Notebooky | Asus

Dva displeje a žádná klávesnice: Tak si Asus představuje budoucnost notebooků

Jak by mohla vypadat budoucnost notebooků? To si zkouší představit a otestovat Asus s novým projektem „Precog“, což je notebook, který je tvořen pouze dvěma velkými displeji. Klasickou mechanickou klávesnici byste hledali těžko. Ale není to nic nového, už před osmi lety podobně budoucnost viděl už Acer se svým notebookem Acer Iconia:

Project Precog jsou jednoduše dva spojené displeje, pod kterými se nachází i všechny komponenty jako u běžného notebooku. Pokud toto zařízení používáte standardně jako notebook, slouží horní displej jako displej a na spodním se vykresluje jak virtuální dotyková klávesnice, tak i virtuální touchpad.

Ani touto konfigurací ale nejste omezení. Pokud touchpad nevyužijete, můžete si klávesnici posunout níže a uvolněné místo použít pro zobrazení oken aplikací, které chcete mít při ruce a být tak efektivnější při práci. Nebo celou plochu použít pro kreslení.

Druhým módem je posazení celého zařízení vertikálně tak, že máte dva displeje vedle sebe a pro psaní a kurzor slouží bezdrátová klávesnice nebo myš.

Třetí mód využívá potenciálu 360stupňovému kloubu, díky kterému lze displeje naklonit ergonomicky pro dva uživatele, kteří tak potenciálně mohou pracovat společně na jednom počítači nebo sledovat odlišný multimediální obsah a podobně. Čtvrtý mód zahrnuje ploché rozložení displejů proti sobě, což může dobře sloužit třeba při nějaké multiplayerové hře dvou hráčů sedících proti sobě.

Asus se chlubí tím, že displeje jsou schopné automaticky rozpoznávat prsty nebo stylus a automaticky přizpůsobovat grafické rozhraní. Součástí zařízení je i Intel Movidius VPU (Visual Processing Unit) pro akceleraci umělé inteligence a nechybí podpora Cortany nebo Alexy od Amazonu.

Diskuze (15) Další článek: Jste závislí na telefonu? Dejte si na něj nálepku, prý to pomáhá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,