EasyNoter 2.5: Udělejte si pořádek v informacích

Vzhledem k množství informací, jež musí většina z nás denně absorbovat, je dobré vytvořit si systém, kterým tyto informace budete organizovat.
Vzhledem k množství informací, jež musí většina z nás denně absorbovat, je dobré vytvořit si systém, kterým tyto informace budete organizovat. Jednou z možností je program EasyNoter, který jeho chorvatský autor Neven Prasnikar označuje jako "manažera osobních informací".

Instalace začíná vyplněním poměrně dotěrného formuláře, kde sice nemusíte vyplňovat své jméno, ovšem musíte uvést, zda jste muž nebo žena, rodinný stav, příjem domácnosti, zaměstnání, vzdělání, rok narození, zemi a své zájmy. I když nevyplníte žádný údaj, pokračuje instalace dál standardním způsobem a po několika vteřinách najdete v menu Start ikonku EasyNoter PRO AD 2.5.

Po spuštění programu se zobrazí velmi graficky pěkně provedený diář s digitálním ukazatelem času a data; po jeho pravé straně najdete čtyři záložky a tři ovládací prvky, po levé pak ještě jednu záložku.

Záložky vedou k základním sekcím, které si nyní probereme poněkud podrobněji:

  • Diary (diář) - slouží k jednoduchému plánování času. Na rozdíl od zbývajících sekcí zde nenajdete tlačítko "NEW ENTRY", neboť nové údaje se vkládají kliknutím na příslušné datum v kalendáři. Aktuální datum je označeno červeným kroužkem, vybrané datum pak modrou elipsou. Program neumožňuje zaznamenávání událostí po hodinách, ale pouze k určitému dni, což ale bude většině uživatelů postačovat. První řádek každého dne se pak zobrazuje nad kalendářem – to velice urychluje orientaci v záznamech.
  • Notes (poznámkový blok) - slouží k zápisu krátkých poznámek. V levé části vidíte přehled všech dosud zaznamenaných poznámek, které se po kliknutí myší zobrazí celé v pravé části okna. Novou poznámku vložíte jednoduše stiskem tlačítka "NEW ENTRY", přičemž stejně jako u diáře slouží i zde první řádek jako identifikátor.
  • Address (adresář) - zde si můžete poznamenávat kontaktní informace, telefonní čísla a adresy vašich obchodních partnerů nebo přátel. Od poznámkového bloku se neliší prakticky v ničem, takže na první řádek je vhodné zapsat jméno osoby nebo firmy, protože právě tato informace se pak zobrazí v abecedně řazeném seznamu.
  • Remider ("připomínač") - v této sekci lze nastavit neomezené množství akcí, které vám má program připomínat. Kromě textu, jenž se má zobrazit, můžete zvolit čas a případně i periodu opakování (každou hodinu, denně, týdně, měsíčně nebo každý rok). V zadaný čas se zobrazí textová zpráva a ozve se zvuk, nebo si můžete nahrát vlastní zvukovou zprávu v maximální délce dvou minut. Zvuk nebo zprávu lze přehrávat jednou nebo pořád dokola, dokud hlášku nedeaktivujete tlačítkem "CLOSE".
  • Photo album (album na fotografie) - je víceméně třešničkou na dortu. Díky fotoalbu si můžete uspořádat svou sbírku fotografií, jež máte uloženy na svém disku. Podporovány jsou formáty JPEG, BMP, ICO, EMF a WMF a každý obrázek je možné opatřit krátkým textovým popisem.
Ve všech sekcích najdete v horní části ovládací prvky sloužící ke změně velikosti, řezu a barvy písma, takže můžete vhodným formátováním snadno odlišit důležité a méně důležité informace.

I když autor tvrdí, že program podporuje hyperlinkové odkazy, je práce s nimi ve skutečnosti poněkud kostrbatá. Pokud například budete chtít otevřít www stránku, musíte na její adresu nejprve kliknout levým tlačítkem myši, pak pravým tlačítkem a následně z kontextového menu zvolit Open Web Site.

Za velkou výhodu považuji fulltextové prohledávání, které je jednoduché a hledá vždy v té sekci, ve které se právě nacházíte. Další plus patří EasyNoteru za automatické ukládání, které se aktivuje v okamžiku, kdy se přepínáte mezi sekcemi, ale lze je spustit i manuálně pomocí tlačítka Save. Nechybí dokonce ani jednoduché zálohování a obnova dat - stačí jen vybrat cílovou nebo zdrojovou složku a můžete mít klidný spánek.

V menu Options pak najdete některá základní nastavení, jako je typ standardně používaného písma, aktivace nebo deaktivace zobrazování hodin ve 24hodinovém formátu, zobrazování nápovědy, spouštění programu současně s operačním systémem, nastavení implicitního browseru a e-mailového klienta či změna designu celé aplikace pomocí skinu (ke generování nových skinů ale budete potřebovat Skin Generator, který si můžete zdarma stáhnout z adresy www.artplus.hr/enskigen/).

Při uzavření se program zeptá, zda se má minimalizovat do System tray, odkud je kdykoli přístupný a přitom nepřekáží na hlavní liště, nebo zda má být skutečně ukončen.

Celkově vzato nabízí EasyNoter jednoduchý způsob správy informací a svým ovládáním bude vyhovovat zejména začínajícím uživatelům. Ti najdou v precizně provedeném přátelském prostředí prakticky vše, co mohou potřebovat ať už v práci pro organizaci pracovních úkolů a kontaktů, nebo doma k vedení diáře a seznamu adres svých přátel.

Program je šířen jako freeware, ovšem budete muset strpět proužkovou reklamu, která se zobrazuje v okamžiku, kdy s programem budete pracovat. Pokud by vás reklama nesnesitelně obtěžovala, nezbude vám nic jiného, než si EasyNoter za necelých 20 USD zaregistrovat.

Na závěr si dovolím jeden malý trik: Pokud by se vám nelíbilo standardní logo "Feed The World TheHungerSite" na úvodní stránce diáře, můžete si vytvořit vlastní. Stačí, když přetransformujete jakýkoli obrázek do velikosti 225x125 pixelů a uložíte jej do složky programu jako logo.bmp.

Freeware, Download, velikost: 1,54 MB

Diskuze (4) Další článek: Thomson již i s vlastním MP3/CD přehrávačem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,