémů "osnímkovat" externí aplikací a následně prohnat OCR, které je vzhledem k digitální povaze vstupního snímku a standardizovaným typům písma velmi jednoduché, na 100% spolehlivé a nepotřebuje tak korekturu.
Tato externí skenovací aplikace tak neprovádí útok na DRM data přímo, ale elegantně scanuje výstup dekódovaný originální DRM čtečkou. K aplikaci čtečky přistupuje zvenčí pomocí simulace událostí stisku klávesy "stránka vpřed".
Pokud je tento scan proveden 2x za sebou při rozdílné velikosti zobrazovacího fontu, automatickým porovnánáním výsledných OCR výstupů jsou eliminovány chyby určení konců řádků a odstavců.Tímto způsobem není problém převést obsah na non-DRM verzi vždy a bez ohledu na složitost ochrany či aktualizaci DRM algoritmů...
Protože útok je směrován na čtečku přes její GUI, je zároveň použitelný na libovolnou SW čtečku. Jediné co je před prvním skenováním úplně nové verze DRM čtečky udělat, je "naučit" skenovací aplikaci jaké tlačítko provádí zobrazení další stránky a myší vyznačit na printscreenu obrazovky oblast zobrazovaného textu knihy.
Následný scan a produkce non-DRM verze je pak záležitost plně automatická, v řádu desítek sekund.Samozřejmě můžete namítnout, že takovou non-DRM kopii může udělat jen ten, kdo si původní DRM verzi koupil. U DVD je to ale úplně stejné. Takže je úplně jedno, jestli distribuujete s nebo bez DRM - pokud někdo bude chtít udělat non-DRM kopii a dál to pirátsky šířit, nic mu v tom nezabrání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 12. 2010 17:31

Bohužel jsem se k zhlédnutí rozhovoru dostal až teď. Ale rád bych vyjádřil svůj názor.Opravdu mne velice zaráží názor, že s DRM bude situace jiná, a kopírovat se nebude.
No, realita je taková, že DRM ať je nebo není, kopírovat se bude, když bude vůle kopírovat. A správný názor zastává pán opačné strany, že DRM je jen nesmysl, který nic nezmění. Naopak, je to další zbytečný výdaj. Navíc překážka pro znalé, protože si dokážou představit, co se stane, až eshop, kde knihu koupili jednou odstaví staré servery. Zkrátka se k nakoupenému obsahu nedostanou. Kdy už konečně pochopí, že DRM je zbytečný výdaj navíc?
Vezměme to takto. Jsem li běžný uživatel Kindlu (a jako že jsem), chci si něco přečíst. Půjdu na shop, třeba přímo v kindlu (jak správně říká zástupce nakladatelů), a neřeším jak to technicky probíhá. Líbí se mi titul, kliknu na koupit a čtu. Je mi to fuk. Jenže já jako technicky znalý uživatel vím, že technologie a formáty se vyvíjejí, a budu to chtít nějak zálohovat. Dle zkušenosti je velice zřejmé, že za pár let nebude tento formát, či toto DRM podporováno a o obsah přijdu. DRM je pro mě překážka. A ať si klidně kdo chce co chce tvrdí, že si to příště stáhnu znovu. Ano, ale za předpokladu, že servery provozovatele poběží, stále bude tento formát čitelný a podporované toto DRM, což nebude (jak historie ukazuje).
Na straně druhé je uživatel co chce kopírovat a šířit. Tomu je zase jedno zda je dílo chráněno DRM. Když chce, DRM prostě odstraní a kopíruje. Stačí chtít. A když chce, buďto ví, nebo najde způsob jak to udělat.
Takže účinnost DRM je nulová. Jediné co zajišťuje je, že legitimní uživatel, který nechce řešit problémy v budoucnu ztratí přístup k obsahu a bude jej nucen znovu zakoupit. Z postoje nakladatelů tedy cítím, že toto lamentování je čistě účelové a cílem je v budoucnu uživateli prodat znovu totéž, za co již zaplatil.Naopak, "DRM" ve stylu Computeru, kdy se tam vkládají nějaké znaky, které mě identifikují, a nevidím je, to je dobré. Pokud jste paranoidní, chraňte se, ale ne na úkor uživatele. Nikdo mi nebrání si Computer zálohovat na flashdisk, a později se k těmto PDF třeba vrátit. Nebo je převést do obrázků, atd.Pokud nechcete e-knihy vydávat, OK. Nevydávejte je, my si je vyrobíme z klasických knih svépomocí (i přeložíme). My vás nenutíme. Koupil bych si knihy do kindlu za 100 a více Kč (u zábavné literatury tak max 200, asi jako v knihkupectví). Když těch pár kaček nechcete, já vám je nedám, stáhnu si to.Co se týče nákladů ne e-book... Přijde mi zcestný výpočet vydání papírové knihy, a vydávání ebooku "navíc k tomu". Proč? Ve chvíli kdy se kniha napíše, projde korekturou, a OK, grafik přidá obálku, v tu chvíli je to E-book. Tudíž E-book máte hotov již před tím, než jde kniha do tisku. A neříkejte mi, že to všechno máte na papíře, a pak to přepisujete do elektronické podoby. To je dnes nesmysl. Takže jaká digitalizace, o které pán mluvil? Vždyť je to naopak, knihu z digitální podoby tisknete, proč ji pak převádět z tisku zpět do digitálu, který již existuje?Zkrátka mi to přijde jako "účelové žvásty". Pokud to takhle hodláte hrát dál, doufám, že vám to moc dlouho nevydrží. Nechcete-li jít cestou evoluce a přizpůsobit se, prostě vaší roli převezme někdo jiný. Jen doufám, že běžné zákazníky nebudete trápit moc dlouho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Celkem by me zajimalo kolik vydavatelu uz oslovilo Amazon s tim, ze by u nich chteli prodavat knihy a jaka byla reakce Amazonu...To, ze si vydavatel rekne, ze vsichni ctou na mobilech, napise si proprietarni DRM a aplikaci na cteni me prijde jako totalni blbost... zvlast, kdyz uz ted je videt, ze Amazon se svym Kindlem ma celosvetove vyrazne na vrch...
staci se projet v Praze metrem ... potkat cloveka s Kindlem neni zase takovy problem...Z toho plyne par moznych vyusteni: bud se prizpusobi potencionalnimu trhu (lide, kteri jiz nejakou ctecku maji) a bude mit sanci neco prodat.nebo zacne prodavat vlastni ctecky, cimz namichne vsechny, kteri uz ctecku maji a nebo se na elektronicke knihy uplne vykasle a zustane to tak jak to je ... par lidi si koupi normalni knihu, prevedou ji do elektronicke podoby a zbytek si to nekde stahne (vcetne vsech tech, kteri by za danou knihu v elektronicke podobe byli ochotni zaplatit...)Z pohledu uzivatele, mi proste nejde o to jak a proc to nejde... proste si to chci koupit... a kdyz nemuzu... no tak jsou i snazsi a pro me levnejsi a hlavne rychlejsi zpusoby, jak se k tomu, co chci, dostat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 12. 2010 15:10

OT: Ten překlad z RájKníh.sk to chce dotáhnout, původní text byl zřejmě slovenský a v upoutávkách a textech pak zůstalo "S Wooky můžete číst pohodlně kdykoliv a kdekoliv - ve svém mobilu, počítači doma nebo v práci, v notebooku, iPhone, iPade i na Androide."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 12. 2010 11:46

Podle mě je to jasný jako facka
- Ebooky musí byt DRM coz podle me neni problém když nechcete být pirát
- Ebooky musí být levnější protože nikdo nebude dávat za data stejné peníze jako za papír
- Dodavatelé se bojí přitom ty náklady jednou už dali a měli by tedy chcít po Ebookach vrátit náklady které museli vrazit do Ebooku nikoliv do vyroby cele knihy jako dila ve chvili kdy přeroste prodejnost ebooku nad knizkami mají vyhráno
- Meli by zkusit prevadet hlavne knihy ktere se uz zaplatili a byli nejprodavanejsi
co muze clovek chtit vic nez si precist oblibenou knizku? samozrejme nové knihy se ebooky platit nyni nedají je mala pravdepodobnost ze by mohli
- ebooky šetří přírodu XD ale hlavne místo v tašce a navíc mají vetsi potencial u lidi kteri davno prestali cist kvuli pocitacum pokud si to nakladatelstvi neuvedomuji prichazi o velke penize.
iPady jsou uz v ČR a jejich nastup a rozlezlost je na takove urovni ze časem je musí mít každý
Podle me iPad ma mnohem vetsi šanci na uspech nez Kindle protoze nikdo si nekupuje iPad jen kvuli kniham ale provozovat je tam bude kdyz bude mít co číst. Kindle si koupi jen ti co chteji cist ebooky,
Já bych si treba Kindle nikdy nekoupil. Nemam rad knizky. Ale na iPhonu nebo iPadu is je ctu rad.
V americkych iBook sou knizky ktere cte moje pritelkyne a cist je na iPhonu/iPadu je proste skvele.
Kdyby vysli v cestine urcite by si je kupovala radši a víc nez v papirovych podobach.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 12. 2010 10:15

k DRM:
Jako největší problém DRM vidím riziko, že v případě bankrotu vydavatelství si už nebudu moci knihy od nikud stáhnout. Jako možné řešení by bylo pomocí DRM každou knihu chránit rok po vydání poté umožnit těm, kteří si ji s DRM koupili si stáhnout zdarma novou verzi bez DRM (knihy budou chráněny po dobu, kterou trvá běžným pirátům její přescanování - bude to pak už jedno).k ceně:
pokud bude kniha bez DRM jsem ochoten platit plnou cenu papíru (k dané knize mám stejná práva), pokud bude však s DRM, tak jen kolem 30% (narozdíl od papíru mně DRM omezuje, co mohu s knihou dělat a pravděpodobně nejsem ani jejím majitelem, ale jen majitelem jakési licence)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 12. 2010 02:30

a me se libi jak redaktori zive casto obhajuji placeni za cokoliv co mozna nejvice
proste styl zive - pro nas je dulezity pocet pristupu a z toho plynouci prachy z reklamy, o nic jineho nejdeze si nejaky nakladatel dokaze vycucat z prstu nejaka hausnumera (jeho slova) a pak jimi obhajuje nesmyslne vysoke ceny e-knih, to je taky srandovni, a pohadky o typografii a sazbe e-knih to uz je uplna komedie, uz je vidim jak to delaji pro ruzne ctecky a formaty, kdyby ten porad trval o 10 minut dele tak nam mozna nakeca ze e-kniha musi zaplatit i grafika ktery delal obalku pro tisk, ale v e-vydani samozrejme nic takoveho neni, maximalne cernobily jpeg

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
? Joint007  |  04. 12. 2010 00:16
04. 12. 2010 00:08

Pročetl jsem si celou diskusi a nikde jsem si nevšiml, že by někdo zmínil knihovny. Místa, kde si bez problémů mohu za směšný poplatek půjčit (i velmi drahou) knihu na měsíc domů. Výhody jsou nesporné. Kniha mi doma nezabírá místo a finančně je to zanedbatelné. Nevýhody jsou hlavně v tom, že s knihou nemohu nakládat dle libosti. Především si ji nemůže/nestihne přečíst nikdo další z rodiny. Prodej elektronických knih s DRM se svým způsobem velmi podobá knihovně. Knihy nezabírají místo a navíc ušetřím čas a cestu do knihovny. Má ale i stejné nevýhody. Také s tou knihou nemohu volně nakládat. Nikomu v rodině ji nemohu volně půjčit a upřímně, neumím si představit, že bychom si každý kupovali svůj vlastní výtisk i za ty 2/3 ceny, natož za plnou cenu. A tady narážím na zásadní rozpor. Zatímco nevýhody zapůjčení knihy v knihovně kompenzuje nižší cena (knihu si tak klidně půjčíme několikrát), elektronická kniha s DRM mi své nevýhody nijak nekompenzuje a i kdyby stála stejně jako papírová kniha, je pro naší rodinu vlastně 3x dražší, než její zakoupení v knihkupectví v papírové podobě.Osobně bych tedy uvítal kompromis. Stáhnu si knihu jen 1x do svého zařízení a to za rozumnou cenu třeba kolem 30kč a knihu budu mít zapůjčenou na 1 měsíc. Když si ji budu chtít přečíst znovu, budu si ji muset znovu půjčit (stejně tak si ji za tu cenu může půjčit kdokoliv z rodiny do svého zařízení). Kdyby se mi kniha po přečtení líbila natolik, že bych si ji chtěl nechat, prostě doplatím zbytek ceny a knihu mám navěky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 21:08

Tak to že je elektronická kniha dražší než papírová bych se ani nedivil. Chápu editory že jejim má hlavně rychle pokrýt náklady i za tištěné verze a přidaná hodnota elektronické verze je ta, že jí bude mít nedočkavec doma ihned a nebude muset čekat několik dní než mu přijde poštou. Takhle se ale ebooky nerozšíří pořádně nikdy, kor dnes kdy lidé nečtou. Dokážu si představit, že po zakoupení 10ti a více knih od nakladatele bude člověk mít možnost stáhnout s VÝRAZNOU slevou již uvedené a co do investic splacené tituly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 20:58

Zaujimava problematika a aj naklady, kt. ovplyvnuju cenu knih. Chapem, ze cena knihy, kt. je vydana cisto ako ebook sa moze skoro vyrovnat tej tlacenej. Ale co nechapem, ze ked uz vyda nejaku knihu v papierovej podobe, tak naklady na vydanie dodatocneho ebooku musia byt uz predsa minimalne, nie? V elektronickej podobe ju este predtym ako ide do tlace uz nakladatelstvo predsa ma... Ze uz vydavatelia chcu cast nakladov z tej povodnej papierovej preniest na tu tlacenu je vec druha. Co sa tyka zvysenej DPH na ebooky tak je potrebne vyvijat tlak na politikov. Ak by bola DPH rovnaka, naklady na tlac nulove, nulove naklady na dotlac, ovela nizsie naklady na distribuciu atd. PS: tento druh "diskusie" sa mne osobne vobec nepaci, pretoze sa to zle cita, ked clovek chce reagovat na niekoho ineho, musi neustale editovat svoje prispevky a stava sa tak absolutne neprehladnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 20:09

Pěkně a obsáhle zpracované téma! Díky!
Palce nahoru pro více video obsahu! :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 15:43

Pravda je taká, že už teraz je neskoro. V súčasnej dobe je k dispozícii tak veľké množstvo kníh v elektronickej forme, že to vášnivý čitateľ neprečíta ani za tri životy a to i v prípade, že si bude vyberať. Obmedzovanie DRM, formátmi a podobne povedie iba ku krachu vydavateľov a tento proces bude oveľa bolestnejší ako u hudobných spoločností, pretože tlač nie je zďaleka tak lukratívna.
Plne chápem ich obavy - valec sa však už rozbehol, čítačky tu sú za 120-200 Euro s tendenciou k ďalšiemu poklesu, materiálu je na sieti obrovské množstvo, stačí len pár klikov myši. Reakcie "budeme to predávať za 300 Czk" akurát povedú k tomu, že ľudia začnú hľadať nelegélne zdroje. A že eBook vydavateľstvo za menej nevydá? JEho problém, stačí jeden nadšenec a pár hodín práce - a kniha je na sieti zdarma k dispozícii. Od hlbokej krízy vydavateľov delia mesiace, nie roky a bude to oveľa horšie ako pri hudbe - pretože ľudia už vedia ako na to. Takisto strašenie tým, že ak nebude vydavateľa, nebudú ani knihy, je márne - nie je (resp.nebude) problém vydať si eBook vlastnými silami, tak ako sa to už dnes deje s digitálnou distribúciou hudby (aj keď tam to ešte stále dokázali zastrešiť vydavatelia, ktorí hodili v poslednej chvíli spiatočku).Takže eBooky budú za pár korún, či sa to niekomu páči alebo nie - drahé sa jednoducho predávať nebudú. Tu žiadne presvedčovanie nepomôže, ľudia si cestu nájdu sami. Skôr má IMHO šancu model - požičaj si knihu na 2 týždne za 50 centov a ak ju chceš natrvalo, kúp si papierovú za 19.50 Euro.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 14:57

Obávám se, že i přes spousty ochran nakonec dojde k převodu do formy bez ochrany a volnému šíření. Vím o spoustě e-knih, které dokonce vznikly naskenováním z tištěných materiálů ... Nevíte jestli se třeba neuvažuje nad tím, že by se e-knihy poskytovaly velmi levně, za symbolickou cenu např. 10Kč s tím, že by nedílnou součásti knihy byla reklama (která by pak zaplatila knihu samotnou)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 12. 2010 13:08

"Kdyby ipad mel cosi jako filesystem, proste bys kliknul na knihu a ona se ti uz sama otevrela v prislusne aplikaci"No nevím, jak iPad, ale zřejmě stejně jako iPhone alespoň u epub formátů zaslaných např. emailem umožňuje rovnou otevřít knihu ve Stanze."U DRM bych se přimlouval za sociální DRM (do ebooku je vložena identifikace kupujícího), které jsou např. v knihách prodávaných přes palmknihy.cz."Pokud není sociální DRM v ebooku formátu PDF, tak jej zvládne odstranit za 3 minuty kdokoliv, kdo umí pracovat s programem Winzip a poznámkovým blokem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 12:18

Většina příspěvků, ve kterých se odráží to, že výrobní cena ebooku by měla být podstatně nižší než u papírové knihy je podle mne daleko blíž pravdě, než to jak si vydavatelé obhajují svoje tvrzení o vysokých nákladech.Ale chápu taky že cenu netvoří jen náklady, ale hlavně to, za kolik lze ještě produkt prodat - a to už je jiná kapitola. Bohužel u nás má dnes každý jinou čtečku a Ebooky se prodávají hlavně v pdf - což je z hlediska čteček dost nouzový formát. O epub v češtině člověk dnes nezavadí a přitom na rozdíl od pdf nativně se vě něm běžně vyskytuje důležitá vlastnost - přetékání textu.Tvrzení vydavatele o nutnosti korektního zalomení textu - tedy práce sazeče - je ve většině případů naprosto nesmyslné. Ano, u pár málo knih, které mají vysokou estetickou hodnotu nebo jsou přímo napěchovány složitou grafikou to nutné bude. Ale...Do budoucna bude jistě přibývat mnoho nových velikostí čteček, až jich bude tolik, že budou odpovídat minimálně kterékoliv myslitelné velikosti tištěného materiálu dneška. Jak zdomácní i elektronický papír, který bude možné nějak srolovat, budou tu jistě i čtečky, které v rozložené velikosti budou mít třeba formát A2 a větší. Velmi dobře si to dokážu představit třeba při studiu. Nevím, jak v jiných oborech, ale při studiu medicíny jsem měl klidně naráz otevřené i 2 anatomické atlasy, skripta a výpisky k tomu. A každý hlavně ocení, pokud se mu velká kniha zobrazí třeba trochu rozházeně (byť se VŠEMI grafy či obrázky ...).Mám čtečku od Sony 7" a jsem velice rád, že umí nechat přetékat i pdf - byť tím často pokazí layout, protože možnost přetékání textu je vlastnost mnohem důležitější než dokonalý layout. Přetékání totiž umožní zobrazit stejnou informaci na displeji malém i velkém ... a neřeší ani ani pouhá velikost displeje - potkal jsem občas i takové, co mají i na svém 19" monitoru rozlišení 1024x800. Tedy podobný problém jako u webových stránek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 11:51

Co se týče korektur, mnozí si myslí, že je to jednoduché. Opak je pravdou. Velmi často sami autoři posílají své texty plné chyb, což je dle mého trochu na pováženou.Budu se muset podívat na to, co toto nakladatelství vydává. Trochu mě zarazily ty tři tisíce. Četl jsem to včera před spaním, tak jestli si dobře pamatuji, když by to šlo pod tři tisíce, tak by do toho nešel. Dnes je totiž problém prodat i tisíc kusů knihy. U beletrie už pak vůbec, pokud nemá autor nějaké známé jméno.Jinak je fakt, že samotnému nakladateli zůstane po odečtení nákladů doslova pár korun. Knihkupci si dnes navíc často diktují až nesmyslné podmínky a někteří by rádi rabaty skoro jako distributoři, kteří mj. chtějí třeba i 60 %, což je také naprosto mimo mísu. V podstatě nejhůř je na tom dnes autor a nakladatel. Autor dostane 8 % z prodaných výtisků (ne z nákladu), nakladatel zbytek. Jak již bylo řečeno, nakladatel nese všechny náklady. Musí zaplatit sazbu, korekturu, tisk a nikdy neví, jak se prodej knihy ujme. Nejvíce má pak samotný knihkupec. Pokud je velký, tak by rád rabat alespoň 35 % (takový Pemic chce jen pro prodej na svém e-shopu 40-45% rabat ) a knihy do komise (tedy má téměř nulové riziko) a když vrátí poškozenou knihu, tak se ještě ošívá (zářný příklad je Kanzelsberger)V eboocích vidím pár výhod. Že kromě úspory za tisk, mě může vyjít sazba knihy na menší peníz. V podstatě typografie jak ji známe u klasických knih, u ebooků není. Protože každá čtečka je jinak veliká, nemohu udělat sazbu napevno jako u klasické knihy. Téměř je to plain text, kde mám boldem možná tak nadpisy kapitol, případně v textu kurzivu. Výhodou jsou pak hypertextové odkazy na jednotlivé kapitoly.A jaká by měla být cena ebooku? Nesmíme zapomenout na to, že DPH u knih je 10 % a u ebooku 20 %. Malá úvaha:
Při ceně papírové knihy za 300 Kč je 10% DPH cca 27,3 Kč. Pokud ji dám elektronicky o třetinu levněji za 200 Kč, je 20% DPH cca 33,3 Kč. Rozdíl v ceně bez DPH je tedy 272,7 - 166,7 = 106 Kč. Jsou to reálné náklady, které bych měl u tištěné knihy? Kvůli rozdílnému DPH není můj příjem z knihy 33,3 % nižší, ale téměř 39 %. +-60 Kč ušetřím za tisk, rozdíl za rabat a distribuci cca 45 Kč (může být i vyšší, pokud dávám knihy distributorovi, který si vezme brutálních 50 - 60 % - mj. tohle je důvod, proč jsou knihy tak drahé). Sazba může být také lacinější, ale to si nyní netroufnu kvantifikovat.Každopádně možná jsem se napoprvé trefil, že cena ebooku by neměla klesnout pod 2/3 ceny tištěné knihy. Navíc se zde vystavuji zvýšenějšímu riziku pirátství, pokud nabídnu knihu bez DRM, abych vyšel čtenářům vstříc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 03. 12. 2010 11:04

Pěkné ohlédnutí trošku z druhé strany břehu. Jinak nevidím důvod, proč by měla být elektronická kniha levnější než tištěná – i s ohledem na marži Amazonu a další distribuční „e-domy“. Já mám s e-knihami jiný letitý problém. Kdybych přešel kompletně na ebook, neměl bych doma prakticky žádný nábytek, neb vše tvoří knihovny, skříně a šatníky plné... stovek knih. Kniha není jen informace, ale také estetický doplněk .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 12. 2010 10:43

nemam cas to pozerat cele (ani s my speed - http://www.enounce.com/raf1b),... len som prebehol niektore veci. Mam kindle a zatial som kupil len jednu knihu a dva casopisy, vacsinu mam stiahnutych zadarmo - take, co uz som si kupil ako knihu (mozno na to nemam narok ale to sa mi riesit nechce) pripadne su dostupne zadarmo (Think and grow rich atp)ad vydanie knihy - kniha sa da vydat aj samostatne, ked clovek o tom daco vie. vikend dozadu som stravil s Dale Beaumont - borec, ktory vydal 11 knih v jednom roku a trhol na tom viac ako milion dolarov. kebyze ide cez vydavatela, dostane 10% mozno 12%. Velky rozdiel. Ked to niekoho zaujima a via anglicky nech pozrie na http://www.getpublishedtv.com/... kde ma vela videii a postupov zdarma ako zacat pisat atd atd.ebooky maju velku buducnost ale knihy urcite nevymru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 10:23

U modelů prodeje ebooků nějak chybí časové rozlišení.
Myslím si, že je realné prodat 2500ks ebooku z posledního příkladu (300stran, 100Kč) - jen vydavatel nesmí čekat, že se ten počet prodá za měsíc.
U bestselleru to může být měsíc, u průměrné knihy třeba rok nebo dva - ale tohle je výhoda ebooku, není potřeba žádný dotisk nebo nové vydání, počet vydaných kusů je neomezený.
U DRM bych se přimlouval za sociální DRM (do ebooku je vložena identifikace kupujícího), které jsou např. v knihách prodávaných přes palmknihy.cz. Takové knihy kupující sám od sebe nikde šířit nebude a přitom mu není bráněno nahrávat ebook na jakékoliv zařízení (i uváděný Kindle).A ještě dotaz - neuvažoval některý nakladatel svěřit korekturu "beta" čtenářům? DOvedu si představit stav, kdy se kniha dá na korekturu deseti čtenářům registrovaným u nakladatele, jejichž odměnou bude 1ks knihy nebo ebooku zdarma. Vydavatel prodá o 10ks méně (zanedbatelné), kniha projde mnoha korekturami takže kvalita by měla být možná i lepší než od jednoho korektora.
Navíc základní korektura textu v elektronické podobě se dnes dá provádět i softwarově - chybějící čárky, tečky, uvozovky, přebývající a chybějící mezery,..., tím se další korektura zjednodušuje.
Jsem přesvědčený, že skutečné vydavatelské náklady průměrného ebooku bez obrázků v textu (jen běžná obálka) by se daly stlačit na cenu kolem 10.000-15.000Kč (bez autorské odměny a nákladů na distribuci). Určitou zkušenost s výrobou ebooků mám - vím vceku přesně kolik času to trvá a jaké jsou technické možnosti dnešních zařízení (co pro ně smysl řešit má a co nemá).EDIT:
Čtenáři sice chtějí číst, ale znám spoustu takových, kteří, když při tom uvidí chybu, tak by ji hned chtěli opravit (což v papíru ani v ebooku v neupravitelném formátu nejde). A pro takové čtenáře je tu dvojitá motivace:
1. knihu si přečtou první
2. knihu budou mít zdarma.
A nakladatel ušetří. "Pokud není sociální DRM v ebooku formátu PDF, tak jej zvládne odstranit za 3 minuty kdokoliv, kdo umí pracovat s programem Winzip a poznámkovým blokem."
Možná u ePub, ale určitě ne u PRC/MOBI. Navíc co brání na libovolné místo ebooku přidat ještě nějakou doplňkovou identifikaci (id kód) o které čtenář neví."Nevíte jestli se třeba neuvažuje nad tím, že by se e-knihy poskytovaly velmi levně, za symbolickou cenu např. 10Kč s tím, že by nedílnou součásti knihy byla reklama (která by pak zaplatila knihu samotnou)?"
A co teprve "product placement" - autor by na zakázku reklamní agentury psal detektivku, ve které by jezdila jen auta Škoda (možná hlavní padouch by mohl jezdit ve věčně poruchovém Hyundai), a všichni by měli doma elektrické spotřebiče BOSCH.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 10:02

VsechnoVim: ale to je bordel predevsim od Apple. Kdyby ipad mel cosi jako filesystem, proste bys kliknul na knihu a ona se ti uz sama otevrela v prislusne aplikaci Ale chapu, Apple "mysli jinak" a ma potrebu to zeslozitovat "Whitehaven: Není. Amazon má proprietární DRM, které nelze otevřít v jiné aplikaci. Navíc žádná čtečka knih nemá filesystem. Nehledě na to, že iPad podporuje dialog "Open In...", kde si můžeč cokoliv otevřít v libovolné aplikaci (bohužel právě vyjma DRM knih, neboť každý store má svoje vlastní vůči kterému si to ověřuje)."Nechapu tvuj prispevek. Ja jsem psal, ze kdyby iPAD mel alespon naznak filesystemu, mohl bys fungovat tak, ze bys kliknul na nejakou knihu a ona se ti automaticky otevrela v prislusne aplikaci (samozrejme nainstalovane, tj. knihy od Amazonu v Kindle aplikaci). Zpusob, ktery se pouziva ted, kdy musis otevrit prvne aplikaci a pak se dostanes k "jejim" souborum, je *absurdni*. Mj. i kvuli tomu si musis pamatovat, v jakem formatu (resp. od koho) mas tu ci onu knihu, abys mohl otevrit prislusnou aplikaci To jsem myslel svym prispevkem."Na druhou stranu to neřeší problém s fyzickými čtečkami, kdy knihu z Amazonu si přečteš jen v Kindle a ne třeba Barnes and Noble"No to neresi. Na druhou stranu, proc by uzivatel Amazonu (pres 500 tisic ebooks) mel resit knihy od nejakeho B&N? Je potreba, aby tu byl jeden standard s DRB. A pokud to bude ten "amazoni"? Nemam s tim problem :)Jinak rozhovor mi prisel mimo, alespon z hlediska cisel. Pokud pan Baranek opravdu plati 9 tisic za sazbu 300strankove beletrie (kde opravdu neni co resit, a ktera je hotova za den, maximalne dva, kdyz se budu flakat, tj. 16 hodin prace) a dava 40 tisic Kc redaktorovi za "osefovani" takove knihy, a pokud ji prodava pres distributory s 50% rabatem nebo sam pise 216 strankovou knihu 8 hodin denne po cely rok (tj. 0,6 normostrany denne), pak se vlastne nedivim, ze mu byznys moc nevychazi."DOvedu si představit stav, kdy se kniha dá na korekturu deseti čtenářům registrovaným u nakladatele, jejichž odměnou bude 1ks knihy nebo ebooku zdarma. Vydavatel prodá o 10ks méně (zanedbatelné), kniha projde mnoha korekturami takže kvalita by měla být možná i lepší než od jednoho korektora."Ctenari chteji CIST, ne OPRAVOVAT knihy. conan666: meles nesmysly. E-knihy v USA stoji stejne jako papirove (nekdy i drazsi) a presto se prodavaji VICE nez papirove. Jinak receno, tvuj prispevek je nesmyslny a argumenty v nem doslova vycucane z prstu."Takisto strašenie tým, že ak nebude vydavateľa, nebudú ani knihy, je márne - nie je (resp.nebude) problém vydať si eBook vlastnými silami,"To uz si muze vydat poslednich pet let, rekneme. Prosim vas, reknete mi, proc jsou ti autori tak hloupi, a nedelaji to? tomart: "Ale co nechapem, ze ked uz vyda nejaku knihu v papierovej podobe, tak naklady na vydanie dodatocneho ebooku musia byt uz predsa minimalne, nie?"No, ano, pokud pomineme konverzi a vetsi zdaneni e-knih. Nicmene poplatek za distribuci zustava, a take je nejak potreba zohlednit to, ze usnadnujete porusovatelum autorskych prav cestu, jak to dilo rozsirit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 09:54

DRM vidím jako OK za předpokladu, že nebude vendor lock in, ale že bude standard, ke kterému budou moci přistupovat různé aplikace (ověřovat si to). To znamená, že pokud bych si koupil knihu z iBooks, rád bych jí otevřel třeba ve Stanze či jiné oblíbené čtečce. Tím chci říct, nechci mít pro každý Book store samostatnou čtečku (ať již fyzickou, tak aplikaci), ale chci si to otevřít ve čtečce libovolné. Proč? Důvod je jednoduchý. Ne každý Book store bude mít všechny knihy. Něco najdu třeba na Amazonu a budu si to moct přečíst jenom v Kindle aplikaci, ale pak zase něco najdu třeba jen na Apple Book Store a budu si to zase moct přečíst jenom v iBooks. Z toho pak vznikne (vzniká) neskutečný bordel, že když hledám knihu, tak si musím pamatovat, kde jsem jí kupoval, podle toho najít příslušnou aplikaci a pak tam teprve najít tu knihu.Whitehaven: Není. Amazon má proprietární DRM, které nelze otevřít v jiné aplikaci. Navíc žádná čtečka knih nemá filesystem. Nehledě na to, že iPad podporuje dialog "Open In...", kde si můžeč cokoliv otevřít v libovolné aplikaci (bohužel právě vyjma DRM knih, neboť každý store má svoje vlastní vůči kterému si to ověřuje).Whitehaven2 (ach jej, redakce, proč myslíte, že tohle je flame téma, že zde nepovolíte diskuzi?): Aha, blbě jsem tě pochopil To máš pravdu a souhlasím, to by to na iPadu vyřešilo. Na druhou stranu to neřeší problém s fyzickými čtečkami, kdy knihu z Amazonu si přečteš jen v Kindle a ne třeba Barnes and Noble

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 09:46

preco su na amazone kindle verzie drahsie ako papierove? preco nenajdem na elektronicke verzie nizssiu cenu ako max 2/3 normalnej ceny? ak tu knihu naozaj chcem, kupim radsej papierovu, ak ju chcem len na obcasne nakuknutie, som ochotny dat za elektronicku maximalne 1/4. maximalne, skor este menej. nad touto cenou radsej stiahnem z torrentov. mam zopar desiatok papierovych knich, vacsinou odborne a par stovak natahanych elektronickych z ktorych by som bol ochotny kupit opat niekolko desiatok ale za primerane ceny. tie niesu, takze taham a budem tahat, pretoze nenazranost vydavatelstiev je u digitalnej formy omnoho vacsia ako u papierovej. a stiahnut nieco z rapidu je taaak jednoduche a rychle..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 03. 12. 2010 08:25

Naith:
1) Co se stane s koupenými knihami, když čtečka odejde, případně mi ji někdo ukradne.
Koupíte si novou čtečku a všechy již pořízené knihy si do ní zdarma stáhnete.2) Co v případě, že budu chtít nový model od stejného výrobce.
Koupíte si novou čtečku a všechy již pořízené knihy si do ní zdarma stáhnete.3) Co v případě, že budu chtít vyměnit nejen čtečku, ale i výrobce té čtečky.
Koupíte si novou čtečku a všechy již pořízené knihy si do ní zdarma stáhnete, pokud bude podporovat stejné DRM. 4) Jak si ji přečtu třeba v mobilu, který nemá podporu DRM
S aplikací od dodavatele čtečky, která to DRM podporuje.5) Chci mít 2 čtečky jednu kapesní na cesty a jednu velkou doma. Jak je to řešeno?
Koupíte si novou čtečku a všechy již pořízené knihy si do ní zdarma stáhnete.Uvědomte si, že v těch nakoupených knihách můžu mít investovány tisíce. Pokud mi DRM zabrání vyřešit kterýkoliv z bodů výše, tak do toho investovat nebudu.Vemte si třeba iBooks nebo Kindle, DRM není zámek na zařízení, ale na uživatele, tedy zapamatování, co jste si koupil, takže neřešíte kopírování souborů. Kindle má kromě e-čtečky aplikaci pro iPady, iPhony, Androidy, WIndows, Mac a navíc synchronizuje pokrok ve čtení mezi zařízeními. Takže čtete na mobilu, pokračujete ve čtení na počítači a pak jdete spát s e-čtečkou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 12. 2010 08:13

"Digitalizace: V lepším případě stovky člověkohodin, možná i nějaká tisícovka u knížek, které mají být perfektně zalomené a mají třeba složitou strukturu, jako jsou příručky. Když to vynásobím stovkami knih, které vydavatel má, dostávám se na velká čísla. Je to investice, o které vůbec nevím, zda má nějakou návratnost."To je přece naprostá hloupost. Tedy zejména u beletrie (nicméně ani u těch příruček bych na to nesázel). Za prvé, podklady pro knihu jsou z 90% už rovnou v elektronické podobě. Za druhé - jste si jistý, že čtenář e-knih, čtoucí na displeji cca 3" mobilu stojí o "perfekní zalomení"? Já o tom silně pochybuji, už jenom z toho principu, že je to nesmysl. Za třetí - digitalizace papírové knihy. Běžný fanda to zvládne do 24 hodin i se základní korekturou. Jak dlouho to trvá "nakladateli" a kolik si za to počítá!? A ještě bych mohl pokračovat. Ale nechme toho.
Obávám se, že se tu projevuje stejný (tedy stejně špatný) trend jako u hudby. Já chápu, že na rozdíl od hudebního průmyslu knižní nakladatelé většinou těžce bojují s rentabilitou vydaných knih (tedy kromě jasných bestsellerů), ale právě tady je možnost vydávat knihy s MINIMÁLNÍMI NÁKLADY. Korekturu sice potřebuje každá kniha (ale jak já říkám, tu by zvládla za pár tisíc moje učitelka češtiny ze střední školy s jedním prstem v nose a druhým v ...... ), ale sazba, typografie, grafika - vykašlete se na to! Vydejte to v TXT (nebo v něčem, co umí titulek, konec odstavce a konec stránky - to je celé, co e-kniha potřebuje) za 50 korun, a uvidíte, jestli o to bude zájem! Nedělejte ze sebe "bohy", kteří VÍ, co čtenář chce. Víte jak TEĎ vypadají e-knihy, které čtenáři čtou? Víte jak vznikají? A čtenáři JSOU S TAKOVOU KVALITOU SPOKOJENÍ (když tedy jiná není) - ČTOU TO! Ba dá se říct, že řičí nadšením, když se v digitální podobě objeví nová knížka. V jakékoliv podobě. Víte, kolik jich je? Představte si, že za každou takhle staženou knihu z elektronické webové "knihovny" byste dostali TEĎ třeba 10 (20,30,50) korun. Je to málo? Není tohle ta pravá cesta, jak dostat knihy mezi lidi?
Vím, že tato problematika není tak jednoduchá, ale nedělejte proboha z lidí blbce tvrzením o tisících člověkohodinách strávených digitalizací knih, když žák základní školy dnes dokáže ve slušné (neříkám v dokonalé) kvalitě zmáknout za víkend celý díl Harryho Pottera na ručním scaneru. A pak to ostatním dá zadarmo bez nějakých řečí o člověkohodinách. Ale věřte tomu, že za stovku bych to koupil hned! Ach jo... P.S. Měsíčně utratím v průměru za knihy a filmy cca 1500,-Kč, to aby mě tady někdo nenařknul jako zloděje a piráta. Ale už to nemám doma kam štosovat...
EDIT: No, jestli je šatník plný knih estetický doplněk (viz pan Čížek), to je otázka. Taky ho doma mám. Ale raději bych neměl. Raději bych v něm měl fakt ty šaty...
EDIT2: Souhlasím s panem Pokorným a jeho rozborem "nákladů" na knihu. Možná je zvykem platit za tyto práce takové částky, otázkou je, dostáváme-li za ně adekvátně odvedený výkon. Jak dlouho to trvalo a kolik ti lidé brali, když se to dělalo všechno ručně? A kolik to zabere času dnes?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 08:07

Problém dle mého je že v případě DRM jste omezován výběrem čtečky a přenositelnosti. Přece jen to bude obtěžovat hlavně ty co mají obsah koupen legálně. Pirát vydá verzi bez ochrany a tudiž jediný kdo na tom bude bit je legální uživatel.
Další věcí co mne odrazuje je cena za e-book já bych tolik peněz prostě nedal ty ceny jsou naprosto mimo realitu. Tištěná kniha není nijak omezena co se do použitelnosti týká a svou cenu bude mít vždy ale co ten soubor 1a0 s DRM bude vůbec za pár let spustitelný ? Navíc takový soubor nemohu po přečtení prodat jak třeba tištěnou knihu .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 12. 2010 06:21

Video mě velice zaujalo (popravdě mnohem více než jsem čekal :)). Úplně stejně bych i rád v budoucnu slyšel názor na elektronický prodej softwaru a her :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 12. 2010 00:54

Když je DRM tak v pohodě, tak chtěl bych odpověď na pár otázek.1) Co se stane s koupenými knihami, když čtečka odejde, případně mi ji někdo ukradne.
2) Co v případě, že budu chtít nový model od stejného výrobce.
3) Co v případě, že budu chtít vyměnit nejen čtečku, ale i výrobce té čtečky.
4) Jak si ji přečtu třeba v mobilu, který nemá podporu DRM
5) Chci mít 2 čtečky jednu kapesní na cesty a jednu velkou doma. Jak je to řešeno?Uvědomte si, že v těch nakoupených knihách můžu mít investovány tisíce. Pokud mi DRM zabrání vyřešit kterýkoliv z bodů výše, tak do toho investovat nebudu.@Tomáš Holčík: Pokud je kniha navázána na účet a ne na konkrétní zařízení nejen u Amazonu a iTunes, ale i u lokálních vydavatelů, tak je mi pak jedno zda tam DRM je či ne. Jen u těch lokálních bych ještě ocenil možnost zálohy pro případ zániku, změny systému či sloučením s dalším vydavatelem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor