DVDx: Návrat legendy, nebo krok vedle?

Populární program pro ripování filmových DVD s jednoduchým názvem DVDx byl před dvěma lety ukončen, aby byl v těchto dnech oprášen, vylepšen a obohacen. Co nabízí?

DVDx od společnosti labDV byl dlouhou dobu stálicí mezi nejpopulárnějšími programy pro konverzi DVD filmu do podoby DivX, Video CD či Super Video CD. Vývojem se došplhal až do verze 2.20, po níž byl vývoj zastaven. Nyní k nám přichází v nové síle a s vyšší číslicí 4. Jeho ambicí je zastat pozici univerzálního video konvertoru, přičemž staví na dobrých základech svého předchůdce. Povedlo se, nebo měl program raději odpočívat v pokoji?

Jednoduchost zůstala zachována

DVDx byl vždy označován za velice jednoduchý, ale přitom značně účinný kus softwaru. To zůstalo v jeho nové verzi zachováno. Vše se tak odehrává v jediném okně, které nabízí obrazovku náhledu zdrojového videa a pak sadu tlačítek a rozevíracích menu pro výběr způsobu konverze a výstupu. Možnosti náhledu jsou velice omezené, přestože obsahuje náhled videa, audia i titulků naráz, a chybí zde např. celkem očekávatelný jezdec pro posun ve snímku, takže orientace ve videu je horší.

sshot-1.png 
Zatím prázdné okno.

Chcete-li ripovat film z DVD, pak je třeba zvolit zdroj v podobě mechaniky a média v ní. Jakkoli to zní jednoduše, ne vždy se to povede a úspěšnost načtení zdroje z DVD se ukázala zhruba 80% (pouze malý vzorek 10 DVD, z nichž se načetlo 8). Na uživateli je ještě výběr konkrétního titulu, audio stopy a případně i titulků.

sshot-2.png 
Konverze videa s náhledem.

Pohrát si samozřejmě jde i s podobou výstupu, což se týká pro jakýkoli jiné video, které do programu vložíte (nikoli pouze DVD). Na výběr máte dlouhou řadu video formátů, kde nechybí ani ty pro přenosná zařízení – MP4, PSP, 3GP a další. Z aplikace se tak stává univerzální převodník videa. Výběr kodeků nabídne další možnosti pro volbu videa i audia. Upravovat se dá v určité míře i rozlišení a datový tok snímku volbou jedné ze tří možností kvality videa. Vlastní určení těchto parametrů vás zde bohužel nečeká.

sshot-3.png 
Chudé nastavení.

Jak pracuje?

DVDx 4.0 je postaven na opensourcových kodérech MEncoder, FFmpeg, x264 a vpxenc, přičemž uživatel si může svobodně zvolit ten, který bude používat. Při průběhu převodu je možné nastavit i náhled na film, což samozřejmě výrazně celou konverzi zpomaluje. Ta sama o sobě není nijak zářně rychlá, přičemž program k tomu ještě nabízí možnost provádění více operací zároveň.

job-manager.jpg 
Více procesů naráz.

Pokud tedy nebudete potřebovat výpočetní výkon po delší dobu (např. přes noc), je možné nastavit několik úkolů a nechat počítač, ať se s tím nějak popere. DVDx je navzdory drobným nedostatkům stabilním a užitečným nástrojem, který však svou snahou o zacílení na méně náročného uživatele nedodává možnosti pro detailnější nastavení konverze. Nějaký výrazný kvalitativní skok oproti starší a dva roky mrtvé verzi není příliš patrný. Toto z mrtvých vstání tak zejména v čase blížících se Velikonoc nikoho příliš neoslní.

stáhnout program DVDx 4.0 Licence: freeware, 34 MB
Autor: labDV
Web programu: www.labdv.com


Diskuze (4) Další článek: Ubuntu Unity: bezplatný a trošku horší Mac OS X [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,