Dvouprocesorová základovka s i440BX jako novinka

Nemožné se stalo skutkem - firma ICS Advent uvedla dvouprocesorovou plně integrovanou základní desku, která obsahuje prehistorický čipset i440BX. Není to vtip a výrobce velmi dobře ví, proč to dělá.
Nemožné se stalo skutkem - firma ICS Advent uvedla dvouprocesorovou plně integrovanou základní desku, která obsahuje prehistorický čipset i440BX. Není to vtip a výrobce velmi dobře ví, proč to dělá.

Základní deska je určena pro rackové verze serverů výšky 1U nebo 2U. Deska obsahuje prakticky všechnu potřebnou elektroniku, takže zbývá jen osadit do krytu a připojit disky. Osazený AGP slot se využije jen v případě, že integrovaný PCI videoakcelerátor nevyhovuje. Doporučené procesory končí na interním taktu 850 MHz.

Technické parametry

model MBATX-DBX-VES
výrobce ICS Advent
procesor
dual Intel Pentium III s FSB 100 MHz
single nevhodný
počet procesorů 2
patice Socket 370
podporovaná pouzdra FC-PGA
čipová sada
označení i440BX
North Bridge Intel 82440BX
South Bridge
paměť
podporované typy SDR SDRAM ECC
osazené sloty 168pin DIMM
počet slotů 4
maximální kapacita modulu 256 MB
maximum RAM 1 GB
integrované části
videoakcelerátor C&T 69000 (PCI mód)
videopaměť 2 MB SDRAM
SCSI řadič dual channel Ultra 160 SCSI
obvod Adaptec AIC 7899
LAN řadič 2x Intel 82559
typ řadiče Fast Ethernet
sběrnice
ISA / PCI 1 / 5 ver. 2.1
AGP AGP 2x
AMR / ACR / CNR 0 / 0 / 0
rozhraní
COM / LPT / PS/2 2 / 1 / 2
USB vzadu / vpředu 2 / 0
verze USB USB 1.1
FireWire (IEEE 1394) ne
ostatní
formát ATX (305 x 244 mm)

Spolu se základní deskou jsou k dispozici ovladače pro MS Windows 95/98/ME, MS Windows NT/2000, QNX 4.24, Red Hat Linux 6.2, SCO OpenServer 5.0, SCO Unixware 7.0 a Solaris 8.

Základní deska ICS Advent MBATX-DBX-VES

Proč tedy byl zvolen tak prehistorický čipset?

Prvním důvodem je stabilita. Čipová sada má dávno za sebou dětské nemoci, kromě toho ani nevím, že by skutečně závažné problémy tuto čipovou sadu doprovázely. Odladěnost ovladačů dokáže udělat své nejen s výkonem, ale rovněž se stabilitou systému. Nízké přehřívání se stabilitou samozřejmě souvisí. Takto dimenzovaná základní deska zůstane stabilní i při trvalém přehřívání systému. Přes tyto vlastnosti byla sada (konkrétně North Bridge obvod) opatřena pasivním chladičem. Obdobně se výrobce pojistil v případě SCSI řadiče.

Firma ICS Advent ze San Diega (Kalifornie, U.S.A.) dává již svým sídlem na vědomí, že nevyrábí žádné podřadné levné díly. Její specializací jsou vysoce stabilní serverové díly se zaručenou stabilitou 24x7. Její jediná pobočka sídlí v Chichestru (hrabství West Sussex, Velká Británie).

Živě komentuje: Základní desky s čipovou sadou Intel i440BX byly předlouho dobu velmi oblíbené pro svůj výkon, stabilitu a později rovněž ochotu nechat se přetaktovat. Všechny vlastnosti, kvůli kterým si sadu vybrala firma ICS Advent, se hodily i ladičům. Maximální kmitočet procesoru 100 MHz (tedy FSB) si pro sadu i440BX pamatuje jen málokdo. Základní desky běžně podporovaly nejen procesory s externím taktem 133 MHz, ale byly schopny trvale snést i vyšší takt (tedy pokud to snesl procesor). Fakt, že se jedná o přetaktování, zajímal málokterého zákazníka.

Diskuze (8) Další článek: Virový poplach: Anna Kourniková zaplavuje planetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,