DVD přehrávače se zabudovanou cenzurou míří na trh

V USA se začínají prodávat DVD přehrávače, které umí z filmů vystříhat nahaté scény, ztišit zvuk místo sprostých slov nebo omezit násilí. Schválně, co si myslíte, že se dá vystřihnout třeba z ryze dětského filmu Spy Kids?

My se tady staráme, jestli má DVD přehrávač možnost vypnutí Macrovison nebo regionů, v USA uvažují naopak o výrazně větším omezování. Cílovou skupinou zákazníků jsou rodiče, kteří chtějí omezit míru násilí a sprostých slov, které budou proudit na jejich potomstvo.

Zatím se jednalo jen o chystanou aktivitu bez masovější podpory trhu, nyní ale rozsáhlá obchodní síť Wal-Mart a Kmart plánují dle serveru SFGate, uvést podobný DVD přehrávač do prodeje. Přehrávač by měl nést značku Thomson a pokud bude úspěšný, je možné že bude nabízen i na dalších trzích. Jeho cena bude 79 dolarů.

Princip úpravy filmů není založen na průběžné analýze filmu, jako třeba titulků nebo přílišného množství tělové barvy. Firma ClearPlay to dělá velmi mazaně. Průběžně totiž analyzuje a označuje vydávané DVD tituly a informace o tom co a kde vystřihnout ukládá do databáze. V současné době je takto zaevidováno přes 500 titulů a další přicházejí.

Jako příklad je uváděna scéna z Terminatora 3, kde Arnold přistane uprostřed pouště viditelně bez spodního prádla, vstane a odchází do baru. Upravená verze neukáže Arnolda jako ho bodybuilding stvořil, ale až záběr přes jeho rameno, jak míří k baru.

Na webu ClearPlay můžete procházet seznamem monitorovaných filmů a dívat se, co a jak se tam omezovalo. Zásah cenzora postihl i takové nevinné filmy jako Sám doma, oba Harry Potterové nebo Dr. Doolittle (že by vystřihli ovce, co je bolí zadečky?). Na druhou stranu by mne skutečně zajímalo, co zůstalo z takových filmů jako Policajt z Beverly Hills (fuck za každým druhým slovem) nebo Kruh (co chtějí stříhat na hororu? Dle všeho odstranili hlavně sprostá slova). Už jsem takto jednou zažil v letadle sestříhanou bondovku Golden Eye, kde byly vystříhány v podstatě všechny akční scény a nechali tam jen mluvení. Celý film měl tak asi jen 45 minut, ale účel splnil, všichni v letadle u něj usnuli.

Paradoxně hlavní vlna nespokojenosti proti ClearPlay míří od hollywoodských studií a zejména asociace režisérů, kteří podobná omezení pokládají za nedovolené zásahy do uměleckého díla. V současné době se také proti ClearPlay vedou soudní spory na toto téma.

Pochopitelně, kdo cenzuru nechce, přehrávat si nekoupí, je ale mezi čtenáři nějaký rodič, který by do podobné věci šel?

Diskuze (45) Další článek: Netsky.Q chystá na dnes útok proti výměnným sítím

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,