Duel: Nexus D12SL-12 vs. Noctua NF-S12-800 - tichý a tišší

V přímém souboji se utkala legenda mezi tichými ventilátory - Nexus D12SL-12 a novinka od rakouské firmy Noctua, supertichý osmisetotáčkový ventilátor Noctua NF-S12-800. Oba ventilátory se vydařily, jejich srovnání je zajímavé pro každého, kdo se někdy pokoušel utišit stolní počítač.

Ventilátory Noctua jsou už na první pohled odlišné od konkurenčních produktů. Liší se atypickým zbarvením, a především tvarem lopatek. Noctua vyrábí tyto 120mm větráky ve dvou variantách, rychlejší s 1200 otáčkami za minutu, a tišší s pouhými osmi sty otáčkami. V našem testu máme pomalejší variantu.

Speciální tvar lopatek má mít dle tvrzení výrobce při nízkých otáčkách asi o 10 % vyšší účinnost ve srovnání s konvenčními lopatkami, jejichž účinnost při nižších otáčkách klesá. Plocha lopatek je ve srovnání s Nexusem i Akasou výrazně menší – dokonce i délka lopatky je ve srovnání s Nexusem asi o 4 mm kratší a mezi rámečkem a listy rotoru tak vzniká výrazná mezera. Kužel, pod kterým se skrývá motorek, má oproti Nexusu mnohem aerodynamičtější tvar. Rotor je také výrazně lehčí.

 

Stejně jako všechny ostatní je tento ventilátor určený pro napájecí napětí 12 V, výrobcem doporučené provozní napětí je 6-13 V u pomalejší verze a 4-13 V u verze rychlejší. Oproti Nexusu nemá při rozjezdu s nižším napětím problém, osmisetotáčková verze se dokonce bez problémů roztáčí i na 5V větvi zdroje. Bezproblémový rozběh má zřejmě souvislost s použitím velmi kvalitních ložisek a lehkého rotoru.

Napájecí kabel je uvnitř pogumovaného flexa (díky pogumování se flexo nerozplétá, ani neroztahuje a nekrčí, na druhou stranu mírně pruží, takže je kablík tak trochu nezkrotný), na koncích flexa je smršťovací bužírka.

 

K ventilátoru se dodává redukce pro zapojení na čtyřpinový napájecí molex, v příslušenství je i tzv. Ultra-Low-Noise Adaptor (U.L.N.A.), malá redukce, při jejímž použití klesnou otáčky ventilátoru na 500 ot./min. u pomalejší a 600 ot./min u rychlejší verze. Spolu s tím výrazně klesne hlučnost ventilátoru, ale i průtok vzduchu.

V příslušenství najdete krom zpomalovače otáček i čtveřici šroubků, a co je neobvyklé, i čtyři gumové kolíky k uchycení ventilátoru s omezením přenosu vibrací na skříň.

Specialitou tohoto ventilátoru jsou ložiska, která Noctua nazývá self-stabilising oil-pressure bearing (zkráceně SSO). Fungují podobně jako ložiska fluidní, přídaný magnet má pak přispívat ke stabilitě osy rotoru, rychlejší stabilizaci rotoru při roztáčení ventilátoru a eliminaci následků působení gyroskopického efektu.

Ložiska NF-S12-800 fungují skutečně na výbornou, rotor se otáčí s neuvěřitelnou lehkostí a chod ventilátoru je velmi tichý. Neozývá se ani výrazné vrčení motorku, takže je ventilátor už z menší vzdálenosti téměř neslyšný. Vše dokládá praktická nemožnost nahrát jeho zvukový projev ze vzdálenosti 15 cm, použitý (velmi levný) mikrofon nezachytil vůbec nic.

V nahrávce pořízené zepředu je slyšet slabé hvízdání. V tichém prostředí jej zejména při roztáčení ventilátoru z krátké vzdálenosti uslyšíte i na vlastní uši. Těžko říct, jde-li o aerodynamický hluk, nebo zvukový projev ložisek. Po chvíli tento zvuk utichne a objeví se spíše výjimečně. Nicméně ve srovnání s hlukem běžných ložisek je mnohem tišší, takže je hnidopišské něco takového tomuto ventilátoru vyčítat.

Motorek je ze všech tří ventilátorů nejtišší, podobně jako u Nexusu je aerodynamický hluk proudícího vzduchu výrazně hlasitější. Dílenské zpracování ventilátoru je na výborné úrovni. Opět zde narazíte na velmi ostré hrany lopatek. Jediná drobnost je malý plastový růžek v místě uchycení lopatky, který je zde kvůli technologii výroby, ale ten snad aerodynamice otáčejícího se rotoru příliš neškodí.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,