E-Icons 3.43: Ikonky pod kontrolou

Okoukaly se vám standardní ikony, které jsou prakticky stejné ve všech verzích operačních systémů Windows? Tak proč si je nezměníte? Že je to obtížné? Standardním způsobem možná, ale vyzkoušíte-li manažera ikon E-Icons, zjistíte, že to je možné provést velice snadno.
Okoukaly se vám standardní ikony, které jsou prakticky stejné ve všech verzích operačních systémů Windows? Tak proč si je nezměníte? Že je to obtížné? Standardním způsobem možná, ale vyzkoušíte-li manažera ikon E-Icons, zjistíte, že to je možné provést velice snadno.

Jaké ikony můžete s tímto programem změnit?

  • Na pracovní ploše: Tento počítač, Odpadkový koš, Aktovka, Dokumenty, Okolní počítače, Internet Explorer.
  • V menu Start: Programy, Oblíbené, Dokumenty, Nastavení (včetně ikony pro Ovládací panely a Tiskárny), Najít, Nápověda, Spustit, Odhlásit uživatele, Přepnout do úsporného režimu, Vypnout.
  • Ikony disků: ikonu pro pevný disk, oba typy (tj. 3,5" i 5,25") disketových mechanik, jednotku CD-ROM, zvukový kompaktní disk, síťový disk, výměnný disk, RAM disk.
  • Ikony složek: otevřená složka, zavřená složka, ikona pracovní plochy, Ovládací panely, Tiskárny, Telefonické připojení sítě, složka programů, Historie, Naplánované úlohy, Oblíbené, složka pro stažené programy, složka pro stránky k offline prohlížení....
  • Ikony typů souborů: textový dokument, aplikace MS DOS, dávkový soubor MS DOS, výchozí ikona, výchozí dokument.
  • Další ikony: Celá síť, ikona počítače v síti, ikona pracovní skupiny, značka zástupce, značka sdílení.
Pod operačními systémy Windows 98, Me, 2000 a Windows 95 s nainstalovaným Internet Explorerem 4.0 nebo vyšším můžete také nastavit ikony zvlášť pro každou složku a pod Windows 98, Me a Windows 95 s IE4 i zvlášť pro každý disk. V tomto případě jistě oceníte instalaci rozšíření, které umožní změnu ikony přímo z okna Průzkumníka (to je možné provést přes kontextové menu pod pravým tlačítkem myši, kde po nainstalování tohoto doplňku najdete novou položku Change Folder Icon). Díky tomu můžete změnit vzhled vašich Windows takřka k nepoznání.

Nastavení všech použitých ikon lze uložit do tzv. "theme" (motivu), který je možné velice rychle vyvolat a změnit naráz všechny ikony podle nadefinovaného schématu. Několik motivů je součástí programu, další si můžete vytvořit sami, nebo stáhnout z http://www.deepgls.com/eicons/themes.htm.

Po spuštění programu si nejprve zvolíte operační systém, se kterým pracujete (na výběr jsou Windows 95, Windows 95 s Internet Explorerem 4.0, Windows 98, Windows Me a Windows 2000). Následně se dostanete do přehledného okna, které na první pohled zaujme svou intuitivností.

Změnu ikony je možné provést na záložce Change Icons. Postup je jednoduchý: Ve stromovém menu vyberete požadovanou ikonu. V pravé části okna se zobrazí aktuální ikona a nabídka dalších alternativních ikon (jedná se o ikony, jež jsou umístěny ve stejné dynamické knihovně jako ta, kterou chcete změnit). Kromě této nabídky můžete zvolit vlastní ikonu ze souboru uloženého na pevném disku – k tomu slouží tlačítko Browse. Podporovány jsou nejen samostatné ikony (ICO), ale i ikony obsažené v programech (EXE), dynamických knihovnách (DLL) a knihovnách ikon (ICL). Tlačítkem Replace Icon nahradíte stávající ikonu. Pokud byste se z jakéhokoli důvodu rozhodli vrátit k výchozí ikoně, stačí jen stisknout Default Icon.

Ve stejném okně lze také změnit všechny ikony současně pomocí již zmiňovaných motivů. K tomu slouží roletkové menu Theme, ve kterém po instalaci najdete poměrně zajímavou nabídku sad ikonek, z nichž jmenujme například ikony systémů BeOS a iMacOS.

Na další záložce System lze provést změnu názvu Koše, nastavit zobrazení velkých ikon a jejich barevnou hloubku. Přes panel nástrojů je – kromě dalších funkcí – možné otevírat a ukládat sady ikon jako motivy, obnovit výchozí systémové ikony a změnit ikonu kterékoli složky, disku nebo typu souboru.

Celkově hodnoceno jde o zajímavý a netradičně pojatý program, který dovoluje ovlivnit nejen to, co vidíte na pracovní ploše, ale i vzhled součástí, s nimiž se setkáváte kdykoli v průběhu práce. V každém případě jde o pěkný způsob oživení omšelého vzhledu velice nenáročnou formou, který zvládnou i méně technicky zdatní uživatelé.

Licence: Shareware, zkušební doba 30 dnů, registrační poplatek 19 USD, Download, velikost: 2,50 MB

Diskuze (4) Další článek: Corel uvádí novou verzi Bryce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,