Dvě jarní verze: Nové Ubuntu a Mandriva Linux

Diskuze čtenářů k článku

06. 05. 2009 13:07

Pojede mi nové toto nové ubuntu na Toshiba Satelitte A210-1AP, když mi poslední 2 vydání nejely?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2009 14:25

vyzkousej liveCD a pokud pojede, tak by mela jet i instalovana verze. obcas pomuze pri instalaci vybrat VGA rezim a po instalaci to pak jede i s normalni grafikou (u nekterych laptopu). jako posledni variantu lze udelat instalaci v textovem rezimu (z alternateCD). proste musis vyzkouset.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2009 14:34

Dobrý by bylo uvést důvody proč to nejelo :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2009 19:33

Myslím, že live cd mi taky nejelo.

Už jsem to kdysi řešil, tady je zkopírovaná diskuze:

Zdravim. Mam notebook Toshiba Satellite A210-1AP, pouzivam origos visty, ktere jsem k tomu dostal, a zkousel jsem instalovat nebo pustit live verzi noveho ubuntu a mintu. V obou pripadech to pri nacitani nejakych souboru vypise par vet, z nichz posledni je: checking battery state....ok, pak zacne na dalsim radku blikat kurzor a nic se nedeje. Zkousel jsem tam hodit i instalacku macu, a ten se taky behem nacitani zastavi.

Kde muze byt problem?

Skus si stáhnout a spustit některou starší verzi ubuntu, z ní pak múžeš přejít upgradem na nejnovější. Nebo ještě je možnost vypnout bootovací obrazovku v zavaděči odstraněním příkazu -quiet ( tak nějak ) a tam uvidíš vše co se děje při načítání Wink Já měl problém s ubuntu že mi nový kernel špatně rozpoznával řadič Sata, pomohlo mi přitat při zavádění příkaz do grubu: -all_generic_ide

to same u ATI HD2400 i HD2600

kdyz zadas pri bootovani parametr acpi=off tak se posunes dal... do busybox promptu, ale zde veskere usili konci a bugzilla/google v otazce reseni problemu mlci

instalace ubuntu 8.04 LTS by vsak mela byt pruchozi

tohle nebylo pruchozi, po upgradu nastal stejny problem, opet konci na "checking battery state", zrejme si to nerozumi s novejsimi jadry

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 05. 2009 10:37

A Mandrivu bys zkusit nechtel? Me na Toshibe Sat. Pro p100 jela mnohem lepe. Verze 2009.0 uplne bez problemu (po zakladni instalaci vse bezelo vcetne pristupu do Windows adresaru). Ve verzi 2009.1 mi po uspani nebezi zvuk a nedari se mi trvale/automaticky(!) pripojit Windows partition. Ale toto muze byt zalezitost pouze meho modelu. Urcite zkus alespon live CD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2009 02:51

Na netbooku HP2140 mi v pohodě jede Linux Mandriva 2009.1 Spring, jinou distribuci jsem na tomto netbooku nezprovoznila.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2009 10:54

na HP2140 jede v pohode vsechno - Slax, Ubuntu, OpenSuse, SLED (vse vyzkouseno). Mandrivu jsem nezkousel. ma to ale hacek. chybu v biosu/acpi. pouze SLED a OpenSuse jsem na tom rozbehl bez nastavovani biosu, jakekoliv ostatni distro skoncilo chybou a zamrznutim na detekci baterie. vyndam baterii a konci to na chybe detekce vetraku na CPU. musel jsem vsude davat acpi off, abych nabootoval nebo nainstaloval ostatni distra. tim jsem ale prisel o spoustu funkci, prepinani rychlosti CPU, ovladani hlasitosti atd atd. a vysledek ? staci nastavit v biosu toto: pri napajeni ze site vetrak porad zapnuty=> off. pak jako mavnutim kouzelneho proutku zacnou fungovat vsechna distra s acpi on. trvalo mi 2 dny, nez jsem na to nahodou prisel na strankach HP je tento notebook licencovany pro SLED a ten tam skutecne jede s jakymkoliv nastavenim. navic maji specialni verzi biosu pro Visty !!!! (protoze Visty nesly po uspani znovu probudit). mne nesly probudit ani winXP ani win7. celkem tragikomedie. no nastesti tam Ubuntu jede krasne a vetrak pri napajeni ze site mit porad zapnuty neni potreba ;) jinak dobry notebook. jedine, co jsem nerozfungoval, byla ctecka otisku prstu. model Authentec 2180 pouziva (jako ostatni z nove serie ctecek otisku teto firmy) sifrovanou komunikaci pres USB a nelze naskenovany otisk zachytit jako obrazek (slo to u starsich modelu a drivery komunita mela). vyrobce mi poslal mail, ze na linux driverech pracuji ... (asi obecne recicky).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2009 18:20

Vidíš a při tom stačilo při instalaci zadat parametr noacpi a nemusel jsi v biosu nic přepínat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 05. 2009 09:31

to ale neresi problem ;) protoze mit system bez podpory acpi, tak zadna slava (nejde tady jen o instalator, neslo by to ani po instalaci).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor