eBay zvládneme levou zadní

Nakupujete na internetu? A zkusili jste někdy dražit? Na eBayi lze nakupovat za neuvěřitelné ceny. Angličtině rozumíme, PayPal je v ČR dostupný. Hurá do toho.
Kapitoly článku

Průběh aukce

Pravidla aukcí na eBayi byla přizpůsobena faktu, že probíhají online, několik dní a třeba se jich účastní zájemci z různých časových pásem. Přihodit lze libovolnou částku, aktuálně se však jako cena zboží zobrazuje pouze cena potřebná pro překonání nejbližší nižší nabídky. V praxi to vypadá tak, že pokud do aukce přihodím deset dolarů, ale uživatel přede mnou přihodil maximálně šest dolarů, aktuální cenou zboží bude šest dolarů + prodávajícím stanovený minimální příhoz, například 6,50 dolaru. Před příhozem je proto dobré znát maximální částku, na kterou jsme ochotni jít (nezapomenout kalkulovat s poštovným).

Aukce obvykle trvají několik dní. Není však strategické přihazovat (place bid) více než několik minut před jejich koncem. Nízká cena láká jiné zájemce k pokusům přebít ji. Mohou se také najít zlomyslní lidé, kteří cenu zvyšují pro zábavu. Pokud můžete být online přítomni konci aukce, je vždy nejlepší přihodit svou maximální částku zhruba dvacet vteřin před skončením aukce. Ostatní účastníci takový krok nečekají a obvykle jsou již v tuto chvíli spokojeni se svým dříve nastaveným stropem. Jde o psychologický boj.

sshot-2007-06-13-[7].png 
Přihazujeme...

Užitečné bývá svou maximální částku o jeden, dva centy zvýšit (přihodit například na 10,01 dolaru). Jeden cent je zanedbatelná suma, přitom eliminuje zájemce, kterému by se několik vteřin před vámi podařilo přihodit bez centů stejnou částku a stal by se tudíž vítězem. Při přihazování desetinných částek na anglických mutacích eBaye si dejte velmi dobrý pozor na formát zadávaného čísla. Pro oddělení centů je třeba zapsat desetinnou tečku, nikoli čárku.

Čárka v anglicky mluvících zemích odděluje tisíce. Jaké bylo mé překvapení, když jsem do aukce o základní desku a dva Athlony přihodil místo 120,51 dolaru 12 051 dolarů. Následujících pár vteřin do skončení aukce jsem měl tep snad 220. Zboží jsem chtěl a negativní hodnocení naopak. Tehdy jsem ještě nevěděl, že v takovýchto případech lze absolvovat komplikovaný proces stažení příhozu a vyjít tak z aukce bez ztráty kytičky.

Vítězem aukce se stává ten účastník, který nabízí v čase jejího konce nejvíce. Prodávajícímu však bude odhalena pouze cena potřebná pro překonání nejbližšího nižšího účastníka. Obvykle se tak na svůj strop nedostanete. Příhozy na poslední chvíli provází značné vzrušení, zvláště pokud danou aukci a přetahování jednotlivých účastníků sledujete již delší dobu. Jde o značně návykovou strategickou hru ve virtuálním světě za reálné peníze.

Sluší se podotknout, že ne všechny aukce mají takto obyčejná pravidla. Často se objevují jen prosté nabídky, kdy je cena pevně stanovena a zboží lze za ni rovnou zakoupit, případně možnost kombinovaná, kdy zaplacení stanovené ceny zaručuje okamžité vítězství. Méně často se objevují aukce, kde je třeba pro stvrzení vítězství nejen dát nabídku, ale i okamžitě zaplatit. Až poté se aukce uzavře. Do zaplacení může být kupující kýmkoli předstižen.

Zaplať a čekej

Zvítězíte-li v aukci, nemá cenu otálet s platbou. Pokud můžete, zaplaťte hned. Někdy je potřeba počkat na potvrzení prodávajícího, případně si vyžádat celkovou cenu (např. když kombinujete více aukcí do jedné zásilky). Podle místa, odkud zásilka pochází, můžete očekávat doručení. Z USA jde při použití letecké pošty obvykle o čtyři až pět dní, z Velké Británie a Německa obvykle o dva až tři dny od podání odesílatelem. Jak již bylo řečeno, balíky nepocházející z Evropské unie procházejí v Praze celní kontrolou, přičemž na ně může (podle obsahu) být vyměřeno clo.

sshot-2007-06-13-[8].png 
Toto zboží bylo zaplaceno

Díky provázanosti obou systémů lze platbu přes PayPal provést přímo prostřednictvím odkazu z eBaye. Jde o akci asi na půl minuty a několik kliknutí. Přímo v prostředí PayPalu se naopak zobrazuje účet s konkrétními odkazy na zboží.

Tím to ale nekončí

Systém hodnocení uživatelů eBaye by nemohl fungovat bez aktivní participace jednoho každého z nich. Když vám tedy zboží dojde (nebo když ani po urgencích nedojde), vraťte se na eBay, otevřete stránku My eBay a zadejte prodávajícímu hodnocení. Parametry vyplňte dle své spokojenosti s jeho službami a zbožím. Po obdržení vlastního hodnocení vám prodávající oplatí tímtéž.

Hodně štěstí!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,