Chytrá domácnost | Philips | Světlo

Dvě světla, stmívač a modul, který udělá z hloupého vypínače chytrý – novinky v řadě Philips Hue

Chytré osvětlení je v segmentu inteligentních domácností hlavním tahounem. Nejrůznější žárovky, světla, lampičky a vypínače tak dnes najdete jak v nabídkách firem, zabývajících se elektronikou (např. Xiaomi a Philips), nábytkem (IKEA), ale i obchodních řetězců se smíšeným sortimentem (Lidl).

Většina chytrých žárovek a osvětlovacích těles vyžaduje po majitelích permanentní přepnutí nástěnného vypínače do polohy zapnuto. Rozsvěcení, zhasínání, změna jasu nebo barvy světla se pak provádí pomocí chytré aplikace, dálkového ovladače, hlasového asistenta či automatických rutin.

Použitelný vypínač

Klasické vypínače v takto vybavených domácnostech ztrácejí svou roli – v podstatě mohou jen zkomplikovat situaci, pokud jimi některý člen domácnosti zhasne. Nizozemská firma Signify (dříve Philips Lightning), která vyrábí řadu produktů Philips Hue pro chytré domácnosti, přišla se zajímavým řešením, které může vrátit klasické vypínače zpátky do hry.

Produkt, označovaný jako Philips Hue wall switch module, lze použít jako doplněk chytré domácnosti, postavené na produktech Philips Hue. Modul se instaluje za klasický vypínač a je vybaven baterií, která by měla vydržet minimálně pět let.

Philips Hue wall switch module 
Philips Hue wall switch module

Zásadní funkce modulu spočívá v zachování dostupnosti ovládání světel bez ohledu na polohu vypínače. Uživatel může pomocí aplikace definovat, co se má stát v okamžiku, kdy vypínač někdo stiskne. Prodeje modulu by v Evropě měly zahájit na jaře – jeden kus přijde na 39,95 eur (cca 1040 Kč), zvýhodněná sada se dvěma moduly pak má stát 69,95 eur (cca 1830 Kč).

Philips Hue wall switch module

Další novinky Signify

Nizozemci představili i další novinky – například přepracovaný bezdrátový ovladač Philips Hue dimmer switch, jehož prostřednictvím lze bez aplikace nejen zhasínat a rozsvěcet, ale také nastavovat intenzitu světla. Kromě ztlumení nebo rozjasnění místnosti umožňuje třeba nastavení oblíbené světelné scény. Doporučená maloobchodní cena stmívače pro evropský trh je 19,95 eur (asi 520 korun).

Philips Hue dimmer switch 
Philips Hue dimmer switch

V nabídce se objevují také dvě nová osvětlovací tělesa. První je outdoorový bodový reflektor Philips Hue Amarant, který lze zapojovat do série a může podkreslovat atmosféru domu barevným svitem. Je možné ho připevnit na vodorovnou plochu nebo vzhůru nohama na převis střechy. Světlo se v Evropě bude prodávat od 26. ledna za doporučenou cenu 149,99 eur, tj. asi 3920 Kč.

Philips Hue Amarant

Poslední novinkou je venkovní nástěnné svítidlo Philips Hue Appear, které se vyznačuje povrchem z kartáčované nerezové oceli a velmi snadnou montáží. V tomto případě může uživatel volit mezi bílým světlem různé intenzity, nebo barevným svitem. Doporučená maloobchodní cena na evropském trhu je 149,99 eur, tedy v přepočtu přibližně 3920 Kč.

Philips Hue Appear
Diskuze (23) Další článek: SpaceX odložila start mise Transporter-1 na neděli. Kvůli počasí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,