Easy PC – specifikace budoucnosti

Už ani ta PC nebudou, co bývala. Příští měsíc budou představeny první pokusy o nový standard. Ohlášeny nové procesory a čipové sady.
Příští měsíc pořádá Intel vývojářskou konferenci, z jejíhož programu a ohlášení nových produktů lze vypozorovat několik zajímavostí. Hlavní pozornost na sebe bude poutat Merced, jehož první vzorky by již mohly být demostrovány. Intel zde představí i 64bivé vývojové nástroje pro tento procesor a nové aplikace specifické pro Merced. Bude také blíže popisována instrukční sada Mercedu, která je již nějaký ten pátek k dispozici na webu.

Druhou hlavní částí bude upřesnění specifikace Easy PC a představení prvních prototypů. Easy PC je pokusem o očištění tradičního PC od starých technologií (ISA sběrnice, sériové a paralelní porty) a vytvoření nového standardu, který by měl lépe odolávat budoucnosti. Preferovanými sběrnicemi bude USB a IEEE 1394 FireWire. Díky tomu budou moci být počítače integrovány do nových menších krytů a designéři tak získají větší možnosti pro uplatnění své fantazie. Easy PC bude díky oproštění od starých technologií udržovaných kvůli zpětné kompatibilitě lépe spravovatelné, operační systém již také nebude muset podporovat řadu starých zařízení a bude moci být tak lépe optimalizován. Pochopitelně k takovému počítači již nepřipojíte starou zvukovou kartu nebo historickou tiskárnu. V době jejich uvedení to však u těchto počítačů již takový problém zřejmě ani nebude.

Zmenšování bude možné nejen díky vypuštění některých komponent, ale také díky redukci těch stávajících. Intel například uvede koncem září nový (už zase? ) způsob balení procesorů nazvaný flip chip, kdy výstupní konektory procesoru nebudou po stranách, ale uvnitř. První procesor v tomto novém balení bude Pentium III na 500 MHz.

V září by měl být vypuštěn i nová čipová sada 820, která bude podporovat 133MHz sběrnici, AGP 4x, paměti RDRAM a podporu pro AT 66. Ačkoli Intel prohlašoval, že se zaměří výhradně na RDRAM a výrazně levnější SDRAM nebude podporovat na 133 MHz, konkurenční tlaky jej donutily toto rozhodnutí přehodnotit a 820 dostane podporu SDRAM také na 133 MHz. Nebude to ovšem hned při uvedení, ale až příští rok.

Současně s čipovou sadou 820 bude prý ohlášen i Pentium III na 533 MHz. Následovat budou 600MHz Pentium III a Celeron 500 MHz. První Celerony doplněné o SIMD (rozšíření MMX z Pentia III) budou k dispozici v první půlce příštího roku.

Diskuze (14) Další článek: Macintosh a fenomén MP3

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,