DVD/DivX přehrávač SIGMATek XM-400 Pro: až na pokraj možností

Od tuctu ostatních se liší podporou SACD a DVD-A. Jinak celkem klasika. Tedy až na to, že je nejlepší!

Související odkazy

Slovník
AVI
čip
dekodér
DivX
DVD
font
komprimace
MP3
MPEG
MPG

Databáze znalostí
kategorie Domácí kino
kategorie Video, DivX

Katalog produktů
DVD DivX přehrávače

Jelikož už jsme tu měli mnoho velmi podobných přehrávačů založených na stejném čipu MTK1389, nebudu se tomu dnešnímu věnovat tak obšírně, jako vždy (doporučuji přečíst si recenzi H&B DX-3220 (/h/Domacikino/AR.asp?ARI=118283)). Přesto jsem byl několika novinkami překvapen, a tak přece jenom musím konstatovat, že SIGMATek si pozornost rozhodně zaslouží.

Klasická stříbrná

Design se zrcadlovou úpravou tu už byl mnohokrát. Zda se vám líbí, posuďte sami. Tentokrát tu máme i svítící modrou diodu umístěnou poblíž dvířek mechaniky (zevnitř). Ta osvětluje logo DivX uprostřed předního panelu. Nemusíte se bát, svítí tlumeně a nevěřil bych, že to někdy řeknu – vypadá to efektně. Navíc v menu se dá tahle fajnovost vypnout.

Tichá mechanika

DVD mechanika je velmi tichá, přitom rychlá a oplývá výbornými schopnostmi čtení všech různých médií. Pravděpodobně úplně nejvíce se dnes budu rozplývat nad dálkovým ovladačem.

Podporou vysoce kvalitního SACD a DVD-A se snaží tento model zasáhnout i do řad audiofilů, byť těch méně majetných. Ale sebelepší přehrávač s nechutnou plastovou napodobeninou dálkového ovladače už leckoho odradil. SIGMATek XM-400 Pro má ovšem zatím to nejpovedenější dálkové ovládání ze všech levných přehrávačů, které jsem měl v ruce. Vzhledově jako by patřil do jiné třídy. Má dostatek funkcí, tlačítka jsou poměrně logicky uspořádaná a přístupná. Ve tmě jemně světélkují. Prostě paráda.

Spousta funkcí, dobré možnosti nastavení

Menu je kompletně v češtině a možnosti různého nastavování jsou tradičně široké a to i vzhledem k funkcím, které SIGMATek má: dekodéry prostorového zvuku Dolby Digital 5.1 a DTS 5.1, včetně užitečného Dolby Pro Logic II, který simuluje prostorový zvuk a nabízí několik různých režimů.

 

Zůstaneme-li ještě chvíli u zvuku, všimneme si i důležitých předvoleb pro nastavení zpoždění jednotlivých kanálů a jejich hlasitosti. Určitě by se ale hodilo i zvukové prověření zapojení a nastavení kanálů, známý Test tone. Ten však chybí. Za mírně nedoladěnou lze považovat i položku Zpoždění kanálů, jelikož je přístupná pouze, pokud jsou zapnuty všechny kanály. Pokud bude vypnutý výstup na subwoofer, máte smůlu. Jde celkem o drobnosti, protože jinak si nastavíme opravdu mnoho vlastností, jak pro obraz, tak pro zvuk. Kompletní nabídkou vás provede podrobný a názorný tištěný český manuál.

Souborové menu pozná i OGG

Souborové menu, které využíváme k prohlížení fotek a přehrávání hudebních a video souborů, je opět klasické made by MTK (přístroj řídí čip MTK1389EE). Takže celkem čitelné, se zobrazením názvů souborů oříznutými na 14 znaků a se zkomolenou češtinou. Testovaný přístroj reagoval na příkazy opravdu svižně a v menu se pracovalo naprosto pohodlně. Žádné zdlouhavé čekání ani při prohlížení větších fotografií.

Při listování MP3 soubory se k naší škodě nezobrazují ID3 informace. Na rozdíl od podobných přístrojů dokáže XM-400 Pro přehrávat i OGG soubory. Zatím však dosti krkolomně: v souborovém menu jsou zobrazeny, ale pokud je spustíte, objeví se hlášení o nepodporovaném formátu. Avšak pokud stejnému OGG souboru změníte příponu na AVI, je již spuštěn a přehrán. Pokud máte na disku i WAV soubory, v menu se s nimi nepotkáte. Výborná je i možnost zobrazit všechny soubory ze všech složek na CD/DVD současně v souborovém menu a aplikovat na ně kupříkladu náhodný výběr.

Pokud si na CD nebo DVD s MP3 hudbou vytvoříte určitý systém, obejdete se při poslechu i bez zapnuté televize. Bohužel efektní modré písmo displeje je na dálku špatně čitelné, a tak zřejmě na číslo adresáře nebo souboru vůbec neuvidíte.

DVD? Nedá se už mnoho zkazit

Co se týče standardního DVD-Videa, disponuje přehrávač všemi potřebnými funkcemi a má i něco navíc. Zobrazí podrobné informace o disku, stejně jako přehraje disky z jiných regionů. Úplně nová je funkce virtuální klávesnice – na obrazovce promítne stylizovaný ovladač se základními funkcemi které lze ovládat velmi podobně jako na počítači, přičemž na pozadí dále běží film. Pro mě šlo však celkem o zbytečnou záležitost.

 

Zrychlení přehrávání končí na hranici 32x, k dispozici je zpomalené přehrávání vpřed i vzad, krokování nebo opakování určité oblasti filmu ve smyčce. Zoom nabízí kroky 2,3,4,1/2,1/3,1/4x, což je lepší průměr.

DivX, XviD a titulky

Zvolna přejdeme k přehrávaní MPEG-4, konkrétněji DivX a XviD. Avizována je podpora DivX Pro, v komprimovaném videu tedy mohou být použity b-framy, GMC i QPEL, i když XviD má stále potíže s Packed Bitstream, který nesmí být při tvorbě videa zapnutý. Většina DivX a XviD souborů jde přesto spustit bez potíží. Kromě toho samozřejmě nečinní potíže ani MPG, M2V nebo VOB soubory.

 

Ovládací funkce jsou převážně stejné jako u DVD-Videa. Na obrázcích je patrné, jak je na tom SIGMATek s titulky. Čeština je v pořádku (i když pouze Windows 1250). Titulky musí být ve formátu SRT a musí mít stejný název jako video soubor. Jsou příjemně nízko při spodním okraji a mnohá konkurence by se mohla v tomto smyslu přiučit.

Ku prospěchu je tentokrát i orámování fontu titulků černou barvou a ne vždy se konkurenci daří zobrazit 3 řádky textu, kdežto zde to jde. Widescreen je dostupný i pro MPEG-4. Po stránce obrazu je testovaný přehrávač znatelně lepší, než konkurence v této kategorii – použité DA převodníky mají rozlišení 108MHz/12bit v režimu progressive scan.

Novodobé audio – má to vůbec smysl?

Zamyslím-li se nad schopností přehrávače interpretovat SACD i DVD-A, dojdu k tomuto závěru: Jistě je dobré, že podporovány jsou oba konkurenční formáty. Přesto, většina uživatelů bude zastávat názor, že je vůbec nepotřebuje. Dobré CD-DA nebo hudební DVD hraje skvěle. Jak na čem samozřejmě, a taky podle toho, jakou práci odvedli ve studiu při jeho výrobě. Přesto, na trhu je pár „použitelných“ titulů, které mají část záznamu právě v některém z těchto „advanced“ formátů. Věřte, že pokud si některý z nich koupíte, budete po čase trpět myšlenkou, že o něco přicházíte.

SIGMATek XM-400 Pro je prezentován jako levný přehrávač, který by se měl rovnat s dražšími značkovými soupeři. Nicméně myslím si, že spojení levný a pro audiofily je protimluv. Zůstaňme u toho, že jde o výborný přehrávač ve své kategorii.

Měl jsem možnost vyzkoušet jak SACD, tak DVD-A disk. Pominu-li, že SACD má lehce nedoladěné ovládání (například nefunguje tlačítko skok na další stopu, musí se použít kurzorové klávesy), dostanu se k hlavnímu úskalí. Aby bylo vůbec možné poznat rozdíl, je třeba vlastnit velmi kvalitní zbývající části zvukové sestavy. A tady se bavíme o položkách značně přesahujících 20 000 Kč (zejména reproduktory).

Zvukové DA převodníky jsou k dispozici s rozlišením 192kHz/24bit, což je naprosto dostačující. Zajímavé bylo srovnání kvality zvuku dekódovaného přímo v přehrávači se zvukem dekódovaným v receiveru (Denon AVR-1604). Rozdíl nebyl nijak drastický, což hovoří ve prospěch SigmaTEKu.

Kolik už bylo mrtvých králů?!

Není tomu dlouho, co jsem poměrně dobře hodnotil přehrávač H&B DX-3220. SIGMATek přidal něco málo funkcí, má tišší mechaniku, dobré dálkové ovládání a podporuje navíc SACD i DVD-A. Snaží se i o kvalitní obrazový a zvukový výstup. To mu stačí na to, aby předchozí, nikoli špatný přehrávač, předběhl. A tak se ptám: “Dostane ještě někdo z čipu MTK1389 více?”

Přístroj zapůjčila firma Acomp (http://www.sigmatek.cz). Současná cena je 4990 Kč včetně DPH.

Diskuze (146) Další článek: Internetem se šíří obrovskou rychlostí nebezpečný červ MyDoom.AG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,