Duhových 533 MHz

Intel před nedávnem vypustil do světa své procesory s FSB sběrnici tikající na 533 MHz. Ve stejné době se objevily i čipsety podporující novou sběrnici. Není jich málo: i845E a G, SiS 645 DX a trochu vzdálenější VIA P4X333. My jsme se zaměřili na nové čipsety od Intelu. Právě tento čipset se nachází v nové desce od ASUS - P4B533, která zaujme široké množství uživatelů.
 

ASUS P4B533 je po všech stránkách dokonalá deska. Je synonymem kvality, přetaktovatelnosti, skvělého desginu a bohatého vybavení. Každý si vybere, protože je mnoho verzí této desky - verze bez grafiky, s grafikou, s IEEE1394 atd. Každá verze už ale standardně podporuje USB 2.0, což je velký krok kupředu.

Velmi příjemné jsou featurky jako Q-fan (software regulující rychlost otáček chladiče procesoru), dále snadná flashovací procedura (EZ Flash), při které nemusíte bootovat do jakéhokoliv systému. Pro fajnšmejkry ASUS připravil možnost editace loga, které se zobrazuje místo POSTu. Pokud si pořizujete verzi s grafikou, tak ještě musím připomenout, že lze dokoupit i TV-out.

Nemůžu zapomenout ani na integrovanou zvukovou a síťovou kartu. O zvukovém čipu CMI 8738 bylo už na PCtuningu napsáno mnoho a stále se držíme toho, že mezi integrovanými zvukovkami kartami nemá konkurenci. Síťová karta od Intelu podporuje přenosovou rychlost 100 Mbps, což u integrovaných síťovek na "konzumních" deskách nebylo běžné.

Přetaktovatelnost a design jsou největšími klady ASUS P4B533. V těchto ohledech desce nelze nic vytknout. Dokonce si dovoluji tvrdit, že neexistuje žádna jiná deska s tak dobrým rozvržením. Neexistuje jiná deska, která by měla více možností pro přetaktování vaší P4.

Zajímavou kapitolou je bezpochyby cena, která je poměrně hodně vysoká. Základní verze desky bez integrované grafiky stojí 5835 Kč bez DPH, plná verze desky s RAIDem a IEEE1394 (nesoucí příponu E) zakoupíte za 7190 Kč bez DPH. Cena desky P4B533-V s integrovanou grafikou v době recenze nebyla známa.

Pokud vše shrneme v jedné větě, tak P4B533 je špičková deska, která má všechny featury a možnosti co existují, ale bohužel je velmi drahá. Procentuálně je asi o 10 - 20 % dražší než desky od MSI a AOpenu, o 5 % v porovnání s ABITem.


Červen 2002 / June 2002
"za perfektní design a přetaktovatelnost"  / "for perfect design and overclockability"

základní desku ASUS zapůjčila firma

Uhlířská 3
Slezská Ostrava
710 00
Tel.: +420 69 6253111

Jan Dudek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,