DVD mechaniky pro PC neumí DVD audio

Znepokojující zprávou pro majitele DVD mechanik může být fakt, že současné DVD mechaniky neumí formát DVD audio.
Znepokojující zprávou pro majitele DVD mechanik může být fakt, že současné DVD mechaniky (ATAPI i SCSI verze, stolní 5,25" verze i notebookové) neumí formát DVD audio, který je DVD obdobou zvukového formátu CD audio, který známe jako běžná zvuková cédéčka. Pro přehrání DVD audio formátu nezbývá než koupit klasický audio či audio/video DVD přehrávač, ovšem za několikanásobek ceny počítačové 5,25" verze.

Živě komentuje: Pro oživení paměti si připomeňme, co vlastně DVD audio formát umožňuje. Největší předností oproti CD audio je zvuková hloubka až 24 bitů (teoreticky až 144 dB odstup signálu od šumu) a vzorkovací frekvence až 96 kHz. CD audio má jen 16 bitů (96 dB) a vzorkovací frekvenci 44,1 kHz. Celkově je zvuk skvěle prokreslený, ovšem nejvýraznější rozdíl je ve výškách, které jsou daleko čistší a lze je srovnat s výškami z vinylů.

Jedním z důvodů může být právě vysoká kvalita výstupu, která vyžaduje vysokou čistotu napájení i kvalitní a drahý D/A převodník. Ani jedno v podmínkách PC není možné. Ve vnitřních prostorách počítače je vysoká úroveň rušení (zdroj šumu) a napájení není filtrováno s kvalitou, požadovanou pro audio přístroje. Ono je to leckdy znát i u zvukových karet nebo CD-ROM mechanik při přehrávání CD audio. Z mechaniky by musel být audio signál veden digitálně mimo vlastní počítač a D/A převodník by musel být venku. To by stálo nemalý peníz.

Cena D/A převodníku může být právě druhým důvodem, proč mechaniky neumí DVD audio. Dá se sice argumentovat falešnou skromností, že by nám přece stačila JEN CD kvalita výstupu, ale to bychom si místo DVD audio mohli rovnou koupit CD audio. Kdo si DVD audio koupí, ten velmi dobře ví, proč to dělá, a vyžaduje právě vysokou kvalitu.

A co že vlastně DVD mechaniky pro počítač umí? Klasicky číst DVD-ROM (datový formát na lisovaném médiu), DVD-R (DVD obdoba CD-R), DVD-video (filmy), CD formáty CD-ROM, CD-ROM XA, CD-Text, CD-I, Photo-CD, Video CD, CD-R, CD-RW a CD audio (též CD-DA).

Podle mě mechaniky schválně neumí DVD audio, aby se výrobci vyhnuli všem problémům. Spoléhají se na to, že skutečný audiofil neposlouchá DVD z počítače, ale z poctivé věže z komponent, včetně DVD audio přehrávače. Stejně DVD audio tituly ZATÍM v Čechách moc k vidění nejsou. Ovšem jen zatím.

Diskuze (12) Další článek: Nejčastější chyby tvůrců webových stránek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,