DVDXCopy: kopírování DVD filmů na tlačítko

S uvedením tohoto programu se kopírování, resp. zálohování filmů na dvouvrstvých DVD bez ztráty kvality stalo o mnoho jednodušší. Nová verze programu 1.4 je navíc nejen menší, jednodušší, ale také funguje i ve Windows 98.
Kapitoly článku

Nyní můžete začít kopírovat film - stiskněte tlačítko Copy Now. Film bude načten na disk a poté budete pořádáni o vložení prázdného média. Pokud kopírujete DVD-9, zkopíruje se na disk nejprve první část, poté vložíte první prázdný disk, následně se zkopíruje druhá část a vypálí druhý disk. Pálíte-li on-the-fly, bude mít kopii samozřejmě rychleji. Vše také závisí na tom, jak rychle je médium přečteno a jak rychle umožňuje vaše vypalovačka zapisovat.


Kopíruje se na disk...

 
Vlevo: v mechanice je vloženo originální DVD.
Vyjměte ho a vložte prázdné. Vpravo pak vidíte,
že je vloženo prázdné médium. Může začít zápis.


Probíhá zápis.


Po zápisu prvního disku je butné vložit
do mechaniky zpět originální DVD.


Pokud budete chtít zapisovat na plné médium (DVD-RW nebo DVD+RW),
zeptá se program, zda jej budete chtít smazat; pokud ne, musíte vložit jiné médium.


Vypalování bylo úspěšné.

A přehráváme

Pokud máte nyní zkopírované DVD, předpokládám, že jste vytvářeli kopii DVD-9, můžete vyzkoušet, jak funguje. První disk by měl pracovat stejně jako originál, pokud ale budete chtít spustit kapitolu či bonus, který se nachází na druhém disku, zobrazí se následující hláška:

Stejná hláška se zobrazí i v případě, že skončí první část filmu. Pokud vložíte nyní druhý disk, bude se chovat tak, jak jste nastavili - většinou se spustí film od místa, kde na prvním disku skončil. Pokud budete chtít vidět kapitolu, která je na prvním disku, spustí se první kapitola na disku druhém; možná by bylo lepší, kdyby se objevil hláška „vložte disk 1“ stejně jako v případě prvního disku. Pokud film neznáte, nebudete vědět, že jste spustili jinou kapitolu, než kterou jste zvolili.

Pokud jste na druhém disku ponechali menu, bude zcela totožné jako na prvním disku. Samozřejmě spustit půjdou pouze prvky, které jsou na médiu fyzicky uloženy, to samé platí i pro první disk. Pokud jste nechali rozdělení automaticky na DVDXCopy, musíte experimentálně zjistit, co se kde nachází, pokud jste si součásti sami vybrali podle návodu výše, máte to o to jednodušší a na obou discích se vyznáte rychleji.

K čemu je DVDXCopy?

Hlavní síla programu je v možnosti velmi jednoduchého kopírování DVD filmů na dvouvrstém médiu, protože jednovrstvé dokáže bez problému zkopírovat třeba Nero nebo Easy CD Creator. Existují také možnosti, jak vytvořit z DVD-9 vypuštěním bonusů, menu a dalších součástí DVD-5, ale to musíte mít štěstí, aby se samotný film na jednovrstvé médium vešel. Velkým plusem tohoto programu je zkrátka jeho jednoduchost, pokud nepotřebujete nějak měnit automatické nastavení, jde opravdu o kopii na tlačítko.

Poznámka: Program si nějak nerozumněl s médii DVD-RW, film dokázal zkopírovat pouze na DVD+RW. Minusku neustále vysunoval z mechaniky, ačkoliv je předtím správně označil jako prázdná média DVD-RW; zkoušel jsem jich několik. Zvláštní. Možná to bude mechanikou nebo ovladači, protože Nero (poslední verze) rovněž pálil na mechanice Sony pouze DVD+RW, s DVD-RW jsem nepořídil. S těmito médii dokázal pracovat pouze Easy CD Creator. Zvláštní.

Malý slovníček

  • DVD-5: jednovrstvé a jednostranné médium DVD s kapacitou 4,7 GB. V současné době vzniká jen minimum filmů v tomto formátu.
  • DVD-9: dvouvrstvé a jednostranné médium DVD s kapacitou 8,4 GB. Na tomto médiu se distribuuje většina současných filmů.
  • On-the-fly: kopírování cédéčka nebo dévédéčka bez mezikopie na pevném disku. Jsou nutné dvě mechaniky, jedna zdrojová, jedna vypalovačka.
  • DVD+R/RW a DVD-R/RW: standardy pro zápis na optická média s kapacitou 4,7 GB. Oba formáty jsou navzájem nekompatibilní, většina vypalovaček umí pouze jeden z těchto formátů. Výjimkou je např. Sony DRU-500A, na níž proběhl test. Na médium R je možný zápis je pouze jednou, na RW vícekrát.

Ve zkratce:

  • program DVDXCopy 1.4
  • zálohování filmů na DVD
  • cena: 99 dolarů
  • koupě: www.dvdxcopy.com

Za poskytnutí licence na testování děkujeme společnosti 321Studios. Pokud máte nějaké zkušenosti s programem, napište nám do diskuse.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,