Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

E-shop v Dánsku prozradil, kolik dostal objednávek na grafiky GeForce RTX 3000 a jak málo jich získal od výrobců

Nedostupnost grafických karet GeForce RTX 3080 a 3090 stále pokračuje a i když už jsme slyšeli několik vyjádření od Nvidie a dalších výrobců, stále jsme neměli nějaká přesnější čísla toho, jaká situace vlastně nastala mezi nabídkou a poptávkou.

Velký dánský e-shop s elektronikou Proshop ale prozradil kompletní informace právě z pohledu toho, kolik dostal od všech výrobců jednotlivých modelů grafických karet řady GeForce RTX 3000 a kolik dostal objednávek od zákazníků.

Pokud jde o GeForce RTX 3080, zaznamenal 3 435 objednávek, ale od dodavatelů dostal pouze 344 kusů. Dokázal tedy uspokojit pouhých 10 % objednávek. V případě dražší GeForce RTX 3090 byla situace o něco lepší – objednávek má 283, ale z distribuční sítě zatím dostal jen 78 kusů, což stačilo na vyřízení 27 % objednávek.

fdgdfgdf.pngdsafdsfsdf.png
Přehled objednávek, požadavků na výrobce, kusů v přepravě a už získaných kusů (Zdroj: Proshop)
 

Dalším problémem je ale dostupnost konkrétních modelů, protože jak je vidět na výpisu, některé modely nejsou vůbec k dispozici nebo doslova jen v nižších desítkách kusů. Největší zájem je o modely Asus RTX 3080 TUF a Asus RTX 3080 TUF OC a stejně tomu je i u verze GeForce RTX 3090.

E-shop rovněž prozradil, že na GeForce RTX 3070, která byla odložená a začne se prodávat až 29. října, udělal už několik tisíc objednávek (očekává se ještě větší zájem kvůli nižší ceně), přičemž v první vlně výrobci dodají Proshopu jen kolem 180 kusů.

Naplňují se tak vyjádření šéfa Nvidie, podle kterého bude poptávka po nových kartách s architekturou Ampere uspokojená až začátkem příštího roku.

Diskuze (8) Další článek: Americká armáda vyvíjí brýle s rozšířenou realitou pro vojenské psy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,