EasyOffice: snadno použitelná kancelář

Balíky kancelářského softwaru patří zřejmě k nejvíce využívaným aplikacím na počítačích začínajících i pokročilých uživatelů. Pokud se řekne kancelářský balík, vybaví si většina z nás známý Microsoft Office, následovaný sadou OpenOffice.org. Jsou však i další - pěkně vypadá sada programů EasyOffice, která je zaměřena na co největší pohodlí méně zkušených uživatelů.

 Plusy a minusy
 +počet aplikací
 +množství funkcí
 +pokročilé × jednoduché rozhraní
 –kompatibilita s MS Office
 –český překlad
 –množství funkcí v nabídkách působí nepřehledně 
Na úvod je dobré říci, že EasyOffice je zdarma pro domácí použití. Méně zkušeným uživatelům nabízí pohodlnou instalaci všech programů, které budou pro běžnou práci v kanceláři či domácí pracovně potřebovat. A to je právě ta vlastnost, kterou se EasyOffice od ostatních kancelářských balíků liší.

Každý zřejmě bude očekávat přinejmenším textový editor, nástroj pro vytváření tabulek s propočty, případně prezentační nástroj a správce databází. EasyOffice však jde ještě mnohem dál. Její součástí je také poštovní klient, kreslicí programy, nástroj pro práci s komprimovanými soubory, tvorba grafů, antivirový program, webový server pro testování HTML prezentací na lokálním počítači atd.

 

Seznam programů je opravdu rozsáhlý * Archivační program v kancelářském balíku je dobrý nápad

Když 80 MB nestačí

Související odkazy

Slovník
antivirus
DVD
komprimace
linux
PDF
server

Z internetu si můžete zdarma stáhnout zhruba osmdesát megabajtů velký instalátor, který dává k dispozici výše uvedené aplikace, nicméně výrobce nabízí také verzi šířenou na DVD. Ta obsahuje ještě více nástrojů. Leckdo se možná podiví, proč je ve výběru na zmíněném DVD zařazen také balík OpenOffice.org, když EasyOffice má ekvivalentní nástroje, které jsou v této sadě. Důvodem bude zřejmě orientace na pohodlí uživatele a snaha donést mu vše v jednom balíku (na jednom instalačním médiu).

Při spuštění textového nebo tabulkového editoru se můžete rozhodnout mezi nástrojem z EasyOffice nebo OpenOffice.org. U druhého z nich je přitom poznámka, že je určen pro pokročilé uživatele a nabízí větší kompatibilitu s dokumenty MS Office.

Většina programů umožňuje volbu mezi základním a pokročilým uživatelským rozhraním. Méně zkušení uživatelé tak nebudou frustrováni množstvím tlačítek na nástrojové liště. Použité barvy a obrázky na tlačítkách způsobují, že základní uživatelské prostředí aplikací působí pro zkušenější uživatele poněkud nestandardním dojmem.

 

Jednoduché uživatelské rozhraní tabulkového programu * Běžný vzhled tabulkového programu pro zkušenější uživatele

EasyOffice je lokalizovaný do několika jazyků, v případě češtiny však situace není příliš růžová. Na rozdíl od konkurence v podobě OpenOffice.org zde česká lokalizace téměř chybí. Instalační průvodce češtinu do jisté míry nabízí, tím však její podpora ze strany uživatelského rozhraní jednotlivých programů v této sadě končí. Nicméně pokud zvládáte alespoň základy angličtiny, je pro vás EasyOffice do jisté míry použitelná. Kontrolu pravopisu nebo slovník synonym s českou zásobou zde sice nenajdete, ale české znaky s diakritikou lze zadávat bez problémů.

EasyOffice má částečně počeštěného průvodce instalací

Kompatibilita s MS Office pokulhává

Základní aplikace EasyOffice dovedou otevřít dokumenty formátu MS Office. Správnost zobrazení však s náročností a různorodostí takových dokumentů klesá. Opětovné uložení v tomto formátu je ovšem vyřešeno nedostatečně. V případě, že např. wordovský dokument obsahuje text a obrázek, je obrazová část uložena zřejmě v nekomprimované formě. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč původní .DOC soubor o velikosti 174 kB je posléze uložen do souboru o velikosti 2,28 MB.

Příjemná je možnost ukládání dokumentů do PDF souborů. V rozšířené verzi programu naleznete také poštovní server, komunikační nástroj, program pro přenos hlasu po internetu a další.

V EasyOffice naleznete také pokročilý kalkulátor

Antivirus v kancelářském balíku

Jak jsem zmínil výše, součástí EasyOffice je také antivirový program. Po instalaci jej ale budete zřejmě marně hledat. Tvůrci EasyOffice počítají s tím, že většina uživatelů již nějaký antivirový program používá, a neradi by jej podráždili dalším takovým nástrojem v systému. Budete jej tedy muset doinstalovat ručně - k nalezení je v instalačním adresáři EasyOffice. Antivirus je postavený na jádře Clam Antiviru, známého především z linuxových distribucí. Funkcemi se příliš neliší od podobného ClamWinu. V nouzi však postačí, nabízí i aktualizace pomocí internetu.

Součástí balíku je také antivirový program a poštovní klient

Podobně jako je potřeba dodatečně instalovat antivirový program, musíte si poradit i se zprovozněním webového serveru. Ten je v EasyOffice zastoupený notoricky známým Apachem.

EasyOffice je určitě zajímavý kancelářský balík, složený zčásti z vlastních programů společnosti E-Press, zčásti z programů vytvořených OpenSource komunitou. Pro českého uživatele vyvstává jediný problém, a tím je absence alespoň základní české lokalizace v podobě počeštěného uživatelského prostředí a kontroly pravopisu. Pokud náhodou víte o nějakém amatérském překladu, dejte vědět v diskuzi k článku.

 EasyOffice 8.01
 produkt    balík kancelářských programů 
 výrobce  E-Press
 licence  komerční produkt
 web  www.e-press.com
 cena  zdarma pro neziskové použití

Diskuze (37) Další článek: Používáte Internet Explorer? Jste v bezpečí dva dny ze sta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,