DVD+R DL: vypalujeme na dvě vrstvy v praxi

Vypalování na dvouvrstvá média se stává stále dostupnější. Roste počet mechanik, které zvládají formát DVD+R DL, ceny médií se snižují a brzy se objeví i jiné značky než Verbatim. Kromě toho už za chvíli můžeme očekávat mechaniky s podporou formátu DVD-R DL.

Související odkazy

Slovník
DVD
ovladač
USB

Katalog produktů
Optické mechaniky

Dvouvrstvá média jsou v současné době zatím jedinou dostupnější možností, jak dostat na optické médium více dat než standardních 4,7 GB. Vedle standardu DVD+R DL se brzy objeví také DVD-R DL, který již byl přijat DVD forem (4x). Zatímco mechaniky s podporou DVD+R DL jsou již na trhu delší dobu a je jich poměrně dost, vypalovačky s podporou DVD-R DL budou v prodeji až začátkem roku, více se pak rozšíří na jaře. Objeví se také mechaniky duální, které budou zvládat oba DL formáty (jednu takovou už testoval server CD-R.cz). Časem pak dvouvrstvé DVD nahradí technologie HD-DVD a Blu-Ray, které jsou již na spadnutí. Ostatně o tom jsme již informovali v dřívějším článku.

Většímu rozšíření formátu DVD+R DL zatím brání vysoká cena médií, ty totiž stojí s daní přes dvě stovky. Přitom jednovrstvá média pořídíte už za nějakých dvacet třicet korun a hlavně jsou dostupná všude, i v hypermarketech. Dvouvrstvá DVD+R v kamenných obchodech běžně k mání nejsou, takže jsme odkázáni na internet. Je také vhodné počítat s delší dodací lhůtou, např. na svou nedávnou objednávku balíčku pěti médií Verbatim jsem čekal deset dnů. Mimochodem, jiná média než Verbatim 2,4x nemáte prakticky šanci sehnat. I když jsou již v prodeji mechaniky se zápisem 4x, stejně budete nakonec vypalovat pouze 2,4x; rychlejší než certifikovaný zápis může způsobit horší čitelnost v místě přechodu na druhou vrstvu. Zápis plného 8,5GB média tak trvá zhruba 50 minut. Když k tomu přidáte případnou kontrolu zápisu, budete zapisovat více než hodinu.

V praxi vypadá vypalování na dvě vrstvy úplně stejně jako na jednu. V programu Nero Burning Rom jsem vypaloval DVD-Video o délce 5,5 GB. Po vložení dvouvrstvého média se ve stavovém řádku zruší zarážka na 4,7 GB a zůstane jen ta na lince 8,5 GB. Po vložení souborů do layoutu proběhlo vypálení pevně nastavenou rychlostí 2,4x. Moje mechanika, externí (USB) Lite-On SOHW-832SX, která byla v době, kdy jsem ji kupoval, jedinou externí na trhu, stejně více neumí. Vypálení proběhlo bez problému, stejně jako následné ověření zápisu tímtéž programem. Na vypálení jsem čekal 31 minut. Následoval test v přehrávači Power DVD na téže mechanice – zcela bez problémů, mechanika neměla naprosto žádný problém se čtením druhé vrstvy.

   
Layout je možné v Neru naplnit takřka dvojnásobně

 


Vypaluje se pouze 2,4násobnou rychlostí

Křest ohněm nastal po vložení do staršího přehrávače Grundig, který se prodával ještě v dobách, kdy DVD±R/RW neexistovaly. Přesto ale vypálená média až na některá DVD+RW čte poměrně dobře. Po vložení DVD+R DL trvala inicializace poněkud déle, ale menu se normálně zobrazilo. Ovšem už chyběla interaktivita, při stištění kurzorových šipek se nepřepínaly funkce menu, resp. přepínaly, ale nebyl vidět rámeček okolo nápisů, který má v menu originální DVD. Když jsem spustil vybranou kapitolu z konce filmu, ukázal přehrávač chybové hlášení No Play; zkrátka druhá vrstva zůstala přehrávači zapovězena.

I vložil jsem médium do přehrávače Panasonic S75, který nikdy neměl problém s žádným vypáleným médiem, ať DVD+R/RW či DVD-R/RW. Jenže dvouvrstvé DVD odmítal přelouskat, neustále se inicializoval, nereagoval na ovladač, až jsem ho musel vypnout a zapnout. Zkrátka fiasko. Zkusil jsem ještě jiný film (tentokrát 7,6 GB), přičemž jsem nastavil Booktype na DVD-ROM místo DVD+R DL, ale výsledek byl tentýž. Bohužel jiný DVD přehrávač jsem neměl po ruce, takže nedokážu posoudit, jak si s médiem poradí. Nicméně věřím, že ty, co mají oficiální podporu DVD+R, si s dvouvrstvým DVD+R DL poradí. Problémy mohou nastat při přechodu na druhou vrstvu, kdy se přehrávání zadrhne; pak je nutné kritické místo manuálně přeskočit. Ale podle toho, co ukázal na vypáleném médiu KProbe, by s tímto konkrétním DVD být problémy neměly; při přechodu na druhou vrstvu nevykazuje médium žádný výrazný počet chyb, obě vrstvy jsou stejně dobře čitelné.

  
KProbe: rychlost čtení, chyby na médiu, údaje o DVD (výrobcem je MCC)

Dalším prubířským testem byla snaha o přečtení média ve skutečně velmi staré mechanice DVD-ROM 6x od Creative Labs, kterou stále mám ještě v počítači; paradoxně si totiž poradí s vypálenými DVD lépe, než daleko novější mechanika Toshiba 8x. A skutečně, zkopírování dat i přehrání v Power DVD se obešlo bez jakýchkoliv problémů. Vím, že provedené testy nejsou nijak komplexní, nicméně několik závěrů lze jistě učinit. Vypalování na dvouvrstvá DVD zatím nemá smysl; nejvýznamnějším minusem je vysoká cena, za jedno DVD+R DL koupíte osm či devět běžných DVD+R či DVD-R. Navíc můžete mít problémy při přehrávání vypáleného DVD filmu ve starším přehrávači.

Vše se ale může změnit během jara příštího roku, kdy se více rozmůže vypalování na DVD-R DL, kdy přijdou rychlejší média a kdy se jejich cena dostane díky konkurenci (na trhu budou již oba typy médií) na rozumnou úroveň. Zatím je ale stále příliš brzy na to, abyste běželi do obchodu a začali shánět mechaniku s dvouvrstvým zápisem; lepší bude počkat si na duální přístroj, který bude umět jak DVD+R DL, tak DVD-R DL a to alespoň se čtyřnásobnou rychlostí.

Diskuze (84) Další článek: Windows obsahují tři nové kritické chyby

Témata článku: , , , , , , , ,