DVD do kapsy: recenze přenosného DVD přehrávače Panasonic DVD-LV65

Máte plno filmů na DVD a chcete si je přehrávat na služebních cestách, dovolené nebo cestou do práce? Pak sáhněte hodně hluboko do peněženky a pořiďte si malý přenosný DVD přehrávač velikosti discmana, který zvládá přehrávat i audio cédéčka, MP3, filmy MPEG4 a to i z paměťových karet SD.
Kapitoly článku

Pokud budete chtít poslouchat zvuk přímo z přehrávače, budete se muset spokojit pouze s mono reprodukcí a velmi nízkou kvalitou, která postrádá jakýkoliv basový základ, ale to je snad jasné. Reproduktor je umístěn v pravém horním rohu přehrávače a deaktivuje se, pokud přehrávače zavřete.

Přenosný přehrávač Panasonic plnohodnotně supluje běžný stolní verzi, má vše, co potřebujete včetně dálkového ovládání. Pokud je používáte doma, připojíte ho k televizoru a případně receiveru, pokud si ho budete chtít vzít s sebou, jen připojíte baterii a jdete. Po návratu zpět jen zapojíte přes adaptér do zásuvky, připojíte oba kabely a můžete sledovat dál. Prosté a pohodlné. Jediné, co může vadit, je vkládání filmu do mechaniky, protože je nutné otevřít displej.

Jeden film zvládne

Přehrávání DVD vydrží při standardně nastaveném jasu displeje dvě a půl hodiny, na jedno nabití tak zvládnete v pohodě celý film. Dobíjení trvá zhruba stejnou dobu, nicméně je zvláštní, že dioda dobíjení nesvítí při zapnutém přístroji. K přístroji lze dokoupit i speciální 6000mAh baterii, která je velká jako základna přehrávače; stojí ale 7495 korun s daní. S ní by měl přístroj vydržet zhruba dvojnásobek času. Koupit si můžete i levnější baterii 3600 mAh, která stojí 3995 korun, která má tvar jako standardně dodávaná 2000mAh baterie, jen je o něco větší.  

   
Standardní baterie s kapacitou 2000 mAh --- Uchycení baterie zespodu --- Uchycení baterie zboku

Kromě přehrávání DVD zvládá přístroj také přehrávat běžná audio cédéčka a cédéčka s hudbou MP3. MP3 přehrávač umí pracovat s playlisty, nemá problém s adresáři, jen české znaky mu činí potíže, takže pozor na ně. Při přehrávání si můžete zobrazit na celé obrazovce seznam písniček, případně sledovat jen přehrávání aktuální. Většinou ale budete používat sluchátka (konektor pro ně samozřejmě nechybí) a přístroj v zavřeném stavu – zde Panasonic dobře supluje běžný MP3 přehrávač a discmana.

Obrázky a hudba z paměťových karet

Přístroj má ale ještě jednu specialitku, a tím je vestavěné SD přehrávač. Kartu SD jednoduše zasunete do slotu po pravé straně displeje a z menu vyberete, zda si chcete prohlížet obrázky JPEG (musí být nahrané v rootu, jinak je přístroj nenajde), přehrávat MP3 (zvládá i AAC), filmy s kompresí MPEG4 nebo hlasové poznámky např. z digitálního záznamníku. Bohužel, z SD karty umí přehrát pouze MP3 soubory vytvořené speciálním programem Panasonic Media Manager, běžné soubory MP3, které mám na disku, nezvládnul.

Konkurence je levnější

Panasonic DVD-LV65 je skutečně zajímavý přístroj, který je nejen hezký po stránce designu, překvapí ale i svou funkčností. Jen je otázkou, zda si jej skutečně za 34 995 korun může koupit každý. Za tu cenu máte docela dobrý notebook s DVD mechanikou, který DVD přehrává na podstatně větším displeji, který zvládne přehrát i DivX, MP3, audio cédéčka, ale dá se na něm i pracovat. Výdrž na baterii při přehrávání bývá shodná, jediné, co notebooky nemívají, je digitální výstup 5+1 a dálkové ovládání, ale to se dá také přežít.

    Přehrávač právě přehrává
film - pětipalcový displej je malý, ale pro občasné sledováná stačí

Poznámka: Bohužel, notebook nemůže pro přehrávání DVD využít televizor, protože přehrávač odmítne přehrát DVD na počítači s aktivovaným TV výstupem. Zkoušel jsem to ve WinDVD, PowerDVD i Windows Media Playeru, všechny ohlásili kolizi s autorskými právy.

Ačkoliv je přehrávač LV65 špičkové zařízení, které se mi na první pohled líbilo a se kterým jsem se jen těžko loučil, pro běžné použití zkrátka není. Koupí si jej nadšenci, kteří musí mít doma všechny novinky značkových výrobců. Ostatní zůstanou při zemi a koupí si přenosný DVD konkurence – sice ne s tolika možnostmi, ne tak hezkým designem a kompaktní velikostí, ale zato poloviční cenou. Příkladem budiž o něco větší přehrávač Mustek PL 207, který za patnáct tisíc zvládne téměř totéž, má sedmipalcový displej a jediné, co mu chybí, je vestavěná čtečka karet SD.

Parametry

  • Přenosný DVD přehrávač Panasonic DVD-LV65
  • Zapůjčil: Panasonic ČR
  • Rozměry: 232 x 173,5 x 30,7 mm
  • Hmotnost včetně baterie: 1,2 kg
  • Displej: 5", 11 x 6 cm, TFT, aktivní
  • Zvuk: mono reproduktor, analogový i optický digitální výstup, sluchátka
  • Výstup na TV: kompozitní (cinch)
  • Podporované formáty: DVD, VCD, AA3, MP3, JPEG, MPEG4
  • Média: CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD-RAM
  • Cena: 34 995 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,