Dva monitory ve Windows 98. A co na to MS Office 97CZ?

Jaké jsou zkušenosti s provozem Windows 98 na dva monitory? Prověřili jsme to za vás.
Vždy jsem měl rád dva systémy. Třeba u motorky. Přestane fungovat jedna indukční cívka, přepnete na druhou. V počítači odejde zdroj nebo větrák, automaticky se zapojí druhý. Znásobení komponent systému zvyšuje jeho spolehlivost. Nevím jak vy, ale na kolena mě dostane, když systém nefunguje nebo se chová podivně. Dva monitory ve W 98 by také mohly být další možností v této podivné analogii, ale osobně ji pokládám za jednu z nejrevolučnějších funkcí letošních oken, kdyby…

Instalace druhého grafického adaptéru je dílem okamžiku, AGP karta a PCI adaptér se snášejí bez problémů, alespoň v mém případě ATI 3D Rage Pro a S3 Virge DX-GX PCI. Monitory Sony Trinitron Multiscan 100sx a Multiscan 10ES jsou plug and play, takže není co řešit. Ještě ve Vlastnostech obrazovky povolit druhý monitor a nastavit rozlišení i obnovovací frekvenci. Pak si můžete při restartu na druhém monitoru přečíst zprávu, která se zobrazuje při úspěšné aktivaci druhého monitoru.

Některé programy mohou mít potíže při práci s více než jedním monitorem
Pokud by zavilí nepřátelé Microsoftu tepali například do této funkce a nechali ladem 99 % nepostradatelných věcí pro uživatele, pokládal bych jejich kritiku za seriózní. Znám několik zaručených operací ve W 98, kdy vám při použití funkce dva monitory PC tak zatuhne, až je zatuhlé… AutoRoute Express Europe 98 umístěné v pravém monitoru při kopírování itineráře do Wordu levého monitoru a je konec. Co třeba pro čekající návštěvu pustit vpravo prezentaci v MS PowerPoint a vlevo si dokončit tabulku v Excelu? Chyba lávky. Jednak vlastní prezentace běží stejně na jedničce monitoru a pokud začnete něco dělat na dvojce, tak se přehrávání zastaví. To je moc špatné a nedotažené do konce.

Jenže další věci jsou výzvou pro logistiku vašich sekretářek. Do pravého okna MS Outlook chodí pošta, v levém asistentka píše obchodní dopis. To jsem si dal. Jednak se nové zprávy zobrazují vlevo a musíte je stále přesouvat doprava a tento systém je takový HRYZEC, že se mi počítač zakousl. Nešel vypnout ani hlavním vypínačem, který je SW ovládaný W98, ale musel jsem stopnout UPS.

Je docela možné, že se mýlím a moje konkrétní HW sestava počítače funkci dvou monitorů nesvědčí. I pak bych si dovolil tvrdit, že z hlediska využitelnosti práce např. v MS Office se na výše uvedených příkladech shodneme, že dva jsou vždy lepší než jeden, ale jeden je někdy lepší než dva. Ze všech popsaných zkušeností se v mé kanceláři nejvíce uchytila následující kombinace. Na pravém monitoru Internet Explorer a na dominantním levém jakákoliv rozdělaná práce. Dva ve Windows 98 pro mě zatím znamená jak zálohu, tak omezené rozšíření práce s PC.

Microsoft, patrně si vědom nedotaženosti této funkce, ji ani příliš nepropaguje, protože třeba ve druhém Service Packu pro MS Office by klidně mohly být nějaké parádičky třeba jen zaměřené na odlehčení těžkého dne u počítače. Takový hloupější nápad – průvodkyně Sponka radí kolegyni Sponce na druhém monitoru nebo něco smysluplnějšího…

Diskuze (1) Další článek: Tweak UI: výtečná nastavení pro Internet Explorer (VI.)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,