Dva vědci hledají ve starých datech doklady o existenci mimozemských civilizací

Dva vědci pracující pro iniciativu Breakthrough Listen Initiative, zabývající se lovem mimozemšťanů, minulý týden oznámili, že vyvinuli novou metodu ​​pro prohledávání starých dat shromážděných radioteleskopy.

Jejich zjištění, která byla přijata k publikaci v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, by potenciálně mohly zvýšit naše šance na nalezení „výkonných vysílačů“ ve vzdáleném vesmíru.

„Myslím, že na chvíli jsme si uvědomili, že když provádíme pozorování SETI radioteleskopem, jsme citliví nejen na cílovou hvězdu ve středu pole, ale také na oblast oblohy o velikosti Měsíce,“ uvedl spoluautor dotyčné studie Michael Garret.

Přes 140 000 nových objektů

„Další objekty v poli zahrnují hvězdy v popředí a hvězdy v pozadí v naší vlastní Mléčné dráze. Donedávna jsme nevěděli, jak této skutečnosti využít, protože jsme neznali vzdálenost k těmto hvězdám,“ dodal.

Garret a jeho kolega Andrew Siemion však byli pomocí teleskopu Gaia schopni získat mnohem přesnější výsledky. Dosud prošli více než 400 již realizovaných výzkumů naší galaxie a identifikovali přes 140 000 objektů, které předtím nebyly na snímcích pořízených jinými teleskopy zaznamenány.

Mezi těmito skrytými astronomickými poklady byla např. galaktická jádra, rádiové galaxie či interagující galaxie. „Ukazuje se, že kamkoli namíříte svůj dalekohled, zorné pole bude zahrnovat nějaký zajímavý kosmický objekt,“ komentoval to Garrett v rozhovoru pro Vice.

Diskuze (9) Další článek: „Je to ještě dostupné?“ Anatomie jednoduchého podvodu, který nepoznáte ani podle špatné češtiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,