eBanka + Seznam = účet zdarma?

Seznam začal nabízet společně s eBankou běžné bankovní služby. Nová služba Banka.seznam.cz je určena registrovaným uživatelům Seznamu, kteří nemusí platit měsíční poplatky za vedení účtu. Nic ale není tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Služba Banka.seznam.cz je společným projektem eBanky a portálu Seznam, která nabízí běžný běžný účet u eBanky s několika výhodami a na druhou stranu nevýhodami; výhodou je bezesporu vedení účtu zcela zdarma, neplatíte tedy žádné měsíční poplatky. Nevýhodou pak jsou některé vyšší ceny za běžné služby jako převod z účtu na účet či příchozí platba z jiné banky.

Abyste mohli získat účet „zdarma“ u eBanky, musíte být registrovanými uživateli Seznamu. Nejste-li, není problém se během několika minut registrovat a získat tak např. e-mailovou schránku. Rovněž musíte být starší než 15 let. Zatímco k zabezpečení přístupu k účtu a dalších operací s účtem lze u běžného účtu eBanky využít elektronický klíč, mobilní klíč a internetový klíč, u Banka.seznam.cz to je pouze mobilní klíč; předpokladem je tedy karta SIM s podporou bankovního SIM Toolkitu.

A jaké mají být výhody tohoto účtu?

  • Vedení zdarma, neplatíte tedy měsíční poplatek,
  • mezinárodní karta VISA Electron či internetová karta EC/MC zdarma,
  • za nákupy na internetu budete získávat nadstardní bonusy a zvýhodnění.

Vzhledem k tomu, že běžné vedení účtu u eBanky rozhodně není, pokud máte mobilní klíč, budete s tarifem Základ platit minimálně 64 korun (19 korun vedení účtu, 45 korun přímé bankovnictví), ušetříte se službou Banka.seznam.cz docela dost peněz. Nicméně vydání výše zmíněných karet je zdarma i u běžného účtu a poplatky za vedení jsou totožné (240 Kč ročně u VISA, 150 Kč u EC/MC), takže zde žádnou úsporu nenajdete. Nicméně útěchou vám může být exkluzivní design těchto karet ve stylu Seznamu.

Nabídka se tedy zdá výhodná, zdarma získáte služby přímého bankovnictví, které může eBance leckterá jiná banka závidět. Jak ale bývá zvykem, vše má háček - a tím jsou poplatky za běžné služby. V tabulce vidíte sazby za účet u Seznamu a sazby u běžných tarifů Základ, Plus a Student.

Akce Seznam Základ Plus Student
Vedení účtu

Založení účtu

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Vedení účtu (s mobilním klíčem)

zdarma

64 Kč

94 Kč

19 Kč

Zrušení účtu

zdarma

200 Kč

200 Kč

200 Kč

Platby

Příkaz k úhradě mimo eBanku (1. v měsíci)

12 Kč

6,10 Kč

2,90 Kč

2,90 Kč

Příkaz k úhradě mimo eBanku (2. a další v měsíci)

20 Kč

6,10 Kč

2,90 Kč

2,90 Kč

Příkaz k úhradě v rámci eBanky

3,40 Kč

6,10 Kč

2,90 Kč

2,90 Kč

Příchozí platba z tuzemské banky

8,10 Kč

6,10 Kč

2,90 Kč

2,90 Kč

Příchozí platba z účtu v eBance

3,40 Kč

6,10 Kč

2,90 Kč

2,90 Kč

Platební karty

Vydání karty VISA Electron

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Vedení karty VISA Electron (ročně)

240 Kč

240 Kč

240 Kč

240 Kč

Vydání karty EC/MC Internet Card

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Vedení karty EC/MC Internet Card (ročně)

150 Kč

150 Kč

150 Kč

150 Kč

Platba kartou

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Výběr z bankomatu eBanky

14,90 Kč

4,90 Kč

4,90 Kč

4,90 Kč

Výběr z bankomatu ČS, HVB, Euronet a ŽB

59,90 Kč

29,90 Kč

29,90 Kč

29,90 Kč

Výběr z bankomatu ostatních bank

54,90 Kč

24,90 Kč

24,90 Kč

24,90 Kč

Je patrné, že účet u Banka.seznam.cz není zase až tak výhodný. Stačí párkrát vybrat z bankomatu či provést několik příkazů k úhradě a hle, rázem se účet stává dražší než ten běžný; zejména pokud využíváte tarifu Student. Na drahých poplatcích za příkazy k úhradě a výběrech z bankomatu se tedy eBanka více než zahojí. Kromě toho na stránce s ceníkem je uvedena poznámka, že standardní doba realizace transakce je dva dny, nicméně maximální doba se může protáhnout až na třicet dnů...

Shrnuto: Účet Banka.seznam.cz se hodí jen v případě, pokud hodláte platit zejména kartou, nechcete vybírat z bankomatu a občas si něco koupíte na Internetu (na to je eBanka více než vhodná). Pokud však hodláte svůj internetový účet využívat aktivněji, sáhněte raději po běžném cenovém programu, případě se podívejte na služby ostatních bank.

Diskuze (26) Další článek: V Evropě je nedostatek pamětí DDR333

Témata článku: , , , , , , , , , ,