eBay ruší další aukční prodeje

Nesnáze nehlídaného aukčního prodeje: 60% zboží pirátovaného, prodej drog i lidských ledvin.
Světově největší aukční dům eBay pronásledují v poslední době události, které ukazují na možné nesnáze v aukčním obchodování. Vzhledem k obrovskému počtu aukcí (až statisíce nově otevíraných nabídek denně!) nemá eBay nejmenší šanci sledovat a kontrolovat, co se na jejím webu nabízí a zákazníci toho zneužívají. Na webu eBay se nedávno objevila k prodeji lidská ledvina (zcela vážně nabízená, ale zákony USA toto zakazují); dále pak čtvrt tuny marihuany (šest zájemců o zásilku svedlo boj, finální cena překročila 10 milionů dolarů) a nedávno kdosi nabídl na eBay k prodeji samotný eBay (za dolar a čtvrt). Poslední nabídka je samozřejmě žertem, nicméně dobře ukazujícím, že na eBay může nabídnout prakticky kdokoli cokoli; vždyť i u drogy trvalo firmě více než den, než aukci administrátorským zákazem zrušila.

Firma eBay Inc. navíc oznamuje, že brzy zruší možnost prodávat alkohol a tabákové výrobky s odůvodněním, že rozdíly v pravidlech prodeje těchto výrobků v různých státech Unie jsou tak velké, že mohlo docházet k porušování zákona při „mezistátních“ prodejích přes eBay. Už dříve eBay zrušila prodej zbraní, poslední oznámený krok je ale nemálo kontroverzní: firma ruší prodeje hudby na „vypálených“ CD-ROM a software v nepůvodním balení. Firma tvrdí, že prováděla namátkové kontroly a zjistila, že celých 60 % z těchto prodejů je pirátských; i když se se zákazem sveze nemalé procento poctivých prodejců, hodlá tím eBay zabránit výraznému porušování autorských práv. Zákaz není samozřejmě totální – pokud je prodejce současně držitelem copyrightu, prodávat může.

Živě komentuje: i když se to interneťákům nelíbí, muselo k podobným krokům dojít. eBay už má dávno za sebou éru, když šlo o rychle rostoucí firmu – dnes je to vlastně největší tržiště na světě, firma kótovaná na burze s neuvěřitelně vysokou hodnotou akcií a musí vymazat veškeré pochybnosti o neserióznostech nebo dokonce porušování zákonů při jejím podnikání. Internet je dnes prakticky všude dostupný a technologie nemají překážek, ale stále existuje právní vakuum a vysoká úroveň anonymity, která brání zejména v těch případech, kdy jde o peníze, či dokonce o velmi velké peníze. Zde se skutečně bude hrát o hodně a eBay nechce být stranou, proto klidně obětuje určité procento svých aukcí, které na ní vrhaly špatné světlo.

Váš názor Další článek: Web server Sambar zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,