Procesory | Duel

Duel procesorů pro náročné hráče: Intel Core i7-11700F vs. Ryzen 5 5600X

Ve hrách zatím špičkové procesory s dvanácti nebo šestnácti jádry příliš nevyužijete. Lepší je mít vyšší výkon na jádro při nižším, ale dostatečném počtu jader. Oba testované procesory to skvěle splňují.

Intel Core i7-11700F

Plusy

  • Vysoký herní výkon
  • Podpora PCIe 4.0
  • Vyšší výkon v dobře optimalizovaných aplikacích

Minusy

  • Spotřeba v zátěži
  • Uzamčený násobič
8,1
Hodnocení

Nejvýznamnější novinkou poslední generace procesorů Intelu je oficiální podpora PCI Express 4.0. U řady desek se Z490 výrobci avizovali, že podporu PCIe 4.0 díky konstrukci a použitým komponentám zvládnou, u některých levnějších modelů ji však neuvádějí, takže nemáte jistotu, že bude bez potíží fungovat. A záviset bude i na aktualizacích BIOSu.

image.png

Integrovaný řadič v procesoru podporuje dvacet linek PCIe 4.0. Šestnáct je rezervovaných pro grafické karty a lze je rozdělit třeba na kombinaci ×8/×8 nebo ×8/×8/×4 mezi dlouhé sloty PCIe ×16, další čtyři jsou určené pro rychlé SSD do NVMe. Kromě vyšší rychlosti PCIe zrychlila i komunikace s PCH, tedy s jižním můstkem. Rozhraní DMI využívá místo čtyř linek osm. Přes čipset tak lze připojit třeba další dva disky NVMe pro PCIe 3.0 ×4 plnou rychlostí. Opět to ale platí jen v kombinaci s novou generací procesorů Rocket Lake, čipy 10. generace stále komunikují s čipsetem po čtyřech linkách. Počet linek v čipsetu zůstal na 24.

Celkově jde o významné zlepšení, ani s ním ale nelze provozovat všechna zařízení a konektory najednou a při plné rychlosti a musíte si hlídat, jak jsou mezi nimi rozdělené a sdílené. A o tom už rozhoduje výrobce desky.

U minulé generace procesorů byly oficiálně podporované paměti DDR4 nejvýše na 2 933 MHz. S platformou Z590 a Rocket Lake narostl nejvyšší oficiálně podporovaný takt na 3 200 MHz. Bez garance funkčnosti ze strany Intelu lze ale použít i výrazně rychlejší moduly. U předchozí generace běžely paměti v celém rozsahu taktů synchronně, u nové platformy je synchronní režim až do taktu 3 733 MHz a pro vyšší frekvence už je třeba použít děličku 1:2.

S ní při stejných nebo jen mírně vyšších taktech pamětí poklesne výkon a narostou latence, ale při výrazně vyšších taktech už bude výkon vyšší. Při testu jsem se držel naší obvyklé metodiky a paměti nastavil na 3 600 MHz, běžely tedy v synchronním režimu.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Bombardovali plazmou wolfram a vytvořili nový materiál pro displeje, který nahradí oxid inditý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,