DVD/DivX přehrávač Xoro HSD 415: Nero Digital není od věci

Xoro HSD 415 je klasický levný přehrávač, jenž má alespoň nějakou podporu výrobce. Programátoři Xora to právě dokazují novinkou v podobě podpory kontejneru Nero Digital, který ke kompresi MPEG-4 přidává i komfort známý z DVD-Videa: kapitoly nebo například bezproblémové a čitelné titulky.
Kapitoly článku

ESS Vibratto II – krok zpátky?

Jak jsem již nastínil na začátku, Xoro HSD 415 je jedním z mnoha podobných DVD/DivX přehrávačů, které se dnes vyskytují na trhu. Blíže jej specifikuje i použitý čip ESS Vibratto II. Znalejším čtenářům už je nyní jasné, co zhruba přístroj zvládne nebo nezvládne, jelikož právě čip znamená v této oblasti skutečně mnoho. Moc ale znamená i to, jak je udělaný řídící software. A ten je tentokrát opravdu vychytaný.

Vzhled je spíše klasický

Související odkazy

Slovník
dekodér
DivX
DVD
ID3
JPEG
MP3
MPEG
zoom

Katalog produktů
DVD DivX přehrávače

Předpokládám, že se najdou i tací, kteří ihned tento přístroj zavrhnou, protože ESS Vibratto II už je překonané novějšími a výkonnějšími procesory. Já bych nebyl tak ukvapený, a to i přes to, že nejde o současnou technologickou špičku. HSD 415 je vyladěný přehrávač, který má za docela nízkou cenu co nabídnout. Nejprve se ale podívejme, jak přehrávač funguje v základních oblastech.

Na první pohled

Design přístroje i ergonomie patří k průměru. Pozornost si na druhou stranu rozhodně zaslouží dostupnost černé i stříbrné varianty, což nebývá vždy zvykem. Dálkové ovládání má poměrně dost užitečných tlačítek, reakce na jejich stisk je docela svižná. Motorek DVD mechaniky je čas od času slyšet, zejména pokud jí předložíte poškrábaná média. V této kategorii jsme zvyklí na poněkud méně vybíravé mechaniky, škoda.

Dálkové ovládání patří ve své kategorii k mírnému nadprůměru

Pohled na zadní panel nám napoví, že přístroj disponuje zvukovým 5.1 analogovým výstupem, a tím pádem i příslušným dekodérem. Zde je to Dolby Digital 5.1, DTS je dostupné pouze při připojení k externímu dekodéru pomocí digitálního výstupu.

Docela zaplněný zadní panel

Progresivní obrazový výstup se už pomalu stává běžnou součástí přehrávačů, ale VGA výstup lze považovat zatím ještě za nadstandard. Setup nabízí široké možnosti nastavení, vše navíc v češtině.

 

Menu v češtině není nutností, ale potěší

Podpora médií, DVD-Video, fotografie

Jelikož je přehrávač multiregionální, nečiní mu problém přehrát i DVD ze zámoří. Stejně tak je bez potíží akceptován plus i minus formát DVD. 99minutové CD-R bylo také přehráno úspěšně. DVD-RAM však musíme oželet. Neautorizovaná média, tedy na CD a DVD volně uložené soubory ve formátu MPEG-1 a MPEG-2, lze rovněž spouštět, funguje u nich i zrychlené přehrávání, stejně jako u ostatních zdrojů s maximální rychlostí 16x. Zoom máme k dispozici v krocích 1,5x, 2x a 3x. Zejména hodnota 1,5x je užitečná, bohužel je dostupná pouze pro DVD-Video, nikoli pro MPEG-4, kdy lze využít jen zoom 2x, což je špatné.

Práce s fotografiemi je rychlá, zobrazení kvalitní. Využít můžeme několika režimů slideshow, maximální zvětšení je 200%, výřezem lze posunovat. Nicméně zvětšena je zřejmě pouze již fotografie s upraveným rozlišením, a ne s originálním. Proto je při zoomu obraz mírně rozmazaný. Přístroj akceptoval i JPEG v rozlišení 6000 x 4200.

Přehrávání hudby – neočekávaný pokrok

Podpora komprimovaných zvukových formátů je u Xora HSD 415 nebývale široká. Zde vyzdvihnu zejména možnost přehrávat WAV soubory a také hudbu komprimovanou ve formátu MPEG-4. Vše samozřejmě i z DVD médií. Kompletní přehled najdete v následující tabulce:

Formáty zvuku
 MP3 192 CBR ano 
 MP3 192 VBR ano 
 MP3 320 CBR ano 
 MP3 256-320 VBR ano 
 MP3 PRO 80 CBR  jen kompatibilní část 
 MP3 PRO HQ VBR  jen kompatibilní část 
 OGG Vorbis 128 VBR  ne 
 WMA 128 CBR ano 
 AAC 192 CBR ano 
 MP4 192 CBR ano 
 PCM WAV 16bit 44,1 ano 

V menu se setkáme dokonce s ID3 tagy, bohužel vzhledem k známým omezením grafického rozhraní, jež je založeno na čipu ESS Vibratto II, chybí podpora dlouhých textových řetězců. Takže maximální délka zobrazovaného názvu souboru nebo jména písně z ID3 popisku činí jen 14 znaků. Displej přístroje nelze použít jako informační zdroj při přehrávání MP3 souborů, a je tak nutné využívat při procházení adresářové struktury grafické menu na TV obrazovce.

Zrychlené přehrávání zvuku funguje u všech formátů až do rychlosti 8x. Funkce Shuffle bere skladby náhodně z celého disku (i z různých adresářů), nicméně při přechodu na další skladbu se objevuje delší časová prodleva.


V následující kapitole si přečtete, jak se přehrávač dokáže vypořádat s přehráváním různých kodeků, více o Nero Digital a nechybí ani závěrečné zhodnocení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,