Dvakrát NV40: Recenze GeForce 6800 Ultra a GeForce 6800

Nedávno jsme vám přinesli recenzi Radeonu X800 Pro a nyní se konečně do ČR dostaly první karty s čipem NV40. Na recenzi jsme získali hned dva modely – GeForce 6800 Ultra a slabší, ale levnější GeForce 6800. Obě dvě i Radeon X800 Pro jsme podrobili mnoha herním i teoretickým testům, srovnali s předchozí vlajkovou lodí GeForce FX5950 Ultra i se současnými cenově dostupnými kartami – Radeonem 9800 Pro i GeForce FX5900 XT.

Závěrečné hodnocení

Stejný zážitek jako u Radeonu X800 Pro se opakoval i s GeForce 6800 Ultra. Jde o výjimečně výkonnou kartu, přesněji o to nejvýkonnější, co nám zatím přišlo do testlabu. Výkonový skok oproti předchozím generacím je obrovský, tentokrát se však nejedná pouze o navýšení hrubé síly. NV40 přináší i Shader Model 3.0 a i přesto, že hry pro něj nějakou chvíli ještě nebudou, je to minimálně od NVIDIA chytrý tah, protože tak nabízí vývojářům možnost zkoušet nové shadery na jejím hardware a ti na něm mohou vyvíjet nové hry. Samozřejmě to působí také dobře marketingově mít ten nejvyspělejší čip. Anti-aliasing, anisotropní filtrování i vysoké rozlišení, s tím vším si alespoň Ultra verze poradí, škoda jen zhoršení kvality filtrování oproti předchozí GeForce FX. Ale na druhou stranu si optimalizované anisotropní filtrování budeme moct zapnout více případech.

Na druhou stranu, řešení ATI má také své klady. Je to především rychlost v současných hrách, kompaktní rozměry karty, dobře navržené a tiché referenční chlazení a menší nároky na napájení. Rozhodovat ale bude samozřejmě poměr cena výkon a jak to bude, ukážou až následující týdny, kdy přestane být o nové čipy nouze.

Inno3D GeForce 6800 Ultra 256 MB

Samotná karta od InnoVISION ničím nezklamala, ale také ničím výrazně pozitivně nepřekvapila. Inno3D dodrželo jako většina výrobců referenční návrh NVIDIA a karta je provedená kvalitně. Inno3D už dávno není pověstný "šunt s rozmazaným obrazem", dokonce i u levných modelů MX4000 a FX5600 jsem si ověřil, že na výstupních filtrech se už nešetří. Od svých středně drahých karet přidává Inno3D také pěkný balík softwaru, v tomto případě hlavně třícédečkovou hru Commandos 3. Karta je to opravdu skvělá a nebýt hluku chladiče, tak takřka dokonalá, protože dva molexy i rozměry se dají prominout. Takto možná přijde ke slovu náhrada chlazení, naštěstí jsou díry kolem GPU pro waterblok připraveny.

Klady

  • výkon v současných hrách
  • výkon ve vysokém rozlišení i s anti-aliasingem
  • shader model 3.0, technologie
  • přetaktování
  • solidní příslušenství
  • dva DVI-I výstupy

Zápory

  • hlučnost chladiče
  • rozměry a hmotnost karty 
  • nároky na napájení

Doporučená EU cena s DPH:  19 416 Kč
EU cena s DPH v nejmenovaném internetovém obchodě:  17 660 Kč

 

Leadtek WinFast A400 TDH (GeForce 6800) 128 MB

U GeForce 6800 tak trošku nevím, jak hodnotit. Pokud by karty GeForce 6800 stály původně ohlášených 299 USD (asi 8 000 Kč) byla by to bezkonkureční karta v poměru cena/výkon. Podle mých posledních informací se však cena tohoto modelu bude pohybovat okolo 9 000 Kč bez DPH (necelých 11 000 Kč s DPH).

Co se týče samotné karty od Leadteku, tak když pomineme některé potíže způsobené tím, že jde o předvýrobní vzorek (proto také nemůžu hodnotit přetaktování), jde o tradičně vysoce kvalitně provedenou kartu s důrazem na robustní chlazení a tentokrát i neotřelý design působící luxusním dojmem. Vybavení karty je vynikající, hlavně čtyři aktuální plné hry potěší asi hodně případných kupců. Chladič mohl být tišší, ale není to tak strašné.

Klady

  • výkon v současných hrách
  • shader model 3.0, technologie
  • luxusní vzhled 
  • 4 plné hry
  • měděný pasív

Zápory

  • rozměry a hmotnost karty 
  • nízký takt pamětí 
  • výkon ve vysokém rozlišení s anti-aliasingem 

Při psaní článku, resp. jeho teoretické části, jsem čerpal z těchto materiálů:

Za zapůjčení grafických karet Leadtek, Inno3D, MSI a vlastně i ASUS děkujeme společnosti:

Mé hlavní poděkování však nepatří společnosti Levi, ale mé úžasné přítelkyni Monice, která vytvořila všechny grafy v této recenzi a udělala tak asi nejdůležitější činnost z celé tvorby za mě.

Jak jsem slíbil dříve, dávám k dispozici veškeré (kromě logů utility FRAPS) naměřené výsledky v sešitu Microsoft Excel (XLS), můžete si z něj vygenerovat grafy podle vašich představ. Stahujte zde (14 KB, ZIP komprese): nv40rev_rs.zip

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,