Dva tisíce obrázků

Často se hodí sáhnout po nějakém neohraném cédéčku a obohatit svoji sbírku klipartů o nové obrázky. Což teprve když se jedná o originální české kliparty.
Michal Politzer: Různé kolekce klipartů přidávaných ke grafickým a kancelářským programům mají tu nevýhodu, že je mají všichni, kdo si ten který balík koupili. Proto se vždycky hodí sáhnout po nějakém „neohraném“ cédéčku a obohatit svoji sbírku o nové obrázky. Což teprve když se jedná o originální české kliparty.

Firma Zoner software takovou kolekci nabízí právě pod názvem České kliparty. Na cédéčku jich naleznete více než 2000, a to ve vektorovém tvaru. Pro neznalé terminologie připomínám, že vektorové obrázky lze použít v libovolné velikosti. Kliparty jsou rozděleny do mnoha kategorií, namátkou architektura, doprava, hračky, počítače, vesmír … Vektorová grafika samozřejmě nejsou fotografie, některé obrázky jsou však malířem velmi propracované a na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o nasnímaný diapozitiv – podle tvůrců je ale vše ruční práce! Výhodou českých klipartů kromě neokoukanosti je i česká tematika. Na cédéčku naleznete Národní divadlo v Praze, lokomotivu Českých drah nebo Škodu Octavia.

Obecně zdařilejší jsou neživé předměty. Složka roztomilých živočichů včetně berušky si jistě nalezne příznivce, pestrobarevné kytičky rovněž. Trochu horší je to s lidmi. Postavami z pohádek chtěl snad malíř děti spíše postrašit. Nicméně určitě oceníte barevnost obrázků, nejedná se totiž o žádné černobílé symboly.

Všechny kliparty jsou uloženy jak ve formátu WMF (standardní vektorový formát Windows), tak ve formátu ZMF (nativní formát Zoner Callista).

Součástí jsou i slepé mapy z celého světa, včetně Česka a nového rozdělení do krajů – to může být velmi atraktivní i díky vrstvám ve formátu ZMF. Na cédéčku naleznete i plnou instalaci jednoduchého a šikovného prohlížeče obrázků Zoner Media Explorer (umí více než 40 multimediálních formátů). Výrobce přiložil i šedesátidenní zkušební verze vektorového grafického editoru Zoner Callisto 3 a multimediálního programu Zoner Context 3.0.

Výběr 100 klipartů z tohoto cédéčka naleznete i na CD Computeru v tomto čísle.

kolekce vektorových obrázků České kliparty
Zdroj: Zoner software, Brno
Telefon: (05) 43 25 72 44
Cena: 495 Kč vč. DPH
Parametry: 2187 vektorových obrázků, slepé mapy z celého světa
Zdroj: Computer 22/99
Váš názor Další článek: Chyba v Coppermine procesorech tluče další hřebíček

Témata článku: , , , , , , , , , , ,