Google | Google Workspace | G Suite

Důležité otázky a odpovědi ke končícímu „Gmailu na vlastní doméně“. Google pro jednotlivce a rodiny něco chystá

Oživeno 6. dubna | Google posunul veškeré termíny o měsíc, definitivní konec G Suite legacy free tedy nebude 1. května, ale až 1. června 2022.


Po 16 letech letos definitivně skončí služba G Suite legacy free edition (dříve známá pod názvem Google Apps for Your Domain). Díky ní si mohl každý zdarma zaregistrovat googlovský účet s vlastní doménou, tj. adresa nekončila na @gmail.com. A jako bonus mohl s jedním účtem spravovat nezávislé schránky pro až deset uživatelů.

Služba již skoro 10 let nejde zaregistrovat, ale dosavadním uživatelům zůstala. Jenže minulý týden Google oznámil, že G Suite legacy free edition ukončí 1. června 2022 a uživatele převede na placené účty Workspace. To vyvolalo určitou paniku, firma proto upřesnila některé informace, které jsme dříve nevěděli.

Co dělat po 1. červnu2022?

Google doporučuje, aby administrátoři převedli účty na placené tarify Workspace. Jejich ceny startují na 5,20 € na uživatele měsíčně (tarif Business Starter s 30GB úložištěm). V prvním roce teď dává 50% slevu. Upgrade na Workspace lze provést už nyní a až do července bude tarif zdarma.

unnamed2.png
Převod účtu G Suite na Workspace. Dočasně je zdarma, pak s 50% slevou, pak za plnou cenu

Pokud administrátoři nebudou reagovat, Google po 1. červnu automaticky převede účty G Suite legacy free edition na nejvhodnější tarif Workspace. Kdo nevyplní platební údaje, bude moci Workspace používat až do 1. srpna 2022. Jestli po tomto datu nezaplatí, účty se „zmrazí“.

Co se zmraženým účtem?

Předně – Google slibuje, že neodstraní žádná data. Hlavním omezením bude to, že v tomto období nebude možné přijímat ani odesílat e-maily, používat Kalendář, Meet ani Disk. Nadále ale bude možné se přihlašovat na weby, používat YouTube, neztratí se ani nákupy z Google Play pro Android.

Prvních 60 dní po zmražení může administrátor přes Google Takeout exportovat veškerá data a přenést je jinam. Poté bude export podmíněn zaplacením za Workspace.

Lze přejít na bezplatný Gmail?

Momentálně ne, resp. vede k tomu oklika přes registraci účtu na Gmailu a přesměrování z jiných poštovních serverů, které spojíte s MX záznamy vaší domény. Viz například Kubův návod k nástroji ImprovMX.

Samotný Google ale uvádí, že ještě před 1. červencem 2022 nabídne způsob, jak účty převést na bezplatnou alternativu. Detaily neznáme, ale teoreticky migruje účty z vaší domény na klasický @gmail.com s tím, že zachová veškeré dřívější nákupy v Google Play a snad i různá nastavení. Uživatel si tak bude muset zvyknout na novou adresu a nebude mít k dispozici administrátorskou konzoli pro správu více účtů.

Nová nabídka pro nefiremní uživatele

Placené tarify Workspace jsou od základů koncipovány pro firemní využití. G Suite legacy free edition ale využívalo i mnoho běžných uživatelů, protože zkrátka chtěli Gmail s vlastní doménou a možnost na jednom místě spravovat účty celé rodiny. Pro takové Google chystá alternativu.

Neznáme její podobu, pravděpodobně ale půjde o levnější „rodinný“ tarif Workspace pro skupiny maximálně 10 uživatelů. Google zatím pouze publikoval formulář, do něhož se zájemci mohou zaregistrovat. Později dostanou přesnější instrukce či individuální nabídky.

Oživeno: V administrátorské konzoli se budou současní uživatelé muset zapsat na čekací listinu nové bezplatné služby do 1. června. Kdo to neudělá, nabídku nedostane. Kdy se nový bezplatný tarif objeví, ale zatím nevíme. Jakmile se tak stane, uživatelé budou mít 60 dní na to, aby přešli buď na něj, nebo na placenou verzi Workspace.

Diskuze (37) Další článek: Dlouhodobě infikovanou zlomeninu vyléčili lékaři staletou metodou pomocí virů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,